Ακυρώνει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής την χωροθέτηση Επιχειρηματικών Πάρκων που επιχειρεί το νομοσχέδιο Γεωργιάδη. Στην έκθεσή της ζητά να γίνεται η χωροθέτηση με Προεδρικό Διάταγμα με προεδρικό διάταγμα και όχι με υπουργική απόφαση όπως επιδιώκει ο υπουργός Ανάπτυξης. «Οι ρυθµίσεις αυτές µπορεί να γίνονται µόνον µε την έκδοση προεδρικού διατάγµατο», ξεκαθαρίζει.
Ακόμη ζητά να γίνονται Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και όχι απλές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Αμήχανος ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε στην Ολομέλεια ότι πάντα το ζητά η Επιστημονική Υπηρεσία, αλλά δεσμεύθηκε ότι θα δει τι αλλαγές μπορεί να κάνει. Την αλλαγή του νομοσχεδίου επί της βάση των παρατηρήσεων της Επιστημονικής Υπηρεσίας ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Χαρίτσης. Να την λάβετε υπόψη σας γιατί με τη νομοθέτησή σας υποθηκεύει το μέλλον των Επιχειρηματικών Πάρκων», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης.
Συγκεκριμένα στην έκθεσή της η Επιστημονική Υπηρεσία υπογραμμίζει ότι «ο πολεοδοµικός σχεδιασµός αποτελεί, εποµένως, ζήτηµα γενικού ενδιαφέροντος, στο οποίο πρέπει να έχουν λόγο, κατά συνταγµατική επιταγή, και κεντρικά κρατικά όργανα και, κατά συνέπεια, η έγκριση και τροποποίηση των πολεοδοµικών σχεδίων οποιασδήποτε κλίµακας, καθώς και η θέσπιση µε ρυθµίσεις κανονιστικού χαρακτήρα πάσης φύσεως όρων δόµησης δεν µπορεί να θεωρηθεί ειδικότερο θέµα, κατά την έννοια του άρθρου 43 παρ. 2 του Συντάγµατος, αλλά ούτε θέµα τοπικού ενδιαφέροντος ή τεχνικού ή λεπτοµερειακού χαρακτήρα. Συνεπώς, οι ρυθµίσεις αυτές µπορεί να γίνονται µόνον µε την έκδοση προεδρικού διατάγµατος».
Στο ίδιο κλίμα η Έκθεση σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι «ως προς τις περιπτώσεις των Επιχειρηµατικών Πάρκων (Ε.Π.) η ρύθµιση των οποίων δεν είναι τοπικού, λεπτοµερειακού ή τεχνικού χαρακτήρα, αλλά ενδέχεται οι επιπτώσεις από τη ρύθµισή τους να είναι ευρύτερες, ιδίως όταν θίγουν ευαίσθητες, από απόψεως προστασίας του φυσικού, πολιτιστικού ή οικιστικού περιβάλλοντος, περιοχές, κάτι το οποίο θα προκύπτει κατά περίπτωση, θα µπορούσε να δηµιουργηθεί προβληµατισµός κατά πόσον αυτές πρέπει να ρυθµίζονται µε προεδρικό διάταγµα».
Ακόμη προειδοποιεί ότι «κατά περίπτωση, δεν αποκλείεται να απαιτείται η εκπόνηση ΣΜΠΕ σύµφωνα µε το σχετικό νοµοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Οδηγία 2001/42/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου της
27.6.2001 «σχετικά µε την εκτίµηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισµένων σχεδίων και προγραµµάτων», η οποία προβλέπει την πραγµατοποίηση εκτίµησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατά την εκπόνηση σχεδίων και προγραµµάτων τα οποία ενδέχεται να έχουν σηµαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον».