Ερευνητές δημιούργησαν πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή που διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη και είναι ικανό να «μεταφράσει» το κλάμα του μωρού.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Automatica Sinica (JAS), ο έξυπνος «μεταφραστής» μωρουδίστικου κλάματος, μπορεί να πληροφορήσει τους γονείς αν το μωρό τους κλαίει γιατί πεινάει, είναι κουρασμένο ή άρρωστο, ή επειδή πονάει.
Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανάπτυξε το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE) στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με την Chinese Association of Automation της Κίνας, με απώτερο σκοπό και τα μωρά να είναι πιο υγιή και ευτυχισμένα και οι γονείς να αγχώνονται λιγότερο.
Αλγόριθμος αναγνώρισης φωνής
Όπως αναφέρει η Daily Mail, η ερευνητική ομάδα δημιούργησε έναν αλγόριθμο αυτόματης αναγνώρισης φωνής, ο οποίος «διάβασε» το κλάμα μωρών σε ποικίλες περιστάσεις. Διαπίστωσε ότι, όχι μόνο το κάθε μωρό έχει διαφορετικό κλάμα από τα άλλα, αλλά και ότι κλαίει με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με την αιτία που του προκαλεί την ανάγκη να κλάψει.
Οι ερευνητές παρατήρησαν, επίσης, ότι το κλάμα των μωρών παρουσίαζε και κοινά χαρακτηριστικά, όταν η αιτία που το προκαλούσε ήταν η ίδια. Για παράδειγμα, το κλάμα των μωρών που πονούσαν εμφάνιζε κάποια κοινά μοτίβα, τα οποία κατάφερε να απομονώσει ο αλγόριθμος του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης.
Έτσι, το πρόγραμμα έμαθε να ξεχωρίζει το κλάμα του κάθε μωρού, ανάλογα με το τι τα προκαλεί, κατανοώντας ουσιαστικά τη «γλώσσα του κλάματος», ώστε να ενημερώνει τους γονείς, ιδίως για τις περιπτώσεις που υπάρχει επείγουσα αιτία.
Ας ελπίσουμε, τώρα, να ανακαλύψουν και την τεχνητή νοημοσύνη που… σταματά το κλάμα του μωρού, καθώς ο «πατροπαράδοτος» τρόπος σπανίως πιάνει!