Τη «μπάλα στην εξέδρα» επιχείρησε να ρίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά τις εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, τις διαρροές που είχε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και τις κατηγορίες Τσίπρα και Βελόπουλου περί δειλίας. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας ενώπιον των «γαλάζιων» βουλευτών στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο., ουσιαστικά επέλεξε τη σιωπή, περιοριζόμενος να δικαιολογήσει τη χθεσινή εικόνα με τα άδεια υπουργικά έδρανα με το επιχείρημα της διάκρισης των εξουσιών.
«Η εικόνα των κενών κυβερνητικών εδράνων δεν συνιστούσε σε καμία περίπτωση περιφρόνηση του αντιπάλου μας. Μακριά από εμάς, εξάλλου, τέτοιες λογικές. Συνιστούσε, όμως, έμπρακτη απόδειξη στον σεβασμό που επιδεικνύουμε στη διάκριση των εξουσιών» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Οι υπουργοί ήταν στην αίθουσα, αλλά δεν ήταν με την υπουργική τους ιδιότητα, ήταν με τη βουλευτική τους ιδιότητα και γι’ αυτό κάθονταν στα βουλευτικά έδρανα και όχι στα κυβερνητικά. Δυστυχώς, εκείνοι που ως κυβέρνηση του χθες προανήγγελαν δήθεν πολιτικά σκάνδαλα, προαποφάσιζαν διώξεις, επιστράτευαν ψευδομάρτυρες, δεν αντιλαμβάνονται ότι κάτι άλλαξε στην Ελλάδα. Και αυτοί», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, «που με θράσος έστηναν 10 κάλπες στη Βουλή για να σπιλώσουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους δεν αντιλαμβάνονται ότι τώρα υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν παρεμβαίνει ούτε στα καθήκοντα του Κοινοβουλίου ούτε στις αρμοδιότητες της Δικαιοσύνης. Ελπίζω μόνο να το καταλάβουν τουλάχιστον μέσα σε αυτή την τετραετία».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία», η υπόθεση, λένε στην κυβέρνηση, «ήρθε στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη που διερευνά καταγγελλόμενη -και μάλιστα από εισαγγελικούς λειτουργούς- παρέμβαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού στη Δικαιοσύνη, πράγμα που ακουμπά την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας». Η πρωτοβουλία για τον χειρισμό της υπόθεσης, μετά την αποστολή της δικογραφίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανήκει αποκλειστικά στη Βουλή, όπως ορίζουν το Σύνταγμα (άρθρο 86) και ο Κανονισμός της Βουλής, χωρίς καμία παρέμβαση της κυβέρνησης σε οποιοδήποτε επίπεδο. H κοινοβουλευτική πλειοψηφία, υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου, «λειτούργησε υπεύθυνα και θεσμικά, αποφασίζοντας τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης».