Αλέξης Γεωργούλης: «Δεν θέλω να γίνω βουλευτής»

«Εχω καταθέσει 900 τροπολογίες»

Must Read

Οταν πρωτοπήγε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, νόμιζε ότι μπήκε στη… Βαβέλ.
Μιλούσαν γερμανικά και απαντούσαν στα πορτογαλικά ή διαφωνούσαν στα γαλλικά και
συμφωνούσαν στα ισπανικά!

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Γρήγορα προσαρμόστηκε, όμως, και σήμερα όχι μόνο μετρά 900 δικές του τροπολογίες, αλλά θέλει να έχει και δεύτερη θητεία στην Ευρωβουλή. Αυτός είναι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Γεωργούλης με χαρτοφυλάκιο τον πολιτισμό. Ο ίδιος ωρίμασε μέσα στη «γραφειοκρατία των Βρυξελλών». Βουλευτής, όμως, στο ελληνικό Κοινοβούλιο δεν θέλει να γίνει.

Αυτό το καλοκαίρι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δημοφιλής ηθοποιός «παντρεύεται» τη Νία Βαρντάλος για τρίτη φορά, πρωταγωνιστώντας στο «Γάμος αλά ελληνικά 3», με τον ίδιο να μας μιλά σε ένα από τα διαλείμματα των γυρισμάτων στην Κέρκυρα, εν μέσω… αποθέωσης από τις θαυμάστριές του, που δεν είναι και λίγες! Ομως, στην πολύ προσωπική του ζωή, ο Αλέξης Γεωργούλης δεν έχει ακόμη συναντηθεί με τον αληθινό έρωτα.

Τώρα που σιγά σιγά ολοκληρώνεται ο κύκλος της θητείας σας στην Ευρωβουλή, θα ήθελα να μου μιλήσετε για την εμπειρία σας. Θετικός ή αρνητικός ο απολογισμός;

Εχουμε διανύσει λίγο περισσότερο από το μισό της θητείας, κάτω από τις πρωτοφανείς συνθήκες ενός Brexit, μίας πανδημίας, ενός πολέμου και μίας τριπλής κρίσης, οικονομικής – ενεργειακής, κλιματικής και κοινωνικής. Στα τρία σχεδόν χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας έχω καταθέσει περίπου 900 τροπολογίες (897) σε επτά εκθέσεις που έχω συμμετάσχει ως σκιώδης εισηγητής και 15 προτάσεις ψηφίσματος, κυρίως ως μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και στην Επιτροπή Αναφορών. Ειδικά στα δύο ψηφίσματα της Επιτροπής Πολιτισμού το ένα που πέρασε μέσα στην περίοδο του Covid-19 τον Σεπτέμβριο του 2021 για την «Πολιτιστική ανάκαμψη της Ευρώπης» και λίγο αργότερα για την «Κατάσταση των καλλιτεχνών στην Ε.Ε.» είχα ιδιαίτερη συμβολή και ήταν πολύ σημαντικό για εμένα, καθώς προέρχομαι από αυτόν τον χώρο και μπορώ να πω με σιγουριά ότι ο χώρος του πολιτισμού και της τέχνης είναι δυστυχώς ο πρώτος που χτυπήθηκε από την πανδημία και ο τελευταίος που θα ανακάμψει, λόγω της φύσης και των ειδικών χαρακτηριστικών του. Τα θέματα στα οποία παρεμβαίνω τόσο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και στις Επιτροπές που συμμετέχω αφορούν κυρίως ζητήματα πολιτισμού, όπως χρηματοδοτήσεις, εργασιακά δικαιώματα και ζητήματα παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο, ζητήματα ισότητας των φύλων και θέματα προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία στον πολιτισμό. Ο απολογισμός, όπως ξέρετε, γίνεται στο τέλος, για την ώρα παλεύουμε για το καλύτερο δυνατό.

Εχετε αναπτύξει ιδιαίτερη δράση στο ζήτημα της Οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα. Νομίζω ότι έχετε λάβει και βραβείο από το ισπανικό υπουργείο Πολιτισμού για αυτό το θέμα;

Η Οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα του 2019 είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στη νομοθεσία της Ε.Ε. προς όφελος των πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων, διασφαλίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι τα δικαιώματα των δικαιούχων μπορούν να επιβληθούν σωστά στονδιαδικτυακό κόσμο. Ιδιαίτερη σημασία για τους δημιουργούς και τους ερμηνευτές έχει το άρθρο 18 της οδηγίας, το οποίο κατοχυρώνει την «αρχή της δέουσας και αναλογικής αμοιβής», την οποία δικαιούνται να λαμβάνουν όπου «αδειοδοτούν ή μεταβιβάζουν τα αποκλειστικά δικαιώματά τους για την εκμετάλλευση των έργων τους ή άλλου αντικειμένου» (άρθρο 18, παράγραφος 1). Αυτό είναι ένα κρίσιμο νομοθετικό στοιχείο για την επιτυχή μετάβαση των πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων στην ψηφιακή εποχή. Η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες της Ε.Ε. δεν την έχουν ενσωματώσει ακόμα. Εχω στείλει δύο επιστολές στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη γι’ αυτό το ζήτημα, καθώς με την Ομάδα Φιλίας Πολιτιστικών Δημιουργών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάνουμε εδώ και δύο χρόνια εκστρατεία σε όλα τα κράτη-μέλη. Για τη δράση μας αυτή βραβευτήκαμε από την ADEPI και το υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας.

