Βήματα πίσω στον σχεδιασμό του αναγκάζεται να κάνει διαρκώς το υπουργείο Υγείας, καθώς ο Θάνος Πλεύρης αντιλαμβάνεται ότι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού δεν έχει συγκινήσει ούτε τον κόσμο ούτε όμως και τους γιατρούς. Οι διαρκείς οπισθοχωρήσεις -που γίνονται πλέον σε καθημερινή βάση- μαρτυρούν πως, μπροστά σε ακόμα μία επώδυνη ήττα, ο υπουργός Υγείας επιχειρεί με νύχια και με δόντια να διασώσει τον θεσμό και να διασωθεί ο ίδιος προσωπικά.
Ωστόσο, αυτό μοιάζει αδύνατο τη δεδομένη στιγμή, καθώς ο θεσμός του προσωπικού γιατρού φαίνεται να αφήνει ασυγκίνητους τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα. Αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να εγγράφονται σε ικανοποιητικό βαθμό, όμως να μη βρίσκουν διαθέσιμους γιατρούς, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, και έτσι να κυριαρχεί η απογοήτευση.
Μπροστά σε αυτή την εξίσωση, η οποία κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα το σχέδιό του για αναμόρφωση της Υγείας στη χώρα, ο Θάνος Πλεύρης αναγκάστηκε να κάνει χθες ακόμα μία υποχώρηση: Με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας έγινε γνωστό πως αναστέλλεται η επιβολή αυξημένης συμμετοχής σε όσους δεν εγγράφονται στον προσωπικό γιατρό έως την 1η Δεκεμβρίου, οπότε θα έχουν ενταχθεί και όλες οι ειδικότητες στον θεσμό και θα υπάρχει επάρκεια γιατρών.
Υπενθυμίζεται πως μία ημέρα νωρίτερα ο υπουργός Υγείας κάλεσε γιατρούς και άλλων ειδικοτήτων να συμμετάσχουν (αιματολόγοι, γαστρεντερολόγοι, ενδοκρινολόγοι-διαβητολόγοι, καρδιολόγοι, νευρολόγοι, νεφρολόγοι, ρευματολόγοι, παθολόγοι, ογκολόγοι, πνευμονολόγοι-φυματιολόγοι, φυσίατροι, οι οποίοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο), αφού οι καθ’ ύλην αρμόδιες ειδικότητες (παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι) γύρισαν την πλάτη στον σχεδιασμό της Ν.Δ.