Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μανώλης Σκορδίλης, έκανε ανάλυση του ισχυρού σεισμού των 5,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το πρωί ανοιχτά της Κεφαλονιάς και συγκεκριμένα του Ληξουρίου.
Μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερος μετασεισμός που έχει καταγραφεί είναι 3,7 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τον κ.Σκορδίλη υπάρχει ανησυχία από την έναρξη της σεισμικής διέγερσης σε μια περιοχή που είναι σεισμογενής και έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλες δονήσεις και τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξει ασφαλέστερη εκτίμηση για το αν τα 5,4 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, ή…
Και ανέλυσε στο ethnos.gr:
«Ο 5,4 είναι ένας αρκετά ισχυρός σεισμός και σημειώθηκε σε μία περιοχή εγνωσμένης σεισμικότητας. Αυτό σημαίνει ότι έχει υψηλή σεισμική διέγερση και δίνει ισχυρούς σεισμούς, αν και το πιο σύνηθες είναι να καταγράφονται μετρίου μεγέθους σεισμοί. Ο τελευταίος πολύ μεγάλος σεισμός στον ίδιο χώρο καταγράφηκε στις 17 Ιανουαρίου 1983 και ήταν μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Για το πόσο πρέπει να ανησυχούμε, θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τα επόμενα ένα-δύο 24ωρα, αφού αυτήν τη στιγμή είναι αδύνατο να τεκμηριώσουμε το οτιδήποτε. Όσο περνάει η ώρα, θα συλλέγουμε περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη του φαινομένου και θα μπορούμε να καταλήξουμε σε πιο ασφαλή συμπεράσματα».
Σε ότι αφορά τα ρήγματα που υπάρχουν στην περιοχή, τα οποία είναι και πολλά και μεγάλα, ο κ.Σκορδίλης σχολίασε ότι οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες:
«Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά, ούτε αν προήρθε από κάποιο κύριο ή δευτερεύων ρήγμα. Και γι’ αυτό θα χρειαστούμε κάποιες ώρες, προτού καταλήξουμε σε ασφαλέστερα συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση το 5,4 δείχνει ξεκάθαρα ότι έχουμε την έναρξη μιας σεισμικής διέγερσης στην περιοχή. Ένας μετασεισμός μπορεί να φτάσει τους 4,4-4,5 βαθμούς. Αν τις επόμενες ώρες έχουμε σεισμούς αυτής της τάξης, θα μπορούμε να πούμε ότι ο 5,4 ήταν ο κύριος σεισμός. Επίσης, έχει πολύ μεγάλη σημασία, ποια είναι η διάσταση του ρήγματος, από το οποίο προήρθε ο σεισμός των 5,4 βαθμών. Αν το ρήγμα που διεγέρθηκε, είναι πολλών χιλιομέτρων, υπάρχει το ενδεχόμενο να περιμένουμε έναν ακόμα μεγαλύτερο σεισμό. Αν το ρήγμα φτάνει, για παράδειγμα, τα 4-5 χιλιόμετρα, τότε δύσκολα θα έχουμε άμεσα έναν μεγαλύτερο σεισμό».
Πάντως, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στην ΕΡΤ ότι δεν ανησυχεί:
«Παρά το γεγονός ότι έγινε έντονα αισθητός στην Πελοπόννησο και τη δυτική Ελλάδα δεν έχουμε πρόβλημα. Είναι μια περιοχή που δημιουργεί σεισμούς και είναι μακριά από κατοικημένη περιοχή. Εκτιμούμε ότι ανήκει στην τρέχουσα σεισμικότητα».
Διαβάστε ακόμα:
- Ναυάγιο Ζακύνθου: Αυστηρός έλεγχος της πρόσβασης των επισκεπτών μετά τις κατολισθήσεις
- Κατολίσθηση στο Ναυάγιο της Ζακύνθου: Ο σεισμός «έριξε» ολόκληρα βράχια!