Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάντα υπάρχει ένας «δράκος» που πρέπει να πολεμήσει ακολουθώντας πιστά την τακτική του ίδιου αλλά και των προκατόχων του, να κλείνει τα μάτια στο εξαφανισμένο πλέον εισόδημα των πολιτών επικαλούμενος έναν εξωτερικό εχθρό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Tούρκος πρόεδρος περιγράφει διαρκώς την Τουρκία ως «χώρα σε κατάσταση πολέμου».
Στην παρούσα φάση εχθρός του είναι οι Κούρδοι, η αιώνια απειλή. Ο Ερντογάν επιλέγει όμως μια περίοδο που ο παγκόσμιος χάρτης είναι γεμάτος προκλήσεις και κινδύνους για να προχωρήσει με την στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία και οι τουρκικοί βομβαρδισμοί κλιμακώνονται.
Το Κομπάνι, η πόλη-σύμβολο της κουρδικής αντίστασης στο ISIS και στις δυνάμεις της Αγκυρας, βρέθηκε τις τελευταίες μέρες στο στόχαστρο του τουρκικού πυροβολικού. Κουρδικές πηγές αναφέρουν ότι βομβαρδίστηκαν συνοικίες στο Κομπάνι, ότι οι τουρκικές βόμβες σκότωσαν ένα παιδί και τραυμάτισαν πολλούς ανθρώπους.
Από την πλευρά της η Άγκυρα αναφέρει ότι οι Κούρδοι βομβάρδισαν τουρκικό φυλάκιο, σκότωσαν έναν Τούρκο στρατιώτη και τραυμάτισαν άλλους τέσσερις. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν προειδοποιήσει τον Ερντογάν να μην επιχειρήσει νέα εισβολή στη βόρεια Συρία με πρόσχημα την επέκταση της λεγόμενης «ζώνης ασφαλείας», όμως η Αγκυρα επιμένει στα σχέδιά της και φαίνεται έτοιμη να τα υλοποιήσει.
Τα πυρά πυροβολικού έπληξαν σημεία μέσα στην πόλη και στις άκρες της, αρχής γενομένης τη νύχτα και εντεινόμενα στη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με κατοίκους και την ημιαυτόνομη τοπική διοίκηση της πόλης. Η διοίκηση ανέφερε σε ανακοίνωση που ανέβασε στο διαδίκτυο πως τουλάχιστον ένα παιδί σκοτώθηκε από τους βομβαρδισμούς και άλλοι τραυματίστηκαν.
Απειλή για την εθνική της ασφάλεια Τουρκίας το ημιαυτόνομο σύστημα
Η Αγκυρα θεωρεί πως το ημιαυτόνομο σύστημα -με επικεφαλής κουρδικές παρατάξεις που ασκούν τη διοίκηση σε τμήματα της βόρειας και της ανατολικής Συρίας- συνιστά απειλή για την εθνική της ασφάλεια στα σύνορα. Ο Ερντογάν έχει πει ότι θα εξαπολύσει μια νέα επίθεση για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας 30 χιλιομέτρων στη βόρεια Συρία, «καταπίνοντας» το Κομπάνι και άλλες πόλεις που τελούν υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).
Το Κομπάνι απολάμβανε μια σχετική ηρεμία αφότου υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ Κούρδοι μαχητές απώθησαν μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από την πόλη το 2015. Ομως οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εντείνονται σε πολλές συνοριακές πόλεις, ανάμεσά τους οι Ταλ Ριφάατ και Μανμπίζ, που βρίσκονται βορείως του Χαλεπίου, στα δυτικά του ποταμού Ευφράτη, στη βορειοδυτική Συρία δηλαδή, και ελέγχονται σήμερα από τις -υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ- Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας. Στην περιοχή του Ταλ Ριφάατ ζουν πια πολλοί από τους Κούρδους που είχαν εγκαταλείψει το Αφρίν έπειτα από την τουρκική εισβολή του 2018.
Το Μανμπίζ είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπου 500 έως 1.000 μαχητές του YPG είχαν χάσει τη ζωή τους δίνοντας μάχες ενάντια στους τζιχαντιστές του ISIS.
Το τουρκικό σφυροκόπημα άρχισε το 2016
Από το 2016 η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει τρεις μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στα εδάφη της Συρίας, οι οποίες στοχεύουν την κύρια κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας (YPG), την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση και παρακλάδι του PKK. Οι YPG αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των -υπό την ηγεσία των ΗΠΑ- δυνάμεων στον αγώνα κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και θεωρούνται πολύτιμος σύμμαχος των Αμερικανών στη Συρία.
Ανοίγοντας ένα μέτωπο εκατοντάδων χιλιομέτρων η Αγκυρα επιδιώκει να εξαλείψει όχι μόνο κάθε κουρδικό θύλακα που έχει αναπτυχθεί στα συριακά εδάφη, αλλά και κάθε σχέδιο ενοποίησής του με το ιρακινό Κουρδιστάν που θα παρείχε πρόσβαση των Κούρδων στη Μεσόγειο. Το ΝΑΤΟ είχε συναινέσει και στο παρελθόν με την τουρκική εισβολή, προδίδοντας τους Κούρδους που αποτέλεσαν τους πιο πιστούς και αταλάντευτους συμμάχους τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Τραμπ επιχείρησε δύο φορές, το 2018 και το 2019, να εγκαταλείψει τους Κούρδους της Συρίας, για να κατευνάσει τον Ερντογάν. Η απόφαση του 2019 ήταν η όγδοη κατά σειρά προδοσία των Κούρδων από αμερικανικές κυβερνήσεις στην Ιστορία. Ο Τούρκος πρόεδρος, για να υποστηρίξει το σχέδιο εξαφάνισης των Κούρδων, επιμένει ότι η γη της βόρειας Συρίας ποτέ δεν ανήκε στους Κούρδους αλλά οι τελευταίοι είναι καταληψίες της περιοχής μετά την υπεροχή τους έναντι των τζιχαντιστών και άρα δίκαια επενέβη η Τουρκία να επιστρέψει την περιοχή στους Αραβες πρόσφυγες. Συχνά λέει ότι το Μανμπίζ είναι αραβική πόλη, αφού το 90% του πληθυσμού είναι Αραβες.
Ομως το 70%-75% των κατοίκων του Μανμπίζ είναι Αραβες, το 15% Κούρδοι και οι υπόλοιποι είναι Τουρκομάνοι, Τσερκέζοι και Αρμένιοι. Στο Κομπάνι οι περισσότεροι Κούρδοι, που διέφυγαν προς την Τουρκία το 2014 για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους, έχουν επιστρέψει. Οσον αφορά τη σύνθεση του πληθυσμού του Κομπάνι, το 90% των κατοίκων είναι Κούρδοι και το υπόλοιπο Αραβες, Τουρκομάνοι και ελάχιστοι Αρμένιοι.
Το 2018 κάποιοι Κούρδοι που έφυγαν από το Αφρίν λόγω της τουρκικής επιχείρησης Κλάδος Ελαίας επίσης μετακινήθηκαν στο Κομπάνι, ενισχύοντας έτσι τον κουρδικό πληθυσμό του. Στο Τελ Αμπιάντ, που αποτελεί το ένα από τα δύο κομβικά σημεία μαζί με το Ρας αλ-Αΐν, για τη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας, πριν από τον πόλεμο, οι Κούρδοι αποτελούσαν το 25%-30% του πληθυσμού, με την πλειονότητα να είναι Αραβες (60%-65%).