Μέσα στην πανδημία του Covid-19 δημιουργήσατε το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τον Πολιτισμό. Πώς φτάσατε σε αυτήν την πρωτοβουλία;

Οταν οδηγηθήκαμε στο κλείσιμο όλων των χώρων τέχνης και πολιτισμού, χρειαζόμασταν στοιχεία για να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτά τα μέτρα για τον καλλιτεχνικό κόσμο. Αποδείχθηκε τελικά ότι αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο εγχείρημα, γιατί δεν συλλέγονται συστηματικά στατιστικά στοιχεία για τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες και τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτές. Αντιμέτωπος με αυτό το τεράστιο κενό, σκέφτηκα ότι μέχρι να ξεκινήσει η επίσημη συγκέντρωση δεδομένων θα ήταν δυνατόν να αναπληρωθεί κάπως αυτή η έλλειψη δημιουργώντας στην ιστοσελίδα μου (www.alexisgeorgoulis.eu) έναν χώρο όπου θα αναρτάται κάθε μελέτη και έρευνα που εντοπίζουν οι συνεργάτες μου σχετικά με τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Σε αυτό το υλικό προστίθενται και πληροφορίες για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ενωση για δράσεις πολιτισμού, που ιδίως τώρα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Νομίζω ότι αυτή η πρωτοβουλία έχει βοηθήσει αρκετά.

Εχετε την όρεξη να συνεχίσετε στην Ευρωβουλή ή θα βάλετε υποψηφιότητα για την ελληνική Βουλή;

Θα ήθελα να μπορέσω να συνεχίσω τις πρωτοβουλίες που ξεκίνησα σε αυτή τη θητεία. Δεν έχω πολιτικές βλέψεις για βουλευτής στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Από την αρχή της υποψηφιότητάς μου είχα δηλώσει ότι με ενδιαφέρει να εργαστώ για τον πολιτισμό στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι ο πολιτισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε εποχές μετάβασης, όπως τώρα στην Ε.Ε., είναι ο καταλύτης για να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας. Για να ενισχύσουμε τον διάλογο μεταξύ όλων των κρατών-μελών.

Τι σας ενθουσίασε και τι σας ξένισε στο Eυρωκοινοβούλιο;

Στην αρχή τα πράγματα ήταν λίγο περίεργα, δεν θα πω δύσκολα, επειδή έχω την τύχη να έχω πολύ καλούς συνεργάτες. Ωστόσο, ένας νέος ευρωβουλευτής που θέλει να κάνει πολλά πράγματα και πολύ γρήγορα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες. Η «γραφειοκρατία των Βρυξελλών» δεν ισχύει μόνο για τους πολίτες, αλλά και για τους ίδιους τους Ευρωβουλευτές. Αυτό που με ξένισε και με ενόχλησε -στις αρχές της θητείας μου- είναι ότι στη συζήτηση για τα χαρτοφυλάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απουσίαζε παντελώς, ο όρος «πολιτισμός». Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα και με άλλους συναδέλφους ευρωβουλευτές και τελικά καταφέραμε να ενταχθεί. Από την άλλη πλευρά, στην πρώτη συνάντηση που κάναμε όλες οι πολιτικές ομάδες μαζί είχε ταυτόχρονη μετάφραση. Είδα, λοιπόν, κάποιον να μιλά στα γερμανικά και να του απαντά κάποιος άλλος στα πορτογαλικά. Δίπλα μου μιλούσε κάποιος στα γαλλικά και διαφωνούσε κάποιος άλλος στα ισπανικά. Ακούγονταν όλες οι γλώσσες συγχρόνως, αλλά αυτό δεν εμπόδιζε καθόλου τη συζήτηση. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Αυτή η πρώτη συζήτηση μου φανέρωσε πως παρά την πολυμορφία της Ευρώπης (που αποτελεί έναν πλούτο που δεν πρέπει να χάσουμε) μπορούμε να λειτουργήσουμε ως μια οντότητα. Αυτή την ομαλή συνύπαρξη και συνεργασία παλεύουμε να ενισχύσουμε και μέσα από το πρίσμα του πολιτισμού, συμβάλλοντας στο όραμα της ολοκλήρωσης της Ενωσης.

Ποιες οι σχέσεις σας σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα;

Πολύ καλές, όπως από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε. Είναι ένας άνθρωπος πολύ έξυπνος και δημοκράτης, που δίνει προτεραιότητα στο «εμείς», και ένας πολιτικός που αφουγκράζεται τις κοινωνικές ανάγκες, όπως πολύ πρόσφατα επιβεβαίωσε στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, βλέπετε; Μπορούν αυτοί οι δύο να τα βρουν;

Αυτή τη στιγμή οι πολιτικές θέσεις που εκφράζονται δεν δείχνουν να είναι πολύ πιθανό ένα τέτοιο σενάριο. Ωστόσο, στις δημοκρατίες ο λαός με την ψήφο του είναι εκείνος που υποδεικνύει στους πολιτικούς πώς θα πρέπει να αποφασίσουν την εκάστοτε στιγμή.

Κάνατε φίλους ευρωβουλευτές από άλλα κόμματα και ποιους;

Φυσικά. Μπορώ να πω ότι έχω πολύ καλές σχέσεις με συναδέλφους και από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και από πολλές πολιτικές ομάδες. Ο πρώτος ευρωβουλευτής που συνάντησα στο Κοινοβούλιο και με τον οποίο έχουμε αναπτύξει στενή σχέση και συνεργασία είναι ο Λουκάς Φουρλάς από την Κύπρο. Μαζί με τον Νίκλας Νιένας, ευρωβουλευτή των Πρασίνων, δημιουργήσαμε την Ομάδα Φιλίας Πολιτιστικών Δημιουργών, στην οποία σήμερα συμμετέχουν 27 ευρωβουλευτές, από 13 χώρες και από έξι διαφορετικές παρατάξεις, με σκοπό την ανάδειξη των ζητημάτων που σχετίζονται με τον πολιτισμό στην ατζέντα πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου. Τον γνώρισα στην Επιτροπή Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην πρώτη συνεδρίαση και μου είχε κάνει εντύπωση που αντιδρούσε σθεναρά υπέρ των e- sports. Εκτοτε συνεργαστήκαμε στενά και με την Ομάδα Φιλίας και στην έκθεση για τα e-sports και τα videogames στην Ε.Ε.

Σε προηγούμενη συνέντευξή μας μου είχατε πει ότι θαυμάζετε πολύ τη Νία Βαρντάλος. Είστε πάλι μαζί στο «Γάμος αλά ελληνικά 3»; Τελείωσαν τα γυρίσματα;

Τα γυρίσματα τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές συνεχίζονται. Είμαι πολύ χαρούμενος που συνεργάζομαι ακόμα μία φορά με τη Νία Βαρντάλος, η οποία είναι ένας υπέροχος άνθρωπος και μια εξαιρετική επαγγελματίας. Ολοι οι συντελεστές βάζουμε στην ταινία όλη μας την αγάπη και την προσοχή, όμως η Νία, η οποία και τη σκηνοθετεί και την έχει γράψει, νομίζω ότι έχει ξεπεράσει τον εαυτό της. Φυσικά τη θαυμάζω και όλες τις φορές που έχουμε συνεργαστεί μου μεταδίδει μια υπέροχη θετική ενέργεια.

Πού περνάτε το καλοκαίρι σας;

Αυτό το καλοκαίρι θα εργάζομαι. Δηλαδή, το διάστημα που σταματά η δραστηριότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εγώ συνεχίζω με τα γυρίσματα για την ταινία «Γάμος αλά ελληνικά 3», στην Κέρκυρα. Νομίζω ότι περνάω το καλοκαίρι μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είναι το πάθος μου, κάτι που με συμπληρώνει και μου δίνει τη δυνατότητα να εκφράζομαι και να δημιουργώ.

Το κεφάλαιο έρωτας άνοιξε; Βρήκατε το κορίτσι των ονείρων σας ή ακόμη το ψάχνετε;

Ο έρωτας προκύπτει… και είμαι πάντα ανοιχτός στον έρωτα που με κινητοποιεί και σε καλλιτεχνικό και σε προσωπικό επίπεδο. Ο έρωτας αφορά τη στιγμή, την έμπνευση, είναι συναίσθημα και δεν έχει χαρακτηριστικά. Νομίζω ότι το ζητούμενο είναι δύο άνθρωποι να επικοινωνούν και να περνάνε πολύ όμορφα μαζί.

Ποια τα… κουσούρια σας;

Αν ρωτήσετε τους δικούς μου ανθρώπους, θα σας πουν ότι δεν έχω κουσούρια. Νομίζω ότι τα…κουσούρια μου, δηλαδή οι αδυναμίες του χαρακτήρα μου, προκύπτουν από το γεγονός ότι βλέπω τη ζωή υπερβολικά αισιόδοξα και ότι ασχολούμαι με πολλά πράγματα συγχρόνως.

Το τραγούδι που θα σας σήκωνε για χορό ποιο θα ήταν;

Το «Ας κρατήσουν οι χοροί» του Διονύση Σαββόπουλου. Πώς θα θέλατε να είστε μία δεκαετία μετά; Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον και γι’ αυτό συχνά δεν θέλω να κάνω τόσα μακρινά σχέδια. Θέλω να είμαι μόνο υγιής και δημιουργικός.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This