Μπορεί το υπουργείο Υγείας να αυτοθαυμάζεται για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, μιλώντας για μια μεγάλη μεταρρύθμιση, όμως τα δεδομένα και τα στοιχεία δείχνουν πως η ασυνεννοησία και τα προβλήματα παραμένουν. Μέχρι στιγμής στον θεσμό του προσωπικού γιατρού έχουν συμβληθεί 3.500 γιατροί, εκ των οποίων όμως μόνο περίπου 1.000 είναι ιδιώτες, ενώ οι υπόλοιποι είναι των Κέντρων Υγείας και εντάσσονται υποχρεωτικά.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αθήνα, όπου οι εγγραφές πολιτών είναι χιλιάδες, όμως οι γιατροί που έχουν συμβληθεί είναι ελάχιστοι. Το αποτέλεσμα είναι η κάλυψη των αναγκών να αγγίζει μετά βίας το 50%, με τους πολίτες να έρχονται αντιμέτωποι με τραγελαφικές καταστάσεις.
Τέτοιες ιστορίες μάς μετέφεραν δύο αναγνώστες, ο πρώτος εκ των οποίων μας είπε πως η θεία του, η οποία έχει κινητικά προβλήματα, βρήκε γιατρό στην Παιανία, ενώ μένει στον… Πειραιά, ενώ ο δεύτερος κατήγγειλε πως αναγκάστηκε να γράψει τη μητέρα του στη Σάμο, ενώ μένει στον Κορυδαλλό!
Τα δεδομένα αλλά και οι αποκαλύψεις των αναγνωστών αποδεικνύουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο αυτό που εδώ και καιρό έχει επισημανθεί και δεν είναι άλλο από το ότι οι ιδιώτες γιατροί δεν έχουν πειστεί για τις προθέσεις του υπουργείου. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως ο ΠΙΣ προσέφυγε στο ΣτΕ καταθέτοντας αίτηση για ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία ορίζονται κίνητρα και αντικίνητρα για την εγγραφή πολιτών σε προσωπικό γιατρό.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο θεσμός του προσωπικού γιατρού θα ισχύσει ή θα γίνουμε μάρτυρες ακόμα μιας αποτυχημένης προσπάθειας ανασύστασης της πρωτοβάθμιας φροντίδας.