Νέα διάσταση στο σκάνδαλο των υποκλοπών δίνουν πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι δεν είναι μόνο ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά κι άλλοι επτά ή οκτώ πολιτικοί που παρακολουθούνταν «νόμιμα» από την ΕΥΠ.
Την ώρα που η κυβέρνηση κάνει τα αδύνατα δυνατά για να υποβαθμίσει το σκάνδαλο, η εφημερίδα «Καθημερινή» το Σάββατο έγραψε: «Στα δημοσιογραφικά γραφεία φτάνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα αναφορές από “κλειστές” πηγές ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κατέγραφε το προηγούμενο διάστημα τις τηλεφωνικές συνομιλίες ακόμη επτά οκτώ πολιτικών με το σύστημα “νόμιμης” επισύνδεσης. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες φέρεται ότι έχουν τεθεί υπόψη και στελεχών από ελεγκτικούς μηχανισμούς που έχουν την ευθύνη για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών. Για να διακριβωθεί κατά πόσον ευσταθούν οι πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει αναδρομική έρευνα επί των διατάξεων άρσης απορρήτου που έχει ενεργοποιήσει τους προηγούμενους μήνες η ΕΥΠ. Κυβερνητικές πήγες πάντως επέμεναν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση, ούτε καν ένδειξη πως έχει γίνει άρση του απορρήτου για άλλα πολιτικά πρόσωπα».
Η εφημερίδα έγραψε ακόμα και για το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator: «Σε κλειστές συσκέψεις για σοβαρές αστυνομικές έρευνες, υπηρεσιακοί παράγοντες είχαν υπονοήσει ότι υπήρχε η δυνατότητα υποκλοπής μηνυμάτων που αντάλλασσαν μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών πρόσωπα-στόχοι. Δυνατότητα που δεν έχουν τα γνωστά συστήματα επισύνδεσης της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία δεν μπορούν να ακούσουν συνομιλίες ή να διαβάσουν μηνύματα από το WhatsApp, το Viber, κ.λπ.».
Το ενδιαφέρον είναι ότι σε όλα τα παραπάνω οι κυβερνητικές διαψεύσεις ήταν ιδιαίτερα χλιαρές...