Μόνο διαλυμένη μπορεί να χαρακτηριστεί η εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τον κίνδυνο η κατάσταση να γίνει μη αναστρέψιμη να είναι πιο ορατός από ποτέ, αν δεν αλλάξει άμεσα η πολιτική της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης.
Μετά τους νοσοκομειακούς γιατρούς της βόρειας Ελλάδας, που εξέπεμψαν μέσα στην εβδομάδα SOS για τα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης απειλώντας με μαζικές κινητοποιήσεις διαρκείας, και οι γιατροί της Κρήτης έστειλαν χθες το δικό τους μήνυμα απόγνωσης για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία του νησιού.
Με εξαίρεση το ΠΑΓΝΗ, όπου η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, οι παθολόγοι στα νοσοκομεία Χανίων, Ρεθύμνου, Ηράκλειου και Λασιθίου μίλησαν για μια οριακή κατάσταση που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα το σύστημα, επισημαίνοντας στην ανακοίνωσή τους πως η πολιτική της υποστελέχωσης έχει οδηγήσει τις παθολογικές κλινικές να λειτουργούν στο όριο ασφαλείας με σχεδόν το μισό προσωπικό.
Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, στο Ρέθυμνο από τις έξι οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες οι τρεις. Στο Βενιζέλειο από τις 13 θέσεις που έχουν οι δύο κλινικές είναι καλυμμένες οι 11. Στον Αγιο Νικόλαο από τις εφτά θέσεις είναι καλυμμένες οι τέσσερις. Στην Ιεράπετρα, που έχει τέσσερις οργανικές θέσεις, είναι καλυμμένη η μία. Στη Νεάπολη σε δύο οργανικές θέσεις υπηρετεί ένας παθολόγος, που είναι κοντά στη σύνταξη. Στα Χανιά από τις 12 οργανικές θέσεις των δύο κλινικών είναι καλυμμένες οι εννιά. Δηλαδή σε σύνολο 44 θέσεων σε αυτά τα νοσοκομεία είναι καλυμμένες οι 32.
Παράλληλα τονίζεται ότι μετά βίας γίνονται οι εφημερίες, καθώς πολλές φορές υπήρχε κάλυψη από άλλα νοσοκομεία, τα οποία όμως πλέον αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα. Η κατάσταση που παρατηρείται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας αλλά και η συνειδητή άρνηση του Θάνου Πλεύρη να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός προγράμματος ενίσχυσης του ΕΣΥ και αντιστροφής της καθοδικής πορείας που έχει οδήγησαν την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακων Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) να κηρύξει πανελλαδική κινητοποίηση με 24ωρη απεργία στις 20 Οκτωβρίου.