Η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» δημοσιοποίησε το πλήρες κείμενο του μνημονίου συμφωνίας για τους υδρογονάνθρακες μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Η τουρκική εφημερίδα αναδημοσίευσε τα κείμενα, από τον ιστότοπο Libya Review.
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Οpen στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, «το μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη από τον Φατίχ Ντονμέζ και τον υπουργό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν, προβλέπει ότι η Εθνική Εταιρία Πετρελαίου της Λιβύης θα συνάψει συμφωνίες με την Turkish Petroleum Corporation (TPAO) για έρευνα, εξόρυξη και παραγωγή πετρελαίου στο λιβυκό έδαφος και τα λιβυκά ύδατα. Το μνημόνιο προβλέπει ότι η TPAO μπορεί να εργαστεί σε περιοχές όπου εξορύσσεται σήμερα πετρέλαιο στη Λιβύη, καθώς και να διεξάγει δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου σε νέες περιοχές στη Λιβύη στη στεριά και στη θάλασσα».
Αυτό σημαίνει ότι οι Τούρκοι έχουν το ελεύθερο να αλωνίζουν όπου θεωρούν οι Λίβυοι, στην ανατολική Μεσόγειο, ότι είναι η δική τους ΑΟΖ.
Στα κείμενα του νέου τουρκολιβυκού μνημονίου αναφέρεται επίσης ότι «το μνημόνιο ορίζει ότι η TPAO και η Εθνική Εταιρία Πετρελαίου της Λιβύης μπορούν να συνάψουν συνεργασίες για την παραγωγή πετρελαίου» και ότι «τα ερευνητικά πλοία και τα γεωτρύπανα της TPAO μπορούν να δραστηριοποιούνται στη Λιβύη».
Δηλαδή πρόκειται για κανονική παραχώρηση όλων των δικαιωμάτων για έρευνα αλλά και για παραγωγή πετρελαίου από τη Λιβύη στην Τουρκία. Αν τελικά ισχύσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τότε η Τουρκία γίνεται παγκόσμιος παίκτης στην αγορά ενέργειας. Ακόμη και αντιπολιτευόμενες δυνάμεις στην Τουρκία, όπως ο Αχμέτ Νταβούτογλου, παραδέχονται ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι σωστή πολιτική απόφαση: «Είναι μια σωστή πολιτική. Αλλο η ανατολική Μεσόγειος και άλλο το Αιγαίο. Ημουν ο υπουργός που εξέφρασα για πρώτη φορά την ιδέα ενός διαδρόμου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και υπέγραψα την πρώτη συμφωνία».
Πυρ στη συμφωνία από Παρίσι και Βερολίνο
Την καταδίκη της με τον πιο εύγλωττο τρόπο εξέφρασε και η Γαλλία για το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για την αναζήτηση υδρογονανθράκων «δεν είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» ανακοίνωσε το Παρίσι. Η θέση του Παρισιού για αυτό το «μνημόνιο κατανόησης» είναι ότι «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε., δεν συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη», όπως σημείωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Παράλληλα, τη στήριξή του στις ελληνικές θέσεις εξέφρασε και το Βερολίνο, διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, σημειώνοντας ότι το μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη δεν έχει καμία νομική ισχύ και δεν δεσμεύει την Αθήνα. Αρχή του Διεθνούς Δικαίου είναι ότι δύο κράτη δεν μπορούν να συνάψουν συμφωνία σε βάρος ενός τρίτου κράτους, δήλωσε ο Μπούργκερ, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, και τόνισε ότι «εάν δύο κράτη συνάπτουν μια συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, τότε σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν και υπό αυτή την έννοια δεν έχει καμία νομική επίπτωση».
*πηγή φωτογραφίας: MevlutCavusoglu / twitter