Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά – Στο στόχαστρο «μαύρη» εργασία και μερική απασχόληση

Must Read

Αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις, στη μερική απασχόληση, στα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία, στον τρόπο λήψης των αποφάσεων από τα σωματεία και στον θεσμό της διαιτησίας προωθούνται με το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή προχθές τα μεσάνυχτα.

Επί της ουσίας, το πολυνομοσχέδιο εμπεριέχει -σύμφωνα με την «δημοκρατία»- αποτελεί ένα «μίνι» εργασιακό σχέδιο νόμου. Οι κυριότερες από τις αλλαγές που προωθούνται στα εργασιακά είναι οι εξής:

  • Μερική απασχόληση: Προωθείται η προσαύξηση του ωρομισθίου για κάθε -επιπλέον της καθημερινής τετράωρης απασχόλησης- ώρα εργασίας. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, το γεγονός αυτό θα περιορίσει το φαινόμενο της μερικής απασχόλησης και θα λειτουργήσει θετικά υπέρ της αύξησης των πλήρως απασχολουμένων. Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει ο κίνδυνος αρκετοί εργοδότες να απασχολούν για αρκετές ημέρες τον μήνα με οκτάωρο τους μερικώς εργαζομένους τους, δεδομένου ότι, ακόμη και μετά την προσαύξηση αυτή, θα είναι αρκετά πιο φθηνοί σε σχέση με όσους εργάζονται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
  • Αδήλωτη εργασία: Με το πολυνομοσχέδιο προωθείται η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων για το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για κάθε μη ασφαλισμένο εργαζόμενο στην περίπτωση που ο εργοδότης τον προσλάβει μέσα σε 10 ημέρες από τον έλεγχο του ΣΕΠΕ για τουλάχιστον 12 μήνες. Στην περίπτωση αυτή το πρόστιμο θα μειώνεται στα 2.000 ευρώ.
  • Ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τα συνδικάτα: Με σχετικό άρθρο δίνεται η δυνατότητα στα εργατικά σωματεία να λαμβάνουν αποφάσεις (ακόμη και για απεργίες) με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται και η δημιουργία μητρώων συνδικάτων και εργοδοτικών φορέων.
  • Διαιτησία: Σε σχέση με τον θεσμό της διαιτησίας (ΟΜΕΔ), με το πολυνομοσχέδιο προωθείται η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαδικασία αυτή σε περίπτωση διαφωνίας, για παράδειγμα, ενός σωματείου με έναν εργοδοτικό φορέα στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  • Εξαιρέσεις από τις ΣΣΕ: Όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για να έχουν καθολική ισχύ (να εφαρμόζονται για το σύνολο, π.χ., των εργαζομένων ενός κλάδου) θα πρέπει να «ανάβει το πράσινο φως» ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας, έχοντας λάβει υπόψη τις επιπτώσεις στην… ανταγωνιστικότητα. Ακόμη και στην περίπτωση καθολικής εφαρμογής μιας συλλογικής σύμβασης, ο υπουργός θα μπορεί να εξαιρεί συγκεκριμένες επιχειρήσεις από την εφαρμογή τους, εφόσον «αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This