Να μειωθεί ο αριθμός των εθνοσωτήρων. Είναι και ενεργοβόροι και κοστοβόροι, και μπορούμε να χρεοκοπούμε και με λιγότερους
- Από τον Παναγιώτη Λιάκο
Στο άρθρο 51 του Συντάγματος (που αναφέρεται στην εκλογή βουλευτών και στο εκλογικό δικαίωμα) διαβάζουμε: «1. O αριθμός των βουλευτών ορίζεται με νόμο, δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερος από διακόσιους ούτε μεγαλύτερος από τριακόσιους».
Αυτή η ωραιότατη συνταγματική διατύπωση, αν λάβει σάρκα και οστά, θα προσφέρει πολλά στον αγώνα για εξοικονόμηση ενέργειας: Πρώτα απ’ όλα, η πολιτική τάξη, που έχει δικαιολογημένα περιπέσει σε κατάσταση ανυποληψίας, θα δώσει το καλό παράδειγμα.
Ως γνωστόν, το προσωπικό σου παράδειγμα δεν είναι ένας καλός τρόπος να διοικείς, αλλά ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ. Αν θέλουν στ’ αλήθεια οι βουλευτές και οι υπουργοί μας να μειώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα της χώρας, ας μας κάνουν τη χάρη να ελαττώσουν πρώτα το δικό τους, αποσυρόμενοι από τη σκηνή. Δεν χρειαζόμαστε 300 βουλευτές για να χρεοκοπήσουμε, για να μειωθεί ο πληθυσμός μας, να πέσει κατακόρυφα η νοημοσύνη μας και για να γεμίσουμε με Αφροασιάτες εποίκους. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και με 200 να πάμε τόσο χαμηλά.
Επιπλέον, αν μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών, των υπουργών και όλων όσοι έχουν την κουτάλα της εξουσίας ανά χείρας, θα μειωθεί η φρουρά τους, θα μειωθεί και ο αριθμός των μισθοδοτούμενων από το κράτος κολαούζων (βοηθοί, μετακλητοί κ.ά.), θα μετακινούνται λιγότερα άτομα στο πολύπαθο κέντρο και θα πληρώνουμε λιγότερα κερατιάτικα για τα προνόμιά τους.
Γιατί, ρε φίλε, να μειωθεί ο φωτισμός στις πόλεις (οι ληστείες, οι εγκληματικές επιθέσεις και οι βιασμοί θα αυξηθούν κατακόρυφα) και να σκοτεινιάζουν τα αρχαία μνημεία το βράδυ (θα γεμίσει γκράφιτι η Ακρόπολη), και να μη μας αδειάσουν πρώτα τη γωνιά μερικοί από αυτούς που έχουν βαλθεί να μας σώσουν;
Αυτές είναι καθαρές κουβέντες και σωστές λύσεις: Οι βουλευτές να γίνουν 200 και το υπουργικό συμβούλιο να λειτουργήσει με το ήμισυ της σημερινής συνθέσεώς του. Οι περικοπές και οι αβαρίες να αρχίζουν πάντοτε από την κορυφή της εξουσιαστικής πυραμίδας, ώστε να παραδειγματίζεται και να ακολουθεί η βάση.