Παρά το γεγονός ότι ο νεοσύστατος θεσμός του «Προσωπικού Γιατρού» εξακολουθεί να παρουσιάζει ποικίλα προβλήματα, περισσότεροι από 4.000.000 πολίτες έχουν ήδη πραγματοποιήσει την εγγραφή τους μέσω της σχετικής πλατφόρμας, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.
Μάλιστα, ο υπουργός προανήγγειλε πως θα υπάρξει αντίστοιχη μέριμνα για τα παιδιά, καθώς, βάσει προγράμματος, στο σύστημα θα ενταχθούν και παιδίατροι, ούτως ώστε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ο θεσμός να λειτουργήσει και για τα παιδιά. «Όλες οι χώρες έχουν ένα σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας. Η πανδημία μας έδειξε ότι πολλοί συμπολίτες μας επειδή δεν έχουν κάποιον να τους συμβουλέψει, πάνε στα νοσοκομεία ακόμα και όταν δεν χρειάζεται. Το 55% των εξωτερικών ιατρείων στα νοσοκομεία είναι άνθρωποι που εάν είχαν ένα γιατρό να τους πει τι να κάνουν δεν θα πήγαιναν», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο MEGA.
Σε πλήρη εφαρμογή από τον Ιανουάριο
«Προσπαθούμε να κάνουμε ένα σύστημα όπου ο πολίτης δεν θα πληρώνει τίποτα και θα μπορεί να έχει ένα γιατρό όχι όταν είναι ασθενής, αλλά όντας υγιής», διευκρίνισε ο υπουργός. Ο στόχος του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο «Προσωπικός Γιατρός» από τον Ιανουάριο του 2023 για τον ενήλικο πληθυσμό και το πρώτο εξάμηνο του 2023 να λειτουργήσει και για τα παιδιά.
Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, στο σύστημα μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 3.250 γιατροί, σημειώνοντας πως στις ειδικότητες της παθολογίας, των γενικών και οικογενειακών γιατρών η συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών άγγιξε το 30%, με τον ίδιο να σχολιάζει πως υπάρχουν περιθώρια για να αυξηθεί η συμμετοχή. Πρόσθεσε δε ότι στο σύστημα εντάχθηκαν άλλες 10 ειδικότητες: αιματολόγοι, γαστρεντερολόγοι, καρδιολόγοι, νευρολόγοι, ενδοκρινολόγοι – διαβητολόγοι, νεφρολόγοι, ρευματολόγοι, ογκολόγοι, πνευματολόγοι και ειδικοί φυσικής ιατρικής – αποκατάστασης.
- Δείτε το ρεπορτάζ: