Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αλλά για διαφορετικές υποθέσεις, αναμένεται να καθίσουν αύριο οι άλλοτε στενοί συνεργάτες στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon Φίλιππος Βρυώνης και Μένιος Φουρθιώτης!
Με καθυστέρηση 12 ετών και έπειτα από δύο αναβολές, η δίκη του πρώην διαφημιστή, των δύο θυγατέρων του Θάλειας και Αντωνίας και πέντε ακόμη συνεργατών του αναμένεται να ξεκινήσει ενώπιον του 5ου Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο πρώην καναλάρχης και οι συγκατηγορούμενοί του θα λογοδοτήσουν για απάτη σε βάρος του ελβετικού διαφημιστικού κολοσσού Affichage. Η δικαστική αντιδικία της εταιρίας με τον Βρυώνη είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2010, όταν υπέβαλε εναντίον του μήνυση, η οποία διαβιβάστηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα, για το οικονομικό έγκλημα Αριστείδη Κορέα. Εκείνος με τη σειρά του ζήτησε να εξεταστεί από το ΣΔΟΕ η περιουσιακή κατάσταση του Βρυώνη, δίνοντας ταυτόχρονα εντολή να ασκηθεί ποινική δίωξη.
Αφορμή για την κατάθεση της μήνυσης στάθηκε το ιλιγγιώδες ποσό των 64.500.000 ευρώ που είχε καταβάλει η Affichage στον επιχειρηματία προκειμένου να αγοράσει από αυτόν 10.000 διαφημιστικά πλαίσια υπαίθριας διαφήμισης, τα οποία χειρίζονταν η εταιρία ALMA και θυγατρικές της. Επρεπε να περάσουν δύο χρόνια έως ότου συνειδητοποιήσουν οι Ελβετοί ότι ελάχιστα από τα διαφημιστικά πλαίσια ήταν νόμιμα, με συνέπεια να χάσουν πάνω από 100.000.000 ευρώ!
To αποτυχημένο deal της ελβετικής διαφημιστικής εταιρίας με τον πρώην καναλάρχη υπογράφτηκε το 2007, όταν ο ίδιος είχε ήδη ξεκινήσει να δηλώνει «άπορος» και δεν μπορούσε να εμφανίζεται σε επιχειρηματικές συναλλαγές. Γι’ αυτό, άλλωστε, είχε παρακαλέσει τους Ελβετούς να καταθέσουν τα πρώτα 24.000.000 ευρώ του τιμήματος στον λογαριασμό της UBS που ανήκε στην κόρη του Αντωνία, κάτι που εκείνοι δέχθηκαν. Τον Ιούνιο του 2008 ο Βρυώνης και η κόρη του αποκάλυψαν στους Ελβετούς ότι το συγκεκριμένο ποσό μεταφέρθηκε σε υπολογαριασμό που ανήκε στην εταιρία Advertisement Colossus Ltd, της οποίας ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος ήταν ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας, και κατόπιν σε δικό του λογαριασμό.
Αιτία της αίτησης των Ελβετών για επίσπευση της ανάκρισης αποτέλεσε, το 2014, το γεγονός ότι οι ελβετικές τράπεζες κρατούσαν τα αρχεία τους επί μία πενταετία. Αν ο ανακριτής αργούσε κι άλλο, το πιθανότερο ήταν ότι δεν θα έβρισκε τραπεζικό αρχείο! Στο μεταξύ, η ελβετική εταιρία αποφάσισε να στραφεί νομικά εναντίον των δύο ανθρώπων που διαπραγματεύτηκαν τη συμφωνία της Affichage με τον Βρυώνη εκ μέρους του ελβετικού κολοσσού, δηλαδή τον Κρίστιαν Κάουτερ και τη Μαντλέν Λίντνερ, η οποία ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου μιας άλλης ελληνικής διαφημιστικής εταιρίας, της La Strada, που είχε αγοράσει η Affichage το 2006. Η ίδια, ο παλιός ιδιοκτήτης της La Strada Κώστας Καστανάς και ο δικηγόρος Βασίλης Αβραμόπουλος, εξάδελφος του τότε υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, ανέλαβαν τη διαπραγμάτευση και, εφόσον οι δύο πλευρές συμφωνούσαν, την υλοποίηση της εξαγοράς. Από την πλευρά του, πάντως, ο Βασίλης Αβραμόπουλος υποστηρίζει ότι οι Ελβετοί γνώριζαν πως αγόραζαν πλαίσια που δεν είχαν άδεια.
