Ήταν το πρώτο ταξίδι του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, μετά την πανδημία. Προορισμός, η Ρωσία όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Εκτός από την αυτονόητη σημασία της επίσκεψης, αφού ήταν η πρώτη έξοδος του ηγέτη της Κίνας από το Πεκίνο εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, υπάρχει και μία αναφορά κατά την προσφώνηση του στον Πούτιν που ανάβει φωτιές στη Δύση:
Μιλώντας για τους κοινούς στόχους Ρωσίας και Κίνας ο Τζινπίνγκ: Αγαπητέ Πρόεδρε Πούτιν, αγαπητέ και μακροχρόνια φίλε μου, χαίρομαι πολύ που σε συναντώ ξανά. Μπροστά στις κολοσσιαίες αλλαγές της εποχής μας σε παγκόσμια κλίμακα, πρωτόγνωρες στην ιστορία, είμαστε έτοιμοι με τους Ρώσους συναδέλφους μας να δώσουμε το παράδειγμα μιας υπεύθυνης παγκόσμιας δύναμης και να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο προκειμένου να βάλουμε έναν κόσμο τόσο ταχέως μεταβαλλόμενο στην τροχιά της βιώσιμης και θετικής ανάπτυξης.
Είναι προφανές ότι ο κινέζος πρόεδρος δίνει το έναυσμα για κοινή πορεία των δύο χωρών.
Η αντιφώνησή του Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της SCO: Η αλληλουχία Μόσχας και Πεκίνου διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διασφάλιση της παγκόσμιας και περιφερειακής σταθερότητας. Υποστηρίζουμε από κοινού το σχηματισμό ενός δίκαιου, δημοκρατικού και πολυπολικού κόσμου βασισμένου στο διεθνές δίκαιο και στον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ, και όχι σε κάποιους κανόνες που κάποιος έχει καταλήξει και προσπαθεί να επιβάλει σε άλλους χωρίς να εξηγεί τι είναι.
Οι προσπάθειες δημιουργίας ενός μονοπολικού κόσμου απέκτησαν πρόσφατα εντελώς άσχημα περιγράμματα και είναι απολύτως απαράδεκτες για τον συντριπτικό αριθμό των κρατών στον πλανήτη. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ισορροπημένη θέση των Κινέζων φίλων μας σε σχέση με την ουκρανική κρίση. Κατανοούμε τις ερωτήσεις σας και τις ανησυχίες σας ως προς αυτό, και κατά τη σημερινή συνάντηση, φυσικά, θα εξηγήσουμε λεπτομερώς τη θέση μας για αυτό το θέμα, αν και έχουμε μιλήσει για αυτό στο παρελθόν.
Άλλη μια φορά, ποιος βάζει το πολιτικό πλαίσιο;