Καθώς οι Ευρωπαϊκές χώρες απεργάζονται νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η κάθε μια σε διαφορετικό πλαίσιο, τηρουμένων των αναλογιών, η Ελλάδα προχωρά στο δρόμο των επιδοτήσεων αρχικά.
Το σενάριο της διακοπής ηλεκτροδότησης ανά διαστήματα και συνθήκες που θα αποτελούσε «σωσίβιο» για την άσκοπη κατανάλωση ρεύματος σε δημόσιους χώρους και κτίρια, απομακρύνεται αλλά δεν αποκλείεται.
Γ. Οικονόμου: «Έρχεται δύσκολος χειμώνας χωρίς αμφιβολία»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, νωρίτερα στον ΣΚΑΪ , δήλωσε κατηγορηματικά ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει στο τραπέζι ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μίλησε όμως για έναν «χειμώνα δύσκολο, χωρίς αμφιβολία». Δεν απέκλεισε όμως και εντελώς κάτι τέτοιο για το μέλλον. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί ώστε να υπάρχει ενεργειακή επάρκεια στη χώρα μας.
Στα πλαίσια της ενεργειακής λαίλαπας οι Περιφέρειες και οι Δήμοι «φορτώνουν στη φαρέτρα» τους τις ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων λαμπτήρων με LED, τον περιορισμό λειτουργίας διακοσμητικού φωτισμού αλλά και ειδικά μέτρα στα σχολεία και τα δημοτικά κτίρια.
Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση έχει επιλέξει προς το παρόν τον δρόμο των επιδοτήσεων, με το πρακτορείο Reuters να υπενθυμίζει σε δημοσίευμα στα μέσα Αυγούστου πως «έχει δαπανήσει περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ για επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και άλλα μέτρα από τον Σεπτέμβριο». Οι νέες επιδοτήσεις ρεύματος στην Ελλάδα για τον Σεπτέμβριο, είναι αισθητά αυξημένες σε σχέση με τον Αύγουστο. Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο, ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ.
Α. Γεωργιάδης: « να μην κλαίγονται για τη πορεία της οικονομίας όσοι δεν αλλάζουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες»
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, την ώρα που η χώρα βρίσκεται στη λίστα με τις πιο ακριβές τιμές ρεύματος στην Ευρώπη και η κυβέρνηση επιδοτεί τους παρόχους με τα χρήματα του ελληνικού λαού, κουνά το δάχτυλο στους πολίτες ζητώντας πειθαρχία στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Προειδοποίησε, μάλιστα, τους καταναλωτές ότι σε περίπτωση που δεν αλλάξουν τις καθημερινές τους συνήθειες, τότε δεν θα έχουν δικαίωμα να «κλαίγονται», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε που η ελληνική οικονομία δεν πάει καλά:
«Το ρεύμα ως αγαθό είναι πανάκριβο άρα οι καθημερινές μας συνήθειες όπως τις ξέραμε στο παρελθόν πρέπει τώρα να μεταβληθούν γιατί πια το ρεύμα κοστίζει. Αν αυτό δεν το καταλάβουμε ως λαός και δεν δείξουμε και εμείς κάποια σημάδια πειθαρχίας και αυτοπειθαρχίας δεν μπορεί να κλαιγόμαστε αύριο γιατί η οικονομία μας δεν πάει καλά γιατί τα περιθώρια του κράτους δεν είναι ανεξάντλητα».
Σημείωσε επίσης: «Μπορεί στο λογαριασμό τους να μην βλέπουν πια πόσο ακριβό είναι το ρεύμα γιατί παρεμβαίνει το κράτος και τους σώζει από αυτή την αύξηση αλλά το ρεύμα ως αγαθό είναι πανάκριβο».
Τα μέτρα -ασπίδα της Ευρώπης απέναντι στην ενεργειακή κρίση
Με στόχο την εξοικονόμηση του 2% στην κατανάλωση φυσικού αερίου, η Γερμανία ανακοινώνει το πλαφόν στους θερμοστάτες στη δημόσια διοίκηση και κατάργηση της παροχής ζεστού νερού στα δημόσια κτίρια. Στις επιχειρήσεις, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα μειωθούν, ενώ τα νοσοκομεία εξαιρούνται φυσικά από τα μέτρα.
Στη Γαλλία ο στόχος είναι η μείωση κατά 10% στην κατανάλωση ενέργειας έως το 2024, για το σκοπό αυτό ήδη γαλλικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ ανακοίνωσαν ότι θα σβήνουν τις φωτεινές επιγραφές των καταστημάτων μετά το κλείσιμο, ενώ στο λιανεμπόριο θα μειώσουν τον φωτισμό κατά 30% και τη θερμοκρασία στους 17 βαθμούς Κελσίου στις ώρες αιχμής. Στα γραφεία του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας η θέρμανση θα ανοίγει μόνο όταν οι θερμοκρασίες μέσα στον χώρο πέφτουν κάτω από τους 19 βαθμούς Κελσίου.. Έχουν επίσης συσταθεί ομάδες που πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Στην πτώση της θερμοκρασίας σε όλους τους χώρους, πλην των νοσοκομείων εμμένουν Ιταλία και Ισπανία , ενώ στην Ελβετία η κυβέρνηση θα ζητήσει από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο. Εάν δεν γίνει αυτό εθελοντικά, τότε θα εξεταστούν άλλα μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα.
Για κρίση διαρκείας στην ενέργεια προειδοποιούν διεθνείς κολοσσοί
Το αφεντικό της Total ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να σχεδιάσει για το μέλλον χωρίς ρωσικές προμήθειες. Οι ελλείψεις φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη είναι πιθανό να διαρκέσουν αρκετούς χειμώνες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Νορβηγία τη Δευτέρα, ο Ben van Beurden, διευθύνων σύμβουλος της Shell, δήλωσε ότι η κατάσταση κρίσης στην ενέργεια μπορεί να διαρκέσει για αρκετά χρόνια. «Μπορεί κάλλιστα να έχουμε αρκετούς χειμώνες όπου θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βρούμε λύσεις», όπως είπε.
Ο επικεφαλής ενός άλλου ενεργειακού κολοσσού, ο Πάτρικ Πουγιανέ της TotalEnergies, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να σχεδιάσουν ένα μέλλον χωρίς ρωσικό αέριο.
Στην ηχηρή προειδοποίηση ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποστεί αρκετούς τρομερούς χειμώνες χωρίς ελέγχους στις τιμές του φυσικού αερίου» προχώρησε η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, Τίνε Φαν ντερ Στράτεν.
«Οι επόμενοι πέντε έως 10 χειμώνες θα είναι φρικτοί εάν δεν ληφθούν μέτρα», σημείωσε στο Twitter χθες, Κυριακή (28/9), υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να δράσουμε στην πηγή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και να εργαστούμε για το πάγωμα των τιμών φυσικού αερίου».