Τέσσερις ποδηλάτες, τρεις άντρες και μια γυναίκα, από τέσσερις διαφορετικές ποδηλατικές ομάδες έγιναν… ένα για καλό σκοπό και θα διανύσουν 3.000 χιλιόμετρα, ξεκινώντας από το Βρετανικό Μουσείο, στο Λονδίνο για να τερματίσουν στην Αθήνα, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
- Από τον Ηλία Μαραβέγια
Πρόκειται για μια ξεχωριστή δράση, που οργανώνεται ως ένα κίνημα αλληλεγγύης για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου σε συνεργασία με την ποδηλάτρια Βασιλική Βουτζαλή, η οποία είχε και τη σχετική ιδέα.
Η ίδια, μάλιστα, είναι η μόνη γυναίκα που θα λάβει μέρος στο εγχείρημα «Λονδίνο-Αθήνα σε 2 Ρόδες» μαζί με τους Βασίλη Κόρδα, Γιάννη Ευθυμίου και Σταύρο Σούμα. «Η ιδέα ξεκίνησε από εμένα. Ο Βασίλης Κόρδας, που θα είναι στη δράση, έχει την εταιρία Woodcam, η οποία δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Αγγλία, με αποτέλεσμα να πηγαινοέρχεται συνεχώς. Μια μέρα, λοιπόν, του λέω μεταξύ αστείου και σοβαρού: “Ρε συ, όλο με αεροπλάνο πηγαινοέρχεσαι, γύρνα καμιά φορά με ποδήλατο”. Αυτή ήταν η αφορμή γι’ αυτό το ταξίδι». αναφέρει στην «Espresso» η Βασιλική Βουτζαλή και κατόπιν μας εξηγεί πώς συνδέθηκε η δράση τους με την επιστροφή των Γλυπτών: «Από τη στιγμή που αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, είπαμε μεταξύ μας: «Γιατί όλο αυτό να μην έχει και έναν όμορφο σκοπό για την Ελλάδα μας;» Ετσι, σκεφτήκαμε την καμπάνια για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και μιλήσαμε με το Ινστιτούτο Διαχείρισης Πολιτικής Προστασίας, με την πρόεδρό του, την Ξένια Γεωργιάδου, η οποία μας είπε ότι η δράση μπορεί να γίνει υπό την αιγίδα τους και έδωσε την άδεια να χρησιμοποιήσουμε το “Bring Them Back”».
Η ημερομηνία εκκίνησης των τεσσάρων ποδηλατών έχει οριστεί για τις 14 Αυγούστου και ο τερματισμός τους αναμένεται δύο εβδομάδες μετά, στις 28 του ίδιου μήνα. «Θα ξεκινήσουμε από το Λονδίνο, με επόμενο σταθμό μας το Παρίσι, όπου θα περάσουμε και έξω από το Μουσείο του Λούβρου. Μετά θα επισκεφθούμε την Ελβετία, θα ανέβουμε τις Αλπεις, ερχόμενοι ίσως αντιμέτωποι με απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, θα περάσουμε έπειτα στην Ιταλία και με καράβι από την Ανκόνα θα βρεθούμε πάλι σε ελληνικό έδαφος» μας λέει η Βασιλική, περιγράφοντας τη διαδρομή τους.
Υποδοχή
«Εχουμε προγραμματίσει να καλύψουμε ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας, κάνοντας 1.200 χλμ. με τα ποδήλατα. Ξεκινώντας από την Ηγουμενίτσα, θα φτάσουμε ως την Καστοριά διασχίζοντας την Πίνδο και βλέποντας όλη την ομορφιά και των ελληνικών βουνών. Μετά θα πάμε στη Θεσσαλονίκη, κατόπιν στη Λάρισα, έπειτα στους Δελφούς, όπου θα μας έχουν ετοιμάσει και υποδοχή, όπως μάθαμε. Στη συνέχεια θα κάνουμε ποδήλατο ως τη Θήβα και περνώντας από το ΟΑΚΑ θα τερματίσουμε στον Βράχο της Ακρόπολης. Κατά μέσο όρο θα διανύουμε 250 χλμ. την ημέρα, αναλόγως και με τη δυσκολία της διαδρομής. Φυσικά, θα έχουμε μαζί μας όλα τα απαραίτητα: διαβατήριο, κιτ πρώτων βοηθειών, τα εργαλεία μας, μήπως χρειαστεί να φτιάξουμε κάτι στο ποδήλατό μας, εξοπλισμό για τις καιρικές συνθήκες που μπορεί ν’ αντιμετωπίσουμε, από αντηλιακό μέχρι αδιάβροχο, αντιανεμικό και ισοθερμικό. Επίσης έχουμε την τύχη σε όλη αυτή τη διαδρομή να βρίσκεται τριγύρω κι ένα αυτοκίνητο συνοδείας, οπότε, αν χρειαστούμε κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, από συνεργείο μέχρι (να χτυπήσω ξύλο!) κέντρο υγείας, θα μπορέσει να έρθει να μας βοηθήσει» σημειώνει.
Τρόπος ζωής
Για τη Βασιλική Βουτζαλή και τους συνταξιδιώτες της το ποδήλατο δεν είναι απλά ένα μέσο μετακίνησης φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά τρόπος ζωής, άσκησης και διασκέδασης. «Αγαπάω το ποδήλατο, για να γυρίσεις ένα μέρος πρέπει να μπεις στα στενά, και αυτό μπορείς να το κάνεις μόνο με τα πόδια ή με το ποδήλατο λίγο πιο γρήγορα» τονίζει. Η ίδια πήγε με το ποδήλατό της από το Λονδίνο μέχρι την Κωνσταντινούπολη το 2014, ενώ έχει διασχίσει, κάνοντας ορθοπεταλιές, 4.000 χλμ. στη μακρινή Αυστραλία, οδηγώντας από το Περθ ως τη Μελβούρνη. Παράλληλα, η Βασιλική, η οποία άρχισε επισήμως τις ποδηλατάδες της το 2011, έχει πάρει μέρος και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ως πιλότος μιας τυφλής κοπέλας.
Αξίζει να σημειωθεί πως η δράση «Λονδίνο-Αθήνα σε 2 Ρόδες» είναι αφιερωμένη σε τρεις καλούς φίλους και συμποδηλάτες των συμμετεχόντων που έχουν φύγει από τη ζωή αλλά είναι πάντα στη σκέψη τους, τους Κώστα Κεσίνη, Θεοφάνη Μπάρλα και Στέλιο Γουλιέλμο.