Μετά τη δημόσια κατακραυγή που προκάλεσε η αθώωση όλων των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο της γερμανικής Siemens από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων και το πλήγμα που έχει επιφέρει αυτή η απόφαση στην εικόνα της Δικαιοσύνης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, ζήτησε να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση.
Οπως έγινε γνωστό, αντικείμενο της έρευνας θα είναι η αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για τις χρονικές καθυστερήσεις που οδήγησαν σε παραγραφή την πλειοψηφία των διερευνόμενων πράξεων. Δηλαδή, θα διερευνηθεί εάν κάποια πρόσωπα, τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης της Siemens, συνετέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιόποινων πράξεων, με δικές τους ποινικού χαρακτήρα ενέργειες ή παραλείψεις.
Παρά το γεγονός πως η απόφαση κινείται ασφαλώς προς τη σωστή κατεύθυνση, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διατρέχει τον κίνδυνο να κατηγορηθεί για επικοινωνιακά και μόνο κίνητρα, προκειμένου να διασωθεί πρόσκαιρα το κύρος της Δικαιοσύνης, αφού στη χώρα μας, δυστυχώς, ουδέποτε επέφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα αυτού του είδους οι έρευνες. Επίσης, εύλογα ερωτήματα θα δημιουργηθούν αναπόδραστα από το γεγονός πως ο κ. Ντογιάκος δεν προχώρησε, όπως έχει δικαίωμα, σε αναίρεση της αθωωτικής απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αλλά αρκέστηκε στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα αδικήματα που έχουν παραγραφεί.
Ηδη πολλά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο σχολίαζαν χθες πως, δυστυχώς, δεν έγινε καμία κίνηση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την ίδια την αθωωτική απόφαση.
Υπενθυμίζουμε πως το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε την περασμένη Δευτέρα αθώους τους 20 από τους 22 κατηγορουμένους για την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία, ενώ για τις πράξεις που έχουν τελεστεί έως το 2002 έκρινε πως έπρεπε να παυθεί οριστικά η ποινική δίωξη, λόγω παραγραφής.
Ελεύθερος κι… ωραίος ο (φυγάς) Χριστοφοράκος
Για τον Χρήστο Καραβέλα, ο οποίος μέχρι σήμερα είναι φυγόδικος και εκκρεμεί σε βάρος του ποινή κάθειρξης 15 ετών από πρωτόδικη απόφαση, δεν εξετάστηκε η ποινική του μεταχείριση επειδή δεν είχε ασκήσει έφεση, ενώ για τον Δημήτρη Γυφτόπουλο, ο οποίος έχει αποβιώσει, δεν εκφωνήθηκε απόφαση. Φυσικά, ελεύθερος μπορεί πλέον να κυκλοφορεί στη χώρα μας και ο φυγάς Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα, αλλά εδώ και 13 χρόνια βρίσκεται στη Γερμανία, τη χώρα που τον προστάτευσε, αρνούμενη να τον εκδώσει στην Ελλάδα.
Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν τηρήθηκε ποτέ και η συμφωνία που είχε υπογράψει η γερμανική εταιρία, προκειμένου το Ελληνικό Δημόσιο να λάβει μία -έστω- πενιχρή αποζημίωση για τα δισεκατομμύρια της ζημίας που προκάλεσαν στα δημόσια ταμεία οι αθέμιτες πρακτικές της.
Διογκώνεται το κύμα αντιδράσεων για την εξοργιστική ατιμωρησία!
Σοκαρισμένοι οι πολίτες, αλλά και μέρος του πολιτικού κόσμου, που παρακολουθούν άφωνοι τις τελευταίες εξελίξεις μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης περί παραγραφής των αδικημάτων για τα μαύρα ταμεία της Siemens.
Μπορεί μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο Αρειος Παγος να αναγκάστηκε να παρέμβει προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τις χρονικές καθυστερήσεις που οδήγησαν σε παραγραφή την πλειονότητα των διερευνόμενων πράξεων, ωστόσο οι αντιδράσεις ολοένα και αυξάνονται. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ώρες έχουν πάρει φωτιά, με τους χρήστες να έχουν μείνει άφωνοι για την εξοργιστική και προκλητική ατιμωρησία, ενώ και βουλευτές και πολιτικά κόμματα αντιδρούν καταγγέλλοντας το θάψιμο ενός ακόμη τεράστιου σκανδάλου.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη: «Είναι ντροπή για τη χώρα η αθώωση λόγω παραγραφής όλων των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο Siemens. Ενα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης με μίζες εκατομμυρίων από τα μαύρα ταμεία της εταιρίας».
Τέτοιου είδους ατιμωρησία «θρέφει» την άνοδο της ακροδεξιάς
Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Στέλιος Κούλογλου συνέδεσε την ατιμωρησία που συναντάται σε τέτοιες υποθέσεις με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. «Οταν κάποιος που δεν έχει να αγοράσει τα απαραίτητα ή να πληρώσει το ρεύμα ή να σπουδάσει το παιδί του ακούει ότι αθωώνονται αυτοί που έκλεψαν ή ότι στον κ. Μαντέλη, που παραδέχτηκε ότι δωροδοκήθηκε και ότι πήρε τα χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία, επετράπη να εξαγοράσει την ποινή του, ωθείται προς την Ακροδεξιά, που λέει ή υπονοεί ακριβώς αυτό: ότι η δημοκρατία είναι σάπια», τόνισε ο ευρωβουλευτής σε συνέντευξή του.
Οργισμένη υπήρξε η αντίδραση και του ΜέΡΑ25, που υπογράμμισε πως η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών να αθωώσει όλους τους διωκόμενους για την υπόθεση «πέρα από τον απόλυτο εξευτελισμό της ίδιας της αστικής Δικαιοσύνης, στέλνει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το ακαταδίωκτο της ολιγαρχίας στη σύγχρονη αυτή ομερταπολίτευση, που μόνο ντροπή συνιστά».
Το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη επιτέθηκε μάλιστα προσωπικά στον πρωθυπουργό, καταγγέλλοντας: «Το μήνυμα που εκπέμπει η Μητσοτάκης Α.Ε. είναι σαφές: Τα νέα σκάνδαλα που χτίζονται σήμερα στη βάση της ενέργειας, του νερού, των ναυπηγείων κ.λπ. στη χώρα, αν κάποια στιγμή αποκαλυφθούν, θα τα συγκαλύψουν με τον ίδιο τρόπο».
Σημειωτέον πως από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση της αθώωσης των εμπλεκομένων, έντονη υπήρξε η αντίδραση της Ελληνικής Λύσης, η οποία σημείωσε πως την ώρα που ο ελληνικός λαός βλέπει όσους τον καταλήστευσαν να αθωώνονται διά της μεθόδου της «παραγραφής», το δημόσιο χρέος, που προκλήθηκε από το πλιάτσικο, όχι μόνο δεν παραγράφηκε αλλά γιγαντώνεται.