Ο Ουκρανός ηγέτης παραπονιέται για την άρνηση της Ιερουσαλήμ να παράσχει συστήματα αεράμυνας στη χώρα του, δηλώνοντας ότι οι Ισραηλινοί ηγέτες ήταν «ανειλικρινείς».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλοντομίρ Ζελένσκι παραπονέθηκε σε συνέντευξή του την Παρασκευή ότι το Ισραήλ δεν έδωσε στη χώρα του «τίποτα» για να την βοηθήσει να αμυνθεί, δείχνοντας ότι οι ηγέτες του ήταν ανειλικρινείς στην απόρριψη των αιτημάτων του για συστήματα αεράμυνας.
«Το Ισραήλ δεν μας έδωσε τίποτα. Τίποτα, μηδέν», είπε ο Ζελένσκι στο γαλλικό TV5Monde. «Καταλαβαίνω ότι βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση με τη Συρία, με τη Ρωσία».
Αν και έχει στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, το Ισραήλ έχει επανειλημμένα απορρίψει τα αιτήματα του Κιέβου για αμυντικά όπλα, ειδικά συστήματα πυραυλικής άμυνας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αποκρούσουν τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, παρά το γεγονός ότι εξέφρασε τη συμπάθειά του για τη δεινή κατάσταση της χώρας.
Η άρνηση θεωρείται ως απόπειρα της Ιερουσαλήμ να διατηρήσει τους δεσμούς συνεργασίας με τη Μόσχα, λόγω του ρωσικού ελέγχου του συριακού εναέριου χώρου, όπου η ισραηλινή αεροπορία έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες εξόδους κατά υποτιθέμενων ιρανικών αποστολών όπλων και για να κρατήσει τις ομάδες που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη.
Η Ρωσία έχει κάνει σε μεγάλο βαθμό τα στραβά μάτια στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, αν και οι δεσμοί μεταξύ Ιερουσαλήμ και Μόσχας έχουν διαρραγεί καθώς το Ισραήλ έχει καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία.
Ωστόσο, ο Ζελένσκι, ο οποίος είπε ότι μίλησε με τον Πρωθυπουργό Yair Lapid και τον προκάτοχό του Naftali Bennett για τις προμήθειες αεράμυνας, ανέφερε ότι του είπαν ότι ο λόγος της άρνησης ήταν ότι το Ισραήλ χρειαζόταν τις Αντιαεροπορικές συστοιχίες για τη δική του προστασία.
«Καταλαβαίνω ότι πρέπει να υπερασπιστούν τη γη τους, αλλά μετά πήρα πληροφορίες από τις υπηρεσίες πληροφοριών μου ότι το Ισραήλ παρέχει [την αεράμυνα] σε άλλες χώρες. Μπορούν να πουλήσουν, μπορούν να εξάγουν, γι’ αυτό είμαι σοκαρισμένος».
Το Ισραήλ κρατά κρυφό πόσες συστοιχίες Iron Dome διαθέτει και πού αναπτύσσονται, αλλά έχει παράσχει δύο από τα συστήματα στις ΗΠΑ, που βοήθησαν στη χρηματοδότηση της ανάπτυξής του, και πρόσφατα δημοσιεύματα ανέφεραν συμφωνία για την πώληση συστοιχιών στην Κύπρο.
Οι αναφορές των τελευταίων ετών υποδεικνύουν σχέδια για πώληση του συστήματος σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας και του Αζερμπαϊτζάν. Τέτοιες αναφορές δεν έχουν υλοποιηθεί ή έχουν διαψευσθεί από το Ισραήλ.
Το σύστημα πυραυλικής άμυνας μικρού βεληνεκούς έχει επιτύχει την αναχαίτιση χιλιάδων ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τρομοκράτες της Γάζας, σώζοντας εκατοντάδες ζωές και αναδιαμορφώνοντας τη μορφή της αμυντικής στρατηγικής του Ισραήλ.
Την Παρασκευή, το Reuters ανέφερε ότι το Ισραήλ πούλησε ένα άλλο σύστημα αεράμυνας, το SPYDER του Rafael, στα ΗΑΕ.
Το Ισραήλ λέει ότι έχει υποστηρίξει την Ουκρανία στέλνοντας πάνω από 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και δημιουργώντας ένα νοσοκομείο πεδίου στη δυτική Ουκρανία για έξι εβδομάδες στην αρχή του πολέμου. Έστειλε επίσης 2.000 κράνη και 500 τζάκετ που το υπουργείο Άμυνας είπε ότι θα δοθούν σε δυνάμεις διάσωσης και πολιτικούς οργανισμούς.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο εβραϊκός ιστότοπος Zman Yisrael των Times of Israel ανέφερε ότι ένας ισραηλινός αμυντικός εργολάβος προμήθευε συστήματα αντι-drone στον στρατό της Ουκρανίας μέσω της Πολωνίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος είναι Εβραίος, εξέφρασε την έκπληξή του στη γαλλική συνέντευξη για τη θέση του Ισραήλ, δεδομένων των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.
«Ξέρετε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην Ουκρανία εβραϊκής καταγωγής και υπάρχουν πολλοί Ουκρανοί στο Ισραήλ. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η στάση; Έπαθα σοκ», είπε.
Ο Ζελένσκι και άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι πίεζαν συνεχώς το Ισραήλ για το θέμα από τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.
«Ενώ η Ρωσία σφάζει τους πολίτες μας, η ισραηλινή κυβέρνηση παραμένει στην άνεση της και απέχει από το να παρέχει στην Ουκρανία ακόμα και την ελάχιστη αμυντική βοήθεια», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Ισραήλ, Yevgen Korniychuk, σε συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ τον Ιούνιο.
Τον Μάρτιο, ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στο Iron Dome ενώ μιλούσε στην Κνεσέτ.
«Όλοι γνωρίζουν ότι τα συστήματα πυραυλικής άμυνας σας είναι τα καλύτερα», είπε μέσω βίντεο. «Μπορείτε σίγουρα να βοηθήσετε τους ανθρώπους μας, να σώσετε τις ζωές των Ουκρανών».