Η κλιματική αλλαγή και η ανθρώπινη παρέμβαση ευθύνονται κατά κύριο λόγο, σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, για τη βιβλικών διαστάσεων καταστροφή που «χτύπησε» την Κρήτη μέσα στο σαββατοκύριακο, αφήνοντας πίσω δύο νεκρούς και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας), τόνισε πως δύο είναι τα στοιχεία μπαίνουν στην «εξίσωση» της καταστροφής. Το πρώτο στοιχείο είναι ο κίνδυνος. Ο κίνδυνος, όπως είπε, ήταν πάρα πολύ μεγάλος, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με μια ακραία βροχόπτωση, η οποία έπληξε ένα συγκεκριμένο σημείο, δηλαδή στην περιοχή πάνω από την Αγία Πελαγία, όπου οι κλίσεις του εδάφους ήταν πάρα πολύ ισχυρές και όπου είχαμε να κάνουμε με πετρώματα, τα οποία ήταν εύκολο να διαβρωθούν.
«Έτσι λοιπόν, με μεγάλη ταχύτητα, τα νερά μαζί με το έδαφος, μαζί με τη λάσπη, μαζί με αντικείμενα, μαζί με τα αυτοκίνητα, κατέβηκαν προς τα κάτω, οπότε έφτασαν στον οικιστικό ιστό», εξήγησε ο κος Λέκκας. «Αυτός ήταν λοιπόν ο κίνδυνος. Ήταν ένα ακραίο φαινόμενο, που ουσιαστικά έρχεται και στοιχειοθετεί την κλιματική κρίση», συνόψισε ειδικότερα.
Το ποτάμι είχε κλειστεί
Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο δεύτερος παράγοντας της εξίσωσης είναι η τρωτότητα. «Η τρωτότητα στην αλλαγή ήταν πάρα πολύ μεγάλη, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με έναν οικιστικό ιστό άναρχα δομημένο, με ένα ποτάμι το οποίο ουσιαστικά είχε κλειστεί και δεν μπορούσε να παραλάβει όλα αυτά τα φορτία», ανέφερε καταλήγοντας πως, ως αποτέλεσμα της εξίσωσης της τρωτότητας και του κινδύνου, είχαμε αυτές τις πολύ μεγάλες καταστροφές και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών.
«Θα πρέπει να πω το εξής: Η βροχή ήταν τόσο μεγάλη, ούτως ώστε είχαμε να κάνουμε με έναν τεράστιο όγκο», ανέφερε σημειώνοντας πως «το αντιπλημμυρικό έργο θα μπορούσε να παραλάβει 30-40 κυβικά το δευτερόλεπτο, και ουσιαστικά είχαμε έναν όγκο της τάξης των 150 κυβικών ανά δευτερόλεπτο».
- Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:
- Δείτε επίσης: Αγία Πελαγία: Με drone εντόπισαν την 50χρονη – Θαμμένη ανάμεσα σε φερτά υλικά η σορός της