Περί πολέμου με την Τουρκία

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Μια από τις παραμέτρους που θεωρείται ότι παίζουν ρόλο στην αύξηση της επιθετικότητας του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας είναι η πιθανότητα να χάσει τις εκλογές του Ιουνίου του 2023, κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο, εκτός από την πολιτική, και τη φυσική επιβίωση του Τούρκου προέδρου και της οικογένειάς του. Aρα, έχει να χάσει πολλά, αν δεν βγει νικητής στις εκλογές.

Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Επειδή το σενάριο αναβολής των εκλογών μέσω ενός ελληνοτουρκικού πολέμου προβάλλεται σε τουρκικά ΜΜΕ, παραθέτουμε σχετικό άρθρο του Φεχμί Κορού, ο οποίος, σημειωτέον, υπήρξε υποστηρικτής και συνεργάτης του Ερντογάν, ενώ εδώ και μερικά χρόνια συγκαταλέγεται σε εκείνους που του ασκούν έντιμη κριτική.

Ακολουθεί το άρθρο με τον τίτλο «Θα ξεσπάσει πόλεμος και οι εκλογές θα αναβληθούν… Τέτοιοι ισχυρισμοί μού φαίνονται πολύ περίεργοι…»

«“Η κατάληψη των νησιών από σας δεν μας δεσμεύει. Οταν έρθει η ώρα, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Γι’ αυτό λέμε, μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”. Αυτά τα λόγια είναι μια συμβολή του προέδρου της Τουρκίας στα προβλήματα που ανακύπτουν κατά καιρούς μεταξύ των δύο χωρών. Ακόμα κι αν δεν ήταν τόσο καταγγελτικές και προειδοποιητικές, τέτοιες σκληρές δηλώσεις ακούστηκαν από το ίδιο στόμα στο παρελθόν.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στη χώρα μας τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους και φιλοξενήθηκε σε υψηλό επίπεδο στη χώρα μας. Τώρα ένιωσε την ανάγκη να προειδοποιήσει ξανά την Ελλάδα. Και υπάρχουν πολλά σχόλια γι’ αυτή την κίνηση Ερντογάν, σχόλια και από ξένους σχολιαστές, όχι μόνο Τούρκους.

Το παράξενο ξεκινά εδώ. Στην περίπτωσή μας, οι ντόπιοι σχολιαστές λένε ότι η κίνηση αυτή του Ερντογάν συνδέεται με την τρέχουσα πολιτική. Ποιο είναι το τρέχον ζήτημα; Η ψήφος. Αν και μεσολαβούν πάνω από εννέα μήνες από την ανακοινωθείσα ώρα των εκλογών, σχεδόν κάθε μέρα κοιμόμαστε με εκλογές και ξυπνάμε με εκλογές. Οπως και εγώ, δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Για τον λόγο αυτόν έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε τις διάφορες εξελίξεις και να τις συνδέουμε με το εκλογικό ζήτημα.

Το θέμα είναι όμως ότι ορισμένοι ερμηνεύουν την κίνηση Ερντογάν κατά της Ελλάδας ως πιθανό σχέδιο αναβολής των εκλογών. Με βάση αυτή την ερμηνεία, θα γίνει πόλεμος κατά της Ελλάδας και, αφού υπάρχει ρήτρα στο Σύνταγμα που ορίζει ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν εκλογές, οι εκλογές μπορεί να μη γίνουν καθόλου, πόσο μάλλον να γίνουν στην ώρα τους – δηλαδή, εννέα μήνες αργότερα… Το άρθρο 78 του Συντάγματος για το θέμα έχει ως εξής: “Εάν δεν καταστεί δυνατή η διενέργεια νέων εκλογών λόγω του πολέμου, η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση μπορεί να αποφασίσει την αναβολή των εκλογών για ένα έτος. Εάν ο λόγος της αναβολής δεν έχει εκλείψει, η διαδικασία αυτή μπορεί να επαναληφθεί σύμφωνα με τη διαδικασία της απόφασης αναβολής”.

Συζητείται σοβαρά ότι, εάν οι δημοσκοπήσεις -ειδικά αυτές που έγιναν από τις εταιρίες που εμπιστεύεται ο πρόεδρος Ερντογάν- δείξουν ότι η κυβέρνηση θα κινδυνεύσει, θα καταφύγει να μην πάει στις εκλογές και θα κηρυχθεί πόλεμος στην Ελλάδα για να το εξασφαλίσει αυτό. Αυτή η συζήτηση μου φαίνεται πολύ περίεργη. Θα γελούσα αν δεν προέρχονταν τέτοια σχόλια από ειδικούς σχολιαστές εντός και εκτός Τουρκίας, αλλά αυτό δεν ισχύει καθόλου. Οι συγγραφείς και οι αρθρογράφοι πιστεύουν ότι θα ξεσπάσει πόλεμος, και γράφουν και μιλούν γι’ αυτό.

Το σκεπτικό είναι το εξής: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε τον πόλεμο στην Ουκρανία, πιο πριν πραγματοποίησε στρατιωτική επιχείρηση στη Γεωργία και προσάρτησε την Κριμαία. Αρα, με βάση την άποψη των αρθρογράφων και των σχολιαστών, έχει εγκαινιαστεί μια περίοδος κατά την οποία οι χώρες μπορεί να ξεκινήσουν πολέμους επικαλούμενες την εθνική ασφάλεια. Το θέμα, όμως, είναι ότι η Τουρκία δεν είναι Ρωσία και η Ελλάδα δεν είναι Ουκρανία… Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μόλις πρόσφατα, όταν ο Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, του δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσει στο Κογκρέσο και η ομιλία του απέσπασε θερμά χειροκροτήματα από Αμερικανούς βουλευτές.
Μέχρι σήμερα κανένας Τούρκος πολιτικός δεν έχει προσκληθεί να μιλήσει στο συνέδριο.

Για τους δυτικούς, η Ελλάδα δεν είναι μια συνηθισμένη χώρα. Και οι Ελληνες πολιτικοί ξέρουν να μεγαλοποιούν την αξία της χώρας τους και να το εκμεταλλεύονται αυτό. Παρά το γεγονός ότι είναι η χώρα όπου ο αντιαμερικανισμός βρίσκεται στο αποκορύφωμά του σε σχέση με τις άλλες χώρες στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ έχουν ανοίξει περισσότερες από μία στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα και υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες εκεί.

Τα αεροσκάφη F-35, που παρακρατήθηκαν από την Τουρκία, δίδονται ευχαρίστως στην Ελλάδα. Το αίτημα της Τουρκίας να εκσυγχρονίσει τα F-16 της είναι απίθανο να λάβει έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, παρά την υπόσχεση του Τζο Μπάιντεν. Με λίγα λόγια, τα σχόλια για το σενάριο του πολέμου με την Ελλάδα δεν έχουν και πολύ νόημα.

Τέτοιες απειλές προς την Ελλάδα και προς άλλες χώρες είχαν γίνει και παλαιότερα, αλλά, ακόμα κι αν κάποιος περίμενε κάποια σύγκρουση, κανείς δεν έλεγε ότι θα οδηγηθούμε σε πόλεμο. Μέχρι πρόσφατα υπήρχαν και εκείνοι που είχαν παρόμοιες προσδοκίες για τη Συρία».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ουκρανία – Ρωσία: Κλιμάκωση πριν από τη συμφωνία

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία στον δρόμο προς τη στιγμή της αλήθειας». Με αυτόν τον τίτλο ο Γάλλος ιστορικός και...

More Articles Like This