Η κυβέρνηση «σέρβιρε» στον Ερντογάν Χίο, Σάμο, Χάλκη και Τήλο

Δέσμευσε τα νησιά για αεροναυτική άσκηση στα μέσα Σεπτεμβρίου και άφησε την Τουρκία να κάνει βρόμικο «παιχνίδι» με τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων

Must Read

Εν μέσω ενός «ήσυχου Αυγούστου» για την κυβέρνηση, με την Άγκυρα, όμως, να μονοπωλεί τις ενέργειες στο Αιγαίο, με συνεχείς, σε καθημερινή βάση, υπερπτήσεις ελληνικών βραχονησίδων, με συνεχείς οχλήσεις στο Μεταναστευτικό (στη Θάλασσα και στον Εβρο) και με παρατεταμένο ζέσταμα των μηχανών του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν», η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε ανεπιτυχώς «να ταράξει τα νερά» και να ανακοινώσει διεθνώς στις 3 Αυγούστου 2022 μεγάλη αεροναυτική άσκηση στα νησιά Χίος, Σάμος, Τήλος και Χάλκη, την οποία θα πραγματοποιήσει από τις 22 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 5 Οκτωβρίου.

  • Της Κύρας Αδάμ

Η ελληνική άσκηση με συμμετοχή της Π.Α. και του Π.Ν. θα γίνει σύμφωνα με το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ, το οποίο απαγορεύει ετησίως τη διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Μέχρι στιγμής ουδείς έχει εξηγήσει από ελληνικής πλευράς γιατί η κυβέρνηση έσπευσε αρχές Αυγούστου να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για την αεροναυτική άσκηση, που προτίθεται να κάνει… ενάμιση μήνα μετά, στα νησιά Χίος, Σάμος, Τήλος και Χάλκη, «καπακώνοντας» από τώρα την περιοχή.

Η επικρατέστερη εξήγηση, σύμφωνα με όλα τα επίσημα έγκυρα και διεθνή στοιχεία και γεγονότα που ακολούθησαν, σε βάρος της ελληνικής πλευράς, είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το επιτελικό κομματικό κράτος, επιχειρώντας να «κατοχυρώσουν» την περιοχή έναντι της Τουρκίας, έβγαλαν τον Αύγουστο την προχρονολογημένη διεθνή αγγελία για την ελληνική άσκηση στα μέσα Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια… έκλεισαν το μαγαζί και πήγαν διακοπές, αδιαφορώντας πλήρως για την εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων από την Τουρκία, η οποία βρήκε την ευκαιρία να αυξήσει θεματικά και θεαματικά τις βλέψεις της σε βάρος της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο.

Μόλις δύο ημέρες μετά την έκδοση της ελληνικής διεθνούς αγγελίας στις 5 Αυγούστου η Τουρκία, με την αγγελία Α5101/22, ενημέρωσε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και όλες τις χώρες ότι «η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 διότι εκτελεί στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά Herke, Ileki (Piscopis), Sakiz, Sisam (Χάλκη, Τήλος, Χίος και Σάμος αντιστοίχως), τα οποία τελούν υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης».

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει την τουρκική αγγελία ως τεκμήριο, επισημαίνοντας τα ακόλουθα, όπως αυτά καταγράφονται στην τουρκική αγγελία, η οποία έχει επεξεργαστεί με χειρουργική ακρίβεια τα στοιχεία σε βάρος της Ελλάδας, και βασίζεται αποκλειστικά και μόνον στις συνεχείς και μόνιμες αδυναμίες, επιπολαιότητες και ανοησίες, και στην αδιαφορία της κυβέρνησης και του κομματικού επιτελικού κράτους.

ΠΡΩΤΟΝ: Η τουρκική αγγελία εκδόθηκε στις 5 Αυγούστου 2022, Παρασκευή, 08.29. Η ελληνική αγγελία για την άσκηση του Π.Ν. και της Π.Α. στα τέσσερα αυτά νησιά εκδόθηκε στις 3 Αυγούστου 2022, Τετάρτη, και ώρα 11.25, και αφορά ελληνική άσκηση από 22 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου 2022. Με αυτά τα δεδομένα και μολονότι η Τουρκία μπορούσε να εκδώσει την τουρκική αγγελία Α5101/22 από τις 3 Αυγούστου 2022 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, οπότε θα άρχιζε η ελληνική άσκηση, εντούτοις επέλεξε να εκδώσει την αγγελία 5 Αυγούστου 2022, ημέρα Παρασκευή.

