Η πρώτη γονιδιακή θεραπεία στην Ελλάδα σε 44χρονη ασθενή με σοβαρή απώλεια όρασης

Στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»

Must Read

Πραγματικότητα έχει γίνει εδώ και λίγα 24ωρα στην Ελλάδα η πρώτη γονιδιακή θεραπεία σε 44χρονη ασθενή με σοβαρή απώλεια όρασης λόγω μιας σπάνιας κληρονομικής νόσου, της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Το πρωτοποριακό και δύσκολο εγχείρημα έλαβε χώρα στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και το ανέλαβαν ο καθηγητής Οφθαλμολογίας του ΕΚΠΑ Ηλίας Γεωργάλας και οι συνεργάτες του.

Στο ερώτημα τι είναι η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια απάντησε ο κ. Γεωργάλας, μιλώντας στο ΑΠΕ. «Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία κατά τη νυχτερινή όραση (νυκταλωπία) και δυσκολία προσαρμογής στο σκοτάδι, μειωμένη περιφερική όραση, ενώ στα τελικά στάδια επηρεάζεται και η κεντρική όραση των ασθενών. Η οπτική οξύτητα μπορεί να είναι φυσιολογική, ειδικά στα πρώιμα στάδια της νόσου, με τα οπτικά πεδία να αποτυπώνουν την απώλεια της περιφερικής όρασης. Ωστόσο, στη σωστή διάγνωση της νόσου βοηθούν εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως το ηλεκτροαμφιβληστροειδογράφημα» εξήγησε.

Η γονιδιακή θεραπεία, σύμφωνα με τον καθηγητή, χορηγείται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιατρικούς ασθενείς με αυτές τις δύο παθήσεις. «Το φάρμακο αποτελείται από έναν μη παθογόνο ιό, ο οποίος έχει σχεδιαστεί προκειμένου να βοηθά συγκεκριμένα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή του οφθαλμού να παράγουν την πρωτεΐνη που τους λείπει και να λειτουργήσουν καλύτερα, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου. Ωστόσο, αυτή η γονιδιακή θεραπεία μπορεί επίσης να επαναφέρει μερικώς και την όραση. Τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών έχουν δείξει ότι οι ασθενείς παρουσιάζουν βελτίωση κατά τη βάδιση σε σκοτεινό δωμάτιο στο οποίο υπάρχουν εμπόδια, ενώ μπορεί να υπάρξει και βελτίωση της οπτικής οξύτητας, καθιστώντας τους ξανά λειτουργικούς στην καθημερινή τους ζωή».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Α’ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του ΓΝΑ Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», όπου πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη επέμβαση, αποτελεί το μοναδικό πιστοποιημένο κέντρο στον ελλαδικό χώρο για τη χορήγηση γονιδιακής θεραπείας για οφθαλμολογικές παθήσεις και το 10ο σε όλη την Ευρώπη. Η περίπτωση του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» και του καθηγητή Οφθαλμολογίας του ΕΚΠΑ αποδεικνύει με τον πλέον περίτρανο τρόπο πως τα δημόσια νοσοκομεία και οι Ελληνες γιατροί μπορούν να βρίσκονται στην επιστημονική πρωτοπορία, προάγοντας υπερσύγχρονες μεθόδους, αλλά και προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο. Μόνο που, για να πετύχουν αυτούς τους στόχους οι Ελληνες επιστήμονες, η Πολιτεία πρέπει να εκπληρώνει το καθήκον της παρέχοντάς τους κανονικές συνθήκες εργασίας αλλά και χρηματοδότηση, ώστε να μπορούν να επιτυγχάνουν το επιστημονικό έργο τους.

Σε αντίθετη περίπτωση, το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης θα περιορίζεται στην πρόσληψη γιατρών part time και νοσοκομείων σε καθεστώς διάλυσης. Είναι, λοιπόν, ζήτημα προτεραιοτήτων και πολιτικής επιλογής, αν η Πολιτεία θέλει το παράδειγμα του καθηγητή Γεωργάλα να το κάνει κανόνα ή απλώς μία φωτεινή εξαίρεση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This