Σε κοινωνικό πρόβλημα έχει εξελιχθεί η εύρεση φοιτητικής στέγης, καθώς μπήκε Σεπτέμβριος και χιλιάδες οικογένειες παραμένουν ξεκρέμαστες παρά το «σαφάρι», ενώ στην Κρήτη, λόγω τουριστικής εκμετάλλευσης των σπιτιών, φτάσαμε στο σημείο καθηγητές και φοιτητές να κοιμούνται σε παραλίες και αυτοκίνητα σαν άστεγοι!
Με το υπουργείο Παιδείας να παρακολουθεί ως θεατής την ταλαιπωρία χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους, διαπιστώνεται ότι στην Κρήτη απλώς δεν χωράνε όλοι. Τα μόνα διαθέσιμα σπίτια είναι μεγάλα για φοιτητές, με ενοίκια που προκαλούν εγκεφαλικά, καθώς η εκμετάλλευση ακινήτων τύπου airbnb εξάντλησε κάθε πιθανότητα στέγασης. Την ίδια ώρα στο κυνήγι στέγης βρίσκονται και οι εκπαιδευτικοί -μόνιμοι και αναπληρωτές-, και ενδεικτικά στον νομό Ηρακλείου συμβαίνουν εξευτελιστικές καταστάσεις.
Όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Ζαχαρίας Ρηγάκης, το πρόβλημα έχει οδηγήσει εκπαιδευτικούς να κοιμούνται στις παραλίες και στα αυτοκίνητά τους, καθώς ακόμα και στο ξενοδοχείο η διανυκτέρευση κοστίζει κατά μέσο όρο 70 ευρώ.
«Κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ότι αυτοί οι νέοι εκπαιδευτικοί όταν έρχονται στο Ηράκλειο και απλά δεν βρίσκουν σπίτι, και όταν βρουν, τους ζητούν 400 ευρώ για μια τρύπα. Οταν ένας εκπαιδευτικός έρχεται από την άλλη άκρη της Ελλάδας για να δουλέψει, έχει μισθό 750-800 ευρώ, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά τα ποσά. Οπότε καλές οι προσλήψεις, αλλά είναι ορατό το ενδεχόμενο οι άνθρωποι να φύγουν, γιατί απλά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα» σημείωσε.
Στο Ηράκλειο για το ενοίκιο ενός χώρου έως 25 τ.μ. απαιτούνται από 180 ευρώ έως 320 ευρώ τον μήνα, ενώ οι κατοικίες από 30 τ.μ. έως 40 τ.μ. κυμαίνονται από 220 ευρώ έως 380 ευρώ.
Στα Χανιά τα διαθέσιμα σπίτια είναι ανύπαρκτα, καθώς σχεδόν όλα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων. Οι φοιτητικές εστίες είναι ελάχιστες και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν και γι’ αυτό τις προηγούμενες ημέρες φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποιούσαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, όμως λύση δεν δόθηκε, και είναι άγνωστο πώς μια μέση οικογένεια θα διαθέσει το μισό μηνιαίο εισόδημά της για να σπουδάσει το παιδί της.
*φωτογραφία αρχείου