Και τούτο διότι η Αγκυρα γνωρίζει ότι για τα εθνικά θέματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο η ελληνική κυβέρνηση κατεβάζει ρολά τις αργίες και δεν επρόκειτο να αντιδράσει τουλάχιστον μέχρι την πρώτη εργάσιμη ημέρα, 8 Αυγούστου, ημέρα Δευτέρα, κάτι που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε. Ετσι, η τουρκική αγγελία και διεθνής καταγγελία σε βάρος της Ελλάδας για παραβίαση διεθνούς νομιμότητας (Συνθήκη Λωζάννης) ήταν αναρτημένη για τρεις ημέρες μόνη της και τη διάβαζαν άπαντες στην υφήλιο, με αποτέλεσμα για τρεις ημέρες να διασύρεται διεθνώς η Ελλάδα και να φαίνεται ότι αποδέχεται ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, καθόσον δεν υπήρξε ελληνική αντίδραση.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Στην τουρκική αγγελία Α5101/22 αναγράφεται ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης διότι εκτελεί ασκήσεις στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά Χίο, Σάμο, Χάλκη και Τήλο, μολονότι Χάλκη και Τήλος δεν αναγράφονται στη Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά στη Συνθήκη Παρισίων.

Η… ένταξη της Χάλκης και της Τήλου στη Συνθήκη της Λωζάννης αποτελεί εσκεμμένο τουρκικό λάθος για να προκληθεί σύγχυση διεθνώς για τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά στο Αιγαίο, σε οποιαδήποτε Συνθήκη, Λωζάννης ή Παρισίων, κι αν ανήκουν αυτά. Με την τουρκική βεβαιότητα ότι η Ελλάδα δεν θα αντιδράσει και δεν θα αποσαφηνίσει την κατάσταση, όπερ και εγένετο. Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Μαΐου 2021 ο Ελληνας ΥΠΕΞ στην Αγκυρα δήλωσε ότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά της Συνθήκης της Λωζάννης μόνο και δεν αναφέρθηκε στα νησιά της Συνθήκης των Παρισίων.

Η Αγκυρα επιδιώκει αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης και όχι των Παρισίων, αλλά επιδιώκει (στην παρούσα περίπτωση με τη Χάλκη και την Τήλο) να πάρει σβάρνα όλα τα νησιά σε επικείμενη νομική και, ενδεχομένως, επιχειρησιακή επίθεση της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, όπως ακριβώς έχει δηλώσει ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Και τούτο διότι η αποδοχή από την κυβέρνηση ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, καθόσον εξοπλίζει τα νησιά επειδή δέχεται απειλή, αποτελεί ουσιώδη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζαννης και δίνει το δικαίωμα στον Τσαβούσογλου να επικαλεστεί το άρθρο 60 της Σύμβασης της Βιέννης 1969 Περί Συνθηκών, το οποίο ορίζει πως «ουσιώδης παραβίαση από το ένα μέρος (Ελλάδα) παρέχει το δικαίωμα στο άλλο μέρος (Τουρκία) να επικαλεστεί την ουσιώδη παραβίαση ως λόγο και να αναστείλει την εφαρμογή της Συνθήκης εν μέρει ή εν όλω».

Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι εξοπλίζει τα νησιά με βάση το άρθρο 51 του ΟΗΕ επειδή δέχεται απειλή από την Τουρκία αποτελεί επικίνδυνη συγκάλυψη της αδυναμίας της κυβέρνησης να προασπίσει εθνικά συμφέροντα. Και τούτο διότι το άρθρο 51 ορίζει ότι, σε περίπτωση που μια χώρα δεχθεί επίθεση, έχει το δικαίωμα να αμυνθεί και να εξοπλίσει τα νησιά (δηλαδή η Ελλάδα), ανεξάρτητα από οποιονδήποτε περιορισμό που προκύπτει από τη Συνθήκη της Λωζαννης. Πλην, όμως, θα είναι πολύ αργά, γιατί η Αγκυρα θα έχει πετύχει προηγουμένως το στοιχείο αιφνιδιασμού.

