Σε μια καταγγελία που εξοργίζει προχώρησε το ΠΑΜΕ, το οποίο ανέφερε ότι συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ γυρίζουν τα σχολεία του Δήμου Πειραιά και απαιτούν την εξόφληση των χρεών προς τη ΔΕΗ, ειδάλλως προειδοποιούν για επερχόμενες διακοπές ρεύματος!
Αν όντως ισχύει αυτό, τότε δεν μιλάμε μόνο για ντροπή ή για αναλγησία, αλλά για αίσχος…
Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ που περιγράφει την κατάσταση:
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Το γεγονός από μόνο του είναι εξοργιστικό, δεν υπάρχουν λόγια! Είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο πως συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ “επισκέπτονται” σχολεία του Δήμου Πειραιά, ζητούν να συναντηθούν με τους Διευθυντές/Διευθύντριες, ώστε να “ενημερώσουν” για το χρέος του σχολείου προς τη ΔΕΗ, αλλά και την πρόθεσή του ΔΕΔΔΗΕ να κόψει το ρεύμα, αν το χρέος δεν αποπληρωθεί!
Τι να σχολιάσει κανείς;
- Το γεγονός ότι τα σχολεία στενάζουν από την υποχρηματοδότηση, με συνέπεια να έχουν πια χρέη στη ΔΕΗ;
- Την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του ρεύματος, πριν και μετά την περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής, που κατατρώει ένα πολύ μεγάλο μέρος των χρημάτων που λαμβάνει ένα σχολείο; Όπως ακριβώς συμβαίνει και σε χιλιάδες οικογένειες, μαθητών μας και εκπαιδευτικών, που απειλούνται με “κατέβασμα του διακόπτη”, καταδικάζονται στην ενεργειακή φτώχεια και εξαθλίωση, πληρώνουν ληστρικά τιμολόγια
- Την αναλγησία της ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ εδώ και πάρα πολλά χρόνια εταιρείας ΔΕΗ Α.Ε., των άλλων ιδιωτικών εταιρειών, που απειλούν με διακοπές ρεύματος, μέχρι και σχολεία;
Ακόμα και οι λέξεις ΝΤΡΟΠΗ και ΑΙΣΧΟΣ, χάνουν πια το νόημά τους!
Το πρόβλημα είναι σοβαρό και δεν χωράει καμία επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός! Ούτε μπορεί να λυθεί οριστικά με διάφορα “μπαλώματα”, όπως η πρόσφατη έκτακτη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών από το Υπουργείο Εσωτερικών, για να καλυφθούν όπως-όπως οι τεράστιες αυξήσεις σε Ενέργεια-Θέρμανση! Το πρόβλημα θα επανέλθει!
Το ταμειακό απόθεμα των σχολείων έχει συρρικνωθεί σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο (1000, 1500, 2000 ευρώ, ανάλογα το μέγεθος του σχολείου), που επιτρέπει τα απολύτως απαραίτητα, πολλές φορές, ούτε καν αυτά.
- Π.χ1.: Γενικό Λύκειο του Πειραιά, διαθέτει περίπου 1200 ευρώ υπόλοιπο, όταν μόνο η συντήρηση των φωτοτυπικών, μαζί με τα αναλώσιμά τους, απαιτεί περίπου 600 ευρώ μέσα στη χρονιά. Όταν μια σοβαρή επισκευή που απαιτεί υδραυλικό μπορεί να ανέλθει σε 200-300 ευρώ.
- Π.χ.2: Σχολικό συγκρότημα σε Δήμο της Β’ Πειραιά (Γυμνάσιο και ΓΕΛ που συστεγάζονται σε κτίριο 60 ετών). Τα 2 σχολεία με 470 μαθητές και 70 εκπαιδευτικούς, διαθέτουν το 70% της χρηματοδότησης για πληρωμή αποκλειστικά ΔΕΚΟ-Θέρμανση και τίποτα άλλο! Η χρηματοδότηση είναι περίπου 20 χιλιάδες το χρόνο (και για τα 2 σχολεία, δηλαδή 10 χιλιάδες για το καθένα), όταν μόνο η ΔΕΗ έρχεται περίπου 3 χιλιάδες το δίμηνο! Είναι τέτοια η κατάσταση, που τα 2 σχολεία έχουν πλέον χρέος στη ΔΕΗ, αφού για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς, δεν πληρώνουν όλο το ποσό, αλλά «έναντι» (π.χ. 2000) και διατηρείται ένα χρέος περίπου 7 χιλιάδες ευρώ!
- Π.χ.3: ΓΕΛ σε άλλο μεγάλο Δήμο της Β’ Πειραιά, λαμβάνει 1000 ευρώ το μήνα, περίπου 12 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Από αυτά, τα 500-700 το μήνα πάνε μόνο στη ΔΕΗ!
- Σε άλλο ΓΕΛ του ίδιου Δήμου, που έχει την «ατυχία» να φιλοξενεί αθλητικές δραστηριότητες το απόγευμα (Αθλητικοί Σύλλογοι), η ΔΕΗ είναι πάνω από 1000 ευρώ το μήνα!