Ο έκπτωτος τηλεστάρ και «πουλέν» του Epsilon δικάζεται για τις δύο «στημένες» επιθέσεις στο σπίτι του
Ο Μένιος Φουρθιώτης, το πάλαι ποτέ τηλεοπτικό «πουλέν» του Epsilon, θα καθίσει στο σκαμνί για τις δύο σκηνοθετημένες επιθέσεις με εκρηκτικό μηχανισμό και καλάσνικοφ στο σπίτι του στον Διόνυσο!
Η πρώτη επίθεση, που είχε καταγγείλει στις Αρχές ο ίδιος ο παρουσιαστής, σε βάρος του οποίου υπάρχουν και άλλες ανοιχτές έρευνες στη Δικαιοσύνη, είχε γίνει με πυροβολισμούς από καλάσνικοφ στις 16 Απριλίου του 2021 έξω από το σπίτι του επί της οδού Ρόδων 13, όπου δεν βρισκόταν κάποιος. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 23 Απριλίου, κάτοικοι της περιοχής είχαν καλέσει την Αμεσο Δράση και είχαν καταγγείλει ότι ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος, με συνέπεια να σπεύσουν στο σημείο άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι διαπίστωσαν ότι είχε αναφλεγεί αυτοσχέδιος μηχανισμός με γκαζάκια.
Κακουργήματα
Ο έκπτωτος τηλεαστέρας βρίσκεται αντιμέτωπος με τα κακουργήματα της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση σε διακεκριμένη οπλοκατοχή και οπλοφορία και της ηθικής αυτουργίας σε έκρηξη και οπλοφορία, καθώς επίσης και με έξι πλημμελήματα. Το υπ’ αριθμόν 2230/2022 βούλευμα που εκδόθηκε από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ήταν καταπέλτης για τον υπόδικο πρώην μάνατζερ της Τζούλιας Αλεξανδράτου, καθώς κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο ίδιος μαζί με ακόμη τρία πρόσωπα, τα οποία παραπέμφθηκαν επίσης σε δίκη, έστησε τις επιθέσεις στο σπίτι του για να του επιστραφεί η αστυνομική φρουρά που του είχε αφαιρεθεί.
Παράλληλα, το πολυσέλιδο βούλευμα «φωτιά» ανέφερε ότι, εκτός από τις στημένες επιθέσεις, ο κατηγορούμενος φέρεται ότι ασκούσε πιέσεις σε υψηλόβαθμα στελέχη της Διεύθυνσης Προστασίας Επίσημων και Ευπαθών Στόχων, στέλνοντάς τους «συνεχείς και επανειλημμένες ψευδείς μηνύσεις και εξώδικα», αλλά και καταθέτοντας μήνυση σε βάρος του ταξίαρχου επικεφαλής της εν λόγω υπηρεσίας και σε βάρος ακόμη ενός στελέχους της.
Τέλος, τονιζόταν ότι ο Φουρθιώτης είχε πληρώσει τους δύο από τους τρεις συγκατηγορούμενούς του για να εκτελέσουν τις δύο επιθέσεις έξω από το σπίτι του. Μάλιστα, από την αστυνομική έρευνα είχε προκύψει ότι καθένας από αυτούς είχε πάρει 20.000 ευρώ, ενώ, ύστερα από έρευνα που έγινε στα σπίτια τους, είχε κατασχεθεί το ποσό των 31.000 ευρώ.
«Στο πλαίσιο της επιδίωξής του να επαναφέρει η αρμόδια διεύθυνση φύλαξης ευπαθών στόχων την αστυνομική φρουρά φύλαξης και προστασίας του, ως δήθεν ευπαθούς στόχου, με πρόθεση προκάλεσε σε περισσότερους κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, κατόπιν προτροπών και οδηγιών και αντί αμοιβής που υποσχέθηκε και τους κατέβαλε, την απόφαση να τελέσουν σοβαρές αξιόποινες πράξεις. […] Ο κατηγορούμενος ενήργησε προκειμένου να εμφανιστεί ως δήθεν στόχος εγκληματιών που επιδιώκουν τη βλάβη ή τον θάνατό του» επισήμαιναν οι δικαστές.