To απόλυτο αλαλούμ με την Attica Bank συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και άγνωστη κατάληξη. Έτσι το Ταμείο των Μηχανικών και ο ΕΦΚΑ κινδυνεύουν με σημαντικότατες απώλειες, αφού επί σειρά ετών αιμοδότησαν το όνειρο της τράπεζας των μηχανικών.
Όμως, αυτά δεν συγκινούν πια το σύγχρονο τραπεζικό σύστημα, που εξελίχθηκε σε ένα σοβαρό ολιγοπώλιο, όπως δεν έχει εξελιχθεί σε καμία τραπεζική αγορά του Ευρωπαϊκού Νότου, με σημαντική ευθύνη των θεσμών αλλά και του αρμόδιου επόπτη, που συνεχίζει σε αυτές τις «ράγες».
Αναμένοντας το μέγεθος των κεφαλαιακών αναγκών της Attica Bank, όλοι όσοι γνωρίζουν μιλούν με βάση τα 600.000.000 ευρώ, ποσό ιλιγγιώδες, που δημιουργεί πολλά ερωτήματα για το πώς η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας άφησαν την «τρύπα» του πιστωτικού αυτού ιδρύματος να διογκωθεί σε τέτοιο βαθμό, που να καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την ανεύρεση επενδυτών και να φέρνει προ των πυλών τον κίνδυνο του bail in.
Kαθόλου ευχαριστημένη δεν δείχνει η κυβέρνηση με την εξέλιξη αυτήν, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, που οικονομολόγοι της και πολιτικά στελέχη να αναφέρονται πολύ συχνά στους κακούς χειρισμούς της ΤτΕ και ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τα πράγματα όλη η διεύθυνση εποπτείας του πιστωτικού συστήματος της Τραπέζης της Ελλάδος, ο γενικός διευθυντής της ΤτΕ Σπύρος Παντελιάς και η διευθύντριά του Heather Gibson.
Αύξηση κεφαλαίου
Ποιος, άραγε, θα φέρει την ευθύνη, αν και τούτο το εγχείρημα, της νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, καταλήξει σε ναυάγιο; Μήπως από τώρα θα έπρεπε να γίνουν κινήσεις σε στελεχιακό επίπεδο της ΤτΕ για να προληφθούν δυσάρεστες εξελίξεις; Ποιος θα πληρώσει, σε περίπτωση που μικρομέτοχοι στραφούν εναντίον των υπευθύνων;
Τον Δεκέμβριο η Attica Bank έκανε αύξηση κεφαλαίου 240.000.000 ευρώ, ελπίζοντας να καλύψει τις κεφαλαιακές της «τρύπες». Φυσικά, για όσους γνώριζαν την κατάσταση το ποσό αυτό δεν έφθανε. Λίγους μήνες μετά αποπειράθηκε να αρχίσει μια δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, της οποίας το ακριβές ύψος κανείς δεν γνωρίζει ακόμη, γιατί όσοι ανοίγουν τα βιβλία της τράπεζας όλο και ανακαλύπτουν νέα ελλείμματα.
Σήμερα έχουμε φθάσει να συζητάμε για αύξηση της τάξης των 600.000.000 ευρώ τουλάχιστον, την οποία όμως δεν ξέρουμε ποιος θα δεχθεί να την καλύψει. Οσονούπω ο διεθνής οίκος DBRS θα αξιολογήσει τις τιτλοποιήσεις στις οποίες έχει προβεί η τράπεζα και έτσι θα καταστεί γνωστό το μέγεθος των κεφαλαίων που θα χρειαστεί για να συνεχίσει να λειτουργεί.
Στην προηγούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και προκειμένου αυτή να καλυφθεί, κάτω από την πίεση της ΤτΕ εισήλθε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο όμως με βάση τη νομοθεσία πρέπει να αρχίσει την αποεπένδυση. Στο μετοχικό κεφάλαιο έχει εισέλθει και ένας ιδιώτης επενδυτής, το αμερικανικό fund Ellington, το οποίο με βάση τη συμφωνία μετόχων θα πρέπει να καταστήσει τη συμμετοχή του πλειοψηφική για να μειωθεί αντίστοιχα το ποσοστό του ΤΧΣ.
Όμως, το fund δεν είναι γνωστό αν θα βάλει νέα κεφάλαια και πόσα, ενώ είναι δύσκολο να υπάρξει απάντηση σε αυτήν την ερώτηση, όταν δεν είναι γνωστό πόσα κεφάλαια τελικώς χρειάζεται η τράπεζα.
Φήμες και πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας θέλουν το fund να υπαναχωρεί από την αρχική συμφωνία, άλλες όμως το θέλουν να εισέρχεται λόγω της μετοχικής σχέσης που ήδη έχει με την τράπεζα.
Αυτά και άλλα πολλά συζητούνται στα κυβερνητικά γραφεία. Αν η Τράπεζα της Ελλάδος δεν αποφασίσει -έστω και την ύστατη τούτη ώρα- να κινηθεί έξυπνα και αποτελεσματικά, η Attica κινδυνεύει να μπει σε περίεργες ατραπούς. Το ερώτημα, βέβαια, είναι αν η ΤτΕ έχει την ικανότητα να το πράξει, γιατί οι έως σήμερα χειρισμοί αρμόδιων στελεχών μάλλον το αντίθετο δείχνουν.
Το αμαρτωλό παρελθόν
Το φορτίο που κουβαλάει η τράπεζα από το παρελθόν μπορεί να αναδείξει πτυχές που όλοι θα ήθελαν να ξεχάσουν:
- Ποιος δεν θυμάται την παλιά τιτλοποίηση της Attica Bank, την περιβόητη «Θεά Αρτεμις», τιτλοποίηση που πραγματοποιήθηκε με την υπόδειξη της ΤτΕ και η οποία έφερε σημαντικές ζημιές στην τράπεζα, απομειώνοντας σημαντικά το ενεργητικό της και δημιουργώντας τη βάση για την περιπέτεια που ακολούθησε; Και ενώ ο επόπτης θα έπρεπε να βρίσκεται σε ετοιμότητα, φαίνεται να κατάπινε την κάμηλο, διυλίζοντας τον κώνωπα.
- Ποιος δεν θυμάται την αθόρυβη παραίτηση του κυρίου Μητρόπουλου από τη θέση του προέδρου της Attica Bank και τη θορυβώδη του κυρίου Ρουμελιώτη, όπως και τα εξώδικα που ανταλλάχθηκαν με την ΤτΕ;