Οι διατάξεις που επιφέρουν αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα κατατέθηκαν χθες το βράδυ στη βουλή από το υπουργείο Παιδείας.
Όσον αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, το υπουργείο Παιδείας καταργεί τις λεγόμενες «πράσινες» σχολές, δηλαδή αυτές στις οποίες θα μπορούσαν να μπουν οι απόφοιτοι των Λυκείων χωρίς να δώσουν πανελλαδικές.
Για τους παλιούς απόφοιτους των Λυκείων, που θέλουν να ξαναδώσουν πανελλαδικές τον Ιούνιο, το υπουργείο αποφάσισε να δώσει δυο επιλογές: εξέταση είτε με το παλιό είτε με το καινούριο σύστημα, που θα ισχύσει από το 2020.
Η επιλογή θα πρέπει να γίνει κατά την περίοδο υποβολής αιτήσεων-δηλώσεων των υποψηφίων Γενικού Λυκείου, ενώ όσοι διαλέξουν το παλαιό σύστημα θα διεκδικήσουν ειδικό ποσοστό θέσεων.
Συνεπώς, οι μαθητές που φοιτούν φέτος στη Γ΄ Λυκείου θα πρέπει να ξέρουν ότι μετά τις Πανελλαδικές και αφού πάρουν τους βαθμούς τους θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό, επιλέγοντας όσα Τμήματα επιθυμούν από το επιστημονικό τους πεδίο.
Για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα προσμετρηθεί κατά 90% ο μέσος όρος των βαθμών στα 4 πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και κατά 10% ο βαθμός απολυτηρίου της Γ’ τάξης.
Κατ’ εξαίρεση το επόμενο έτος (2020-2021) ο βαθμός απολυτηρίου δεν θα υπολογιστεί.
Ο αριθμός των εισακτέων θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση στα μέσα Απριλίου ύστερα από γνώμη των Τμημάτων και αναμένεται να είναι μειωμένος.
Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και όσον αφορά στην αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και της επαγγελματικής ισοδυναμίας, των πτυχίων των Κολεγίων και ξένων Πανεπιστημίων, προβλέπονται τα εξής:
- Καθορίζεται εκ νέου η διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας, των πτυχίων των Κολεγίων και ξένων Πανεπιστημίων και οι αρμοδιότητες του ΑΤΕΕΝ (νέος οργανισμός αναγνώρισης πτυχίων).
- Παρέχεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να ασκήσουν ενδικοφανή διοικητική προσφυγή κατά αποφάσεων του αρμοδίου για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και της επαγγελματικής ισοδυναμίας, για την οποία απαιτείται η καταβολή υπέρ του δημοσίου παραβόλου ύψους 50 ευρώ.
- Καταργείται το μεταβατικό στάδιο λειτουργίας του ΣΑΕΠ. Θεσπίζεταιγραπτή δοκιμασία για τη χορήγηση επαγγελματικής ισοδυναμίας, η οποία διενεργείται σε κάθε εξεταστική περίοδο στο οικείο ΑΕΙ.
- Για τηλειτουργία των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) , μεταξύ άλλων προβλέπεται η δυνατότητα αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του κάθε ΠΜΣ με απόφαση της Συνέλευσης , στο σύνολό του ή ανά κατηγορία δαπάνης.
- Καταργείται η παροχή μη αμειβόμενης διδασκαλίας , επιπλέον των νομίμων υποχρεώσεων μελών ΔΕΠ, ως προϋπόθεση αμοιβής αυτών για τη συμμετοχή τους σε ΠΜΣ καθώς και το υφιστάμενο ανώτατο όριο, σε μηνιαία βάση , της αμοιβής των μελών ΔΕΠ (ποσοστό 30% επί των τακτικών αποδοχών τους, κατά την κείμενη νομοθεσία).
- Καταργούνται επίσης, οι υφιστάμενοι περιορισμοί σχετικά με την πρόσκληση επιστημόνων από την αλλοδαπή, ως επισκεπτών, για την κάλυψη ως εκπαιδευτικών αναγκών του ΠΜΣ.