Εξοργισμένοι με την αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνουν από την κυβέρνηση εμφανίζονται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες-επιστήμονες της χώρας, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητά τους.
- Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος τόνισαν ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά τούς έχει γυρίσει την πλάτη, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται υπό οικονομικό διωγμό.
«Αν δεν υπάρξουν εδώ και τώρα μέτρα πραγματικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτός ο χειμώνας θα είναι ο τελευταίος για πολλές από αυτές», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. «Βρισκόμαστε στο “και 5”, οι μικρομεσαίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας», υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.
Οι πρόεδροι των πέντε φορέων στάθηκαν στη σημαντική επιβάρυνση που θα επιφέρει η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/23. Οπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός, η αύξησή τους κατά 10%, σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση, θα επιβαρύνει με περίπου 360 ευρώ ετησίως όσους βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία.
Ανέδειξαν επίσης το αβάσταχτο ενεργειακό κόστος, λέγοντας ότι οι λογαριασμοί είναι ιδιαίτερα αυξημένοι, παρά τις επιδοτήσεις, οι οποίες βαίνουν συνεχώς μειούμενες. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ζήτησαν πλαφόν στις τιμές καταναλωτή, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, καθώς και αναστολή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το οποίο ο κ. Χατζηθεοδοσίου χαρακτήρισε «καταστροφή».
Μεγάλη είναι η δυσαρέσκεια και για τη διατήρηση του τέλους επιτηδεύματος. Οπως είπε ο κ. Καββαθάς, τουλάχιστον 500.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι εξαιρούνται από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. «Πρόκειται για φόρο που πρέπει να καταργηθεί, καθώς επιβάλλεται ανεξαρτήτως εισοδήματος και φοροδοτικής ικανότητας», σημείωσε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Γεώργιος Ρούσκας.
Ερχονται 200.000 πλειστηριασμοί
Ο κ. Ρούσκας εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα αναμένονται περισσότεροι από 200.000 πλειστηριασμοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα δρομολογηθούν από funds που έχουν αγοράσει τα δάνεια.
Τόνισε ότι η Πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να θεσπίσει κριτήρια για τον ορισμό της πρώτης κατοικίας, καθώς και για τον ακριβή ορισμό της «ευαλωτότητας» του οφειλέτη, προστατεύοντάς τους από τους πλειστηριασμούς. «Εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες οδηγούνται στην γκιλοτίνα των funds», προσέθεσε ο κ. Καββαθάς.
Οι πέντε φορείς χαρακτήρισαν αναγκαίο να θεσπιστούν 120 δόσεις για το σύνολο των οφειλών, ώστε να αποφευχθεί ένα μαζικό κύμα χρεοκοπιών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πολύ σημαντική σχετικά με το «αύριο» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι η κατεύθυνση των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και στο 85% των επιχειρήσεων, οι οποίες αυτή τη στιγμή παραμένουν αποκλεισμένες από το τραπεζικό μας σύστημα.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ πρότεινε τη θεσμοθέτηση ενός μέτρου στα πρότυπα των επιστρεπτέων προκαταβολών ως μόνιμου εργαλείου χρηματοδότησης αποκλειστικά για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ώστε να παρακάμπτονται οι δυσκαμψίες του τραπεζικού συστήματος.
Ζήτησαν επίσης μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, ενιαίο κανονισμό παροχών στον ΕΦΚΑ, ώστε να δικαιούνται, π.χ., επίδομα μητρότητας οι γυναίκες ελεύθεροι επαγγελματίες και απονομή σύνταξης στους οφειλέτες εισφορών με παρακράτηση της οφειλής.