- Πχ4: Χαρακτηριστικότερη όλων των περιπτώσεων, η δημόσια κραυγή αγωνίας, η διαμαρτυρία του Διευθυντή και των εκπαιδευτικών του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου για τους λογαριασμούς ρεύματος, που αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι, με την αύξηση του λογαριασμό με την επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, δαπανήθηκε από Ιανουάριο 2020 έως Μάρτιο 2022 το 75% των εσόδων του σχολείου, μόνο για τη ΔΕΗ (από 35% περίπου πρις τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα)!
- Π.χ.4: σε μεγάλο Δήμο ευθύνης της ΕΛΜΕ Πειραιά: από 1/1-31/7, η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, κόστισε όσο περίπου μία τακτική δόση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (από τις 4 χρονιάτικες συνολικά)! Δηλαδή, μία από τις 4 δόσεις χάθηκε, μέσα στο «πηγάδι» της ρήτρας αναπροσαρμογής!
Από 1/8 σταμάτησε να ισχύει βέβαια η ρήτρα, αλλά ανέβηκε η κιλοβατώρα και τα αποτελέσματα της αύξησης θα φανούν στους επόμενους λογαριασμούς. Ό,τι ακριβώς συμβαίνει στα σπίτια μας.
Τι άλλο να προσθέσεις κανείς;
Τα ίδια και στη Θέρμανση!
Το σχολικό συγκρότημα που προαναφέραμε (2 σχολεία) πλήρωσε «έναντι» για Φυσικό Αέριο 2 χιλιάδες ευρώ για τους μήνες Απρίλη-Μάη-Ιούνη και άλλα 450 ευρώ για Ιούλιο-Αύγουστο. Δηλαδή, σχεδόν 2,5 χιλιάδες ευρώ, σε μήνες με μηδενική κατανάλωση! Το αντίστοιχο ποσό ήταν περίπου 500 ευρώ για ίδιους μήνες, πριν τις ανατιμήσεις, δηλαδή έχει αυξηθεί 5 φορές περίπου!
Στο ΓΕΛ που αναφέραμε πριν σαν παράδειγμα (που λαμβάνει 1000 ευρώ το μήνα και δαπανά τα 500-700 ευρώ στη ΔΕΗ) το Φ.Α. κοστίζει πάνω από 1000 ευρώ το μήνα τους μήνες που ανάβει η Θέρμανση, ενώ πριν από 2 χρόνια κόστιζε 500-700 το μήνα.
Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά, από 3 μεγάλους Δήμους της Α’ και Β’ Πειραιά! Η ίδια τραγική κατάσταση αποτυπώνεται, ωστόσο, σε όλα τα σχολεία, σε όλους τους Δήμους.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, παρά τα χάλια που αναφέραμε παραπάνω, ετοιμάζει και νέο κόφτη 10%, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας!
Απέναντι σε αυτή την τραγική κατάσταση, δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια!
Προχωράμε σε κινητοποίηση την Παρασκευή 14/10 14:00 στη ΔΕΗ στα Καμίνια και καλούμε όλους/όλες του/τις συναδέλφους/συναδέλφισσες, άλλα σωματεία, να πάρουν μέρος!
Η κατάσταση είναι δραματική, οι Διευθυντές των σχολείων βγάζουν κραυγή αγωνίας.
Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά να παγώσουν, δεν θα αφήσουμε τα σχολεία χωρίς κιμωλίες, φωτοτυπικό και άλλα απαραίτητα ή να πέφτουν-στάζουν ταβάνια!
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
· Καμία διακοπή ρεύματος σε σχολείο, σπίτι μαθητή μας, εκπαιδευτικού.
· Να δοθεί έκτακτο κονδύλι στις σχολικές επιτροπές για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.
· Να διαγραφούν χρέη των σχολείων προς τις λεγόμενες πρώην ΔΕΚΟ (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο).
· Να δοθεί φθηνό, αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα σχολεία. Nα καταργηθούν ο ΦΠA και ο Ειδικός Φόρος Kατανάλωσης για το σύνολο των δαπανών των σχολικών επιτροπών.
· Να καλυφθούν ανάγκες σε αναλώσιμα, σχολικά είδη, μέσα καθαριότητας κ.τ.λ.
· Επιπλέον προσωπικό καθαριότητας, πλήρους ωραρίου, για την κάλυψη των αναγκών. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα.
· Να γίνουν έργα και επισκευές στα σχολεία άμεσα και να ξεκινήσει εδώ και τώρα γενναίο κρατικό πρόγραμμα σχολικής στέγης και όχι να μπουκώνει η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά τους μεγαλοεργολάβους με τα προγράμματα κατασκευής σχολείων, μέσω Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Δημιουργία υποστηρικτικών υποδομών όπως εργαστήρια, βιβλιοθήκες, αθλητικοί χώροι.