Μόνο λίγες ημέρες πριν από το πρώτο σχολικό κουδούνι, κυβέρνηση και επιστημονική επιτροπή φαίνεται πως έχουν ανοίξει για τα καλά τον φάκελο «σχολεία», ώστε να επιτευχθεί η ασφαλής επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες.
Τα δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνουν πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια χαλαρή επιστροφή στις τάξεις, σε αντίθεση όμως με τους επιστήμονες που ζητούν τη λήψη μέτρων, ώστε οι σχολικές τάξεις να μη μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας εξετάζει ένα σενάριο επιστροφής των μαθητών που θα περιλαμβάνει τη σύσταση και όχι την υποχρέωση της μάσκας, αλλά και ένας υποτυπώδης έλεγχος σε όσα παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, καμία απόφαση δεν μπορεί να θεωρηθεί ειλημμένη, διότι το υπουργείο περιμένει να δει πώς θα έχουν εξελιχθεί οι επιδημιολογικοί δείκτες στα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά και γιατί ακόμα δεν έχει συνεδριάσει η επιστημονική επιτροπή, η οποία αναμένεται να ζητήσει τουλάχιστον την ύπαρξη ενός self test πριν από το άνοιγμα των σχολείων.
Σε χθεσινή του συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την πεποίθηση πως τα σχολεία θα ανοίξουν σε καθεστώς κανονικότητας. Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής που ξεδιπλώνει τις τελευταίες ημέρες και συμπυκνώνεται στο «ήπιοι περιορισμοί» και «νέα κουλτούρα για τα μέτρα της πανδημίας», ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε: «Θα συζητήσουμε για το πρωτόκολλο πώς θα λειτουργούν τα σχολεία όταν υπάρχει κρούσμα». Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε φιλοσοφία αυστηρού testing, όπως σε άλλες περιόδους, ενώ για τη μάσκα η λογική μας είναι η σύσταση».
Η δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων χωρίς μέτρα αντιμετωπίζεται από την πλειονότητα των επιστημόνων με δυσπιστία και προβληματισμό. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξήγησε πως για το άνοιγμα των σχολείων θεωρεί χρήσιμο οι μαθητές να επιστρέψουν αφού κάνουν self test, ενώ για την επιβολή μέτρων υπογράμμισε: «Ανοίγοντας τα σχολεία με κανένα μέτρο μπορεί να είναι εντάξει για τις 12 Σεπτέμβρη, αλλά δεν ξέρω αν θα είναι OK για τις 29 Σεπτέμβρη».
Κατηγορηματικός ότι το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με μάσκες και αυστηρούς ελέγχους εμφανίστηκε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος. «Είμαι κατηγορηματικός, οι μάσκες πρέπει να επανέλθουν και στα σχολεία, και να ανοίξουν με self tests και προσοχή. Να μην το υποτιμήσουμε, είναι ένας θανάσιμος κίνδυνος, να επανέλθουν οι μάσκες στους κλειστούς χώρους και στα μέσα μεταφοράς» είπε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Ντόρα Ψαλτοπούλου, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει ένα μαζικό testing στους μαθητές μόλις αρχίσει η σχολική χρονιά. «Η απόφαση για την επιστροφή της μάσκας στα σχολεία θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα των δύο τελευταίων εβδομάδων πριν από το άνοιγμα των σχολείων. Την απόφαση θα λάβει η σχετική επιτροπή. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να μην υπάρχουν μάσκες» είπε η κυρία Ψαλτοπούλου.
Στον αντίποδα, το μέλος της επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου, που στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για πλειάδα άστοχων δηλώσεων αλλά και για την προσήλωσή της στην κυβερνητική γραμμή, υποστήριξε πως «το άνοιγμα των σχολείων θα πρέπει να γίνει χωρίς την απαίτηση test ή μάσκας».