Υπό την ασφυκτική πίεση των γιατρών, των γονέων, αλλά και μιας μερίδας των μέσων ενημέρωσης που δεν δίστασαν να προβάλουν το κυβερνητικό έγκλημα που συντελείται στο Παίδων «Αγία Σοφία», ο Υπουργός Υγείας αναγκάστηκε χθες να προχωρήσει στην προκήρυξη πέντε θέσεων μόνιμων γιατρών στο Αναισθησιολογικό, στο Μικροβιολογικό και το Καρδιολογικό Τμήμα του νοσοκομείου.
«Η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας, κάτω από τις κινητοποιήσεις μας και τη γενικότερη κατακραυγή γονέων και λοιπών εργαζομένων, πιέστηκαν και προκήρυξαν πέντε μόνιμες θέσεις ιατρών στο Αναισθησιολογικό, στο Μικροβιολογικό και το Καρδιολογικό. Είναι το πρώτο βήμα για τη συνέχιση του αγώνα μας για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων» ανέφερε σε ανακοίνωση της η Ένωση Ιατρών Αθήνας – Πειραιά. Ωστόσο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το «Αγία Σοφία» και τα υπόλοιπα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας δεν είναι μονάχα παρά μια κουκκίδα στο ψηφιδωτό των προβλημάτων που «δοκιμάζουν» το ΕΣΥ, οδηγώντας πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας σε λειτουργική κατάρρευση. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ προκήρυξαν απεργία στις 20 Οκτωβρίου και γενική απεργία στις 9 Νοεμβρίου, με αίτημα την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με μόνιμο έμψυχο δυναμικό.
Πέρα από την υποστελέχωση που έχει «γονατίσει» τα νοσοκομεία, οι γιατροί καταγγέλλουν πως βιώνουν ημέρες φτωχοποίησης, καθώς από τα χρόνια των Μνημονίων και μετά έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται πάνω από 40%. «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει την εγκληματική της πολιτική στον χώρο της Υγείας. Τρία χρόνια πανδημίας και επικαλείται ότι παίρνει “πρόσθετα μέτρα” για την “ενίσχυση” του ΕΣΥ, για την αντιμετώπιση δήθεν των “έκτακτων” αναγκών της πανδημίας. Πρόσθετα μέτρα που δεν “προσθέτουν προσωπικό”. Αντί να μονιμοποιηθούν, ξαναπροσλαμβάνονται οι επικουρικοί και οι συμβασιούχοι που λήγει η σύμβασή τους, “προσλαμβάνονται” συνταξιούχοι γιατροί. Συνεχίζονται οι μετακινήσεις» λέει το επιστημονικό προσωπικό των νοσοκομείων.
Σε αυτή την κραυγή αγωνίας των υγειονομικών, το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να κάνει πως δεν ακούει και δεν βλέπει, επιμένοντας στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι για όλα τα κενά που προκύπτουν στα νοσοκομεία το υπουργείο Υγείας προκρίνει ως μοναδική λύση την είσοδο ιδιωτών γιατρών και νοσηλευτών. Ενδεικτικό είναι πως, στο τεράστιο ζήτημα της έλλειψης αναισθησιολόγων, αντί η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει κίνητρα για την είσοδο νέων αναισθησιολόγων στο σύστημα, επενδύει στα «μπαλώματα» από τον ιδιωτικό τομέα με 4ωρη εργασία ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία. Η εμμονή αυτή του Θάνου Πλεύρη έχει οδηγήσει το ΕΣΥ στη χειρότερη κατάσταση που έχει βρεθεί την τελευταία 10ετία.