Επιμένει στο άνοιγμα της Αμμοχώστου και στις μονομερείς ενέργειες για τον εποικισμό των Βαρωσίων, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Τουρκία και ζητεί και τα… ρέστα από τον ΟΗΕ για την καταδίκη των ενεργειών της, έπειτα από προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Δεδομένου ότι δεν υπάρχει απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια στα Βαρώσια (κλειστή περιοχή Αμμοχώστου), θεωρούμε τη συζήτηση και την ανακοίνωση που ακολούθησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν άνευ λόγου αιτήματος της ελληνοκυπριακής πλευράς, ως κατάχρηση των όρων εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και συνεχίζει, στο ίδιο προκλητικό ύφος, λέγοντας ότι θα υποστηρίξει πλήρως τη δήλωση που έγινε από το λεγόμενο «υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους.
Σημειώνεται πως το λεγόμενο «υπουργείο Εξωτερικών» σε ανακοίνωσή του είχε αναφέρει ότι οι εργασίες της «κυβέρνησης» στο θέμα των Βαρωσίων θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα και πως «η ελληνοκυπριακή ηγεσία μάταια προσπαθεί να διαφυλάξει το status quo». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος υποστήριξε πως δεν θα επιτρέψει το ψευδοκράτος τη συνέχιση του status quo στο θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
Στηρίζει Λευκωσία ο Τουσκ
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε τη στήριξή του στη Λευκωσία έναντι της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην κυπριακή ΑΟΖ και στα Βαρώσια. Επισκεπτόμενος την Κύπρο και μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Τουσκ θύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει έντονα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και, εν όψει των νέων γεωτρητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας, «επαναβεβαιώνω ότι η Ένωση στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου», ενώ κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει αυτές τις παράνομες ενέργειες που υπονομεύουν και την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Ο δε υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης προέβη σε δήλωση όσον αφορά τις προθέσεις της ENI, αναφέροντας πως συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της ιταλικής εταιρίας στην Κύπρο και τον διαβεβαίωσαν ότι η δέσμευσή της προς την Κύπρο είναι δεδομένη και σταθερή, όπως είναι και στο ερευνητικό πρόγραμμα. Η διευκρίνιση αυτή ήρθε μετά τη δήλωση του επικεφαλής της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτσι ότι δεν μπορεί να γίνει γεώτρηση με πολεμικά πλοία στην περιοχή. Όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, η εταιρία δεν θέλει να υπάρξει θερμό επεισόδιο εξαιτίας μιας γεώτρησης.