ΤΡΙΤΟΝ: Η Αγκυρα στην αγγελία Α5101/22 αναγράφει τα τέσσερα ελληνικά νησιά με τουρκικά ονόματα, χωρίς απάντηση από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα άπαντες ανά την υφήλιο να διαβάζουν την τουρκική αγγελία και να παγιώνεται στη μνήμη τους ότι τα νησιά αυτά είναι τουρκικά.

– Στις 8 Αυγούστου 2022, ημέρα Δευτέρα, στις 7.44, εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης η κυβέρνηση (ΥΠΑ/ΥΠΕΞ/ΥΕΘΑ και Μεταφορών) εξέδωσε την απαντητική αγγελία Α2546/22, η οποία στην κυριολεξία είναι αόριστη και εξόχως επικίνδυνη διότι δεν απαντά τις τουρκικές καταγγελίες περί παραβίασης από την Ελλάδα της Συνθήκης της Λωζάννης.

– Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει την ελληνική αγγελία Α2546/22 ως τεκμήριο, επισημαίνοντας τα ακόλουθα, όπως αυτά αναγράφονται στην ελληνική αγγελία.
Η κυβέρνηση δεν αναγράφει τα ελληνικά νησιά Σάμος, Χίος, Χάλκη και Τήλος ονομαστικά, μολονότι η Αγκυρα τα αναγράφει ονομαστικά και, μάλιστα, με τουρκικά ονόματα. Δεν υπάρχουν στην ελληνική αγγελία αυτά τα τέσσερα ελληνικά νησιά στα οποία θα πραγματοποιηθεί η ελληνική άσκηση… προσεχώς τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να μη δίνεται συγκεκριμένη απάντηση στην Τουρκία. Και το χειρότερο: η διεθνής κοινότητα σχηματίζει την άποψη ότι πράγματι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η πρόχειρη ελληνική αγγελία σε κανένα σημείο της δεν αναγράφει και δεν καταγγέλλει ότι η Τουρκία έχει σκοπίμως μπερδέψει τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων (νησιά Σάμος – Χίος στη Συνθήκη της Λωζάννης και Χάλκη – Τήλος στη Συνθήκη των Παρισίων). Μια στοιχειωδώς σοβαρή και τεκμηριωμένη ελληνική απάντηση όφειλε να κάνει σαφές στην Αγκυρα ότι αυτή πρέπει να μελετήσει τις Συνθήκες αυτές και ποια νησιά περιλαμβάνει η κάθε Συνθήκη, και όταν αφομοιώσει το περιεχόμενό τους, να μην επανέλθει στο θέμα, διότι καμιά από τις δύο Συνθήκες δεν απαγορεύει τις ελληνικές ή τις πολυεθνικές ασκήσεις στα νησιά αυτά.

Ετσι, χωρίς συγκεκριμένη ελληνική απάντηση η κυβέρνηση δείχνει να αποδέχεται ότι Χάλκη και Τήλος περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Λωζάννης, και επιπροσθέτως ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες επειδή εκτελεί ασκήσεις στα νησιά.

Η διαφορά πολιτικής μεταξύ κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη και Τουρκίας απεικονίζεται στις ελληνοτουρκικές αγγελίες. Η Τουρκία εξέδωσε την αγγελία Α5101/22 στις 5 Αυγούστου και η κυβέρνηση απάντησε άσχετα, ανόητα και επικίνδυνα έπειτα από τρεις ημέρες. Η Τουρκία, όμως, δύο ώρες μετά την ελληνική απάντηση αντέδρασε αστραπιαία και εξέδωσε την αγγελία Α5171/22, με την οποία ακυρώνει την ελληνική και ισχυρίζεται διεθνώς ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με όποιες παραπέρα ελληνικές αιτιάσεις για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This