Χαμός: Βαλλιστικοί πύραυλοι κι επιπλέον drones από το Ιράν στη Ρωσία – Η Ουκρανία ζητά βοήθεια από το Ισραήλ!

Προς διακοπή διπλωματικών σχέσεων Κιέβου-Τεχεράνης – Η αντίδραση της Δύσης

Must Read

Το Ιράν υποσχέθηκε να παράσχει στη Ρωσία πυραύλους εδάφους-εδάφους, εκτός από περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), δήλωσαν στο Reuters δύο ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι και δύο Ιρανοί διπλωμάτες, μια κίνηση που είναι πιθανό να εξοργίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις άλλες δυτικές δυνάμεις.

Η συμφωνία έγινε στις 6 Οκτωβρίου όταν ο πρώτος Αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Μόχμπερ, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι από τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης και ένας αξιωματούχος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας επισκέφθηκαν τη Μόσχα για συνομιλίες με τη Ρωσία σχετικά με την παράδοση των όπλων.

«Οι Ρώσοι είχαν ζητήσει περισσότερα drones και ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους με βελτιωμένη ακρίβεια, ιδιαίτερα την οικογένεια των πυραύλων Fateh και Zolfaghar», είπε ένας από τους Ιρανούς διπλωμάτες, ο οποίος είχε ενημερωθεί για το ταξίδι.

Ένας δυτικός αξιωματούχος που ενημερώθηκε για το θέμα το επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας για την παροχή βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας εδάφους-εδάφους, συμπεριλαμβανομένου του Zolfaghar.

Ένα από τα drones που συμφώνησε να προμηθεύσει το Ιράν είναι το Shahed-136, ένα όπλο που χρησιμοποιείται ως «καμικάζι» αέρος-εδάφους. Φέρει μια μικρή κεφαλή που εκρήγνυται κατά την πρόσκρουση.

Οι Fateh-110 και Zolfaghar είναι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι μικρής εμβέλειας εδάφους-εδάφους, ικανοί να πλήξουν στόχους σε αποστάσεις μεταξύ 300 και 700 χιλιομέτρων (186 και 435 μίλια).

Zolfaghar

Ο Ιρανός διπλωμάτης απέρριψε τους ισχυρισμούς δυτικών αξιωματούχων ότι τέτοιες μεταφορές παραβιάζουν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 2015.

«Το πού χρησιμοποιούνται δεν είναι θέμα του πωλητή. Δεν παίρνουμε πλευρά στην κρίση της Ουκρανίας όπως η Δύση. Θέλουμε ένα τέλος στην κρίση με διπλωματικά μέσα», είπε ο διπλωμάτης.

Η Ουκρανία ανέφερε μια σειρά ρωσικών επιθέσεων χρησιμοποιώντας ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 τις τελευταίες εβδομάδες. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν σήμερα απέρριψε ως αβάσιμες αναφορές ότι το Ιράν προμήθευε drones και άλλα όπλα στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία, ενώ το Κρεμλίνο αρνήθηκε επίσης ότι οι δυνάμεις του είχαν χρησιμοποιήσει ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθούν στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην εκστρατεία της στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι το Κρεμλίνο δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά με τη χρήση τους.

«Χρησιμοποιείται ρωσικός εξοπλισμός με ρωσική ονοματολογία», είπε. «Όλες οι περαιτέρω ερωτήσεις πρέπει να απευθύνονται στο Υπουργείο Άμυνας».

Η εμφάνιση ιρανικών πυραύλων εκτός από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο οπλοστάσιο της Μόσχας στον πόλεμο με την Ουκρανία θα αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών δυνάμεων.

«Σύντομα, πολύ σύντομα η αποστολή»

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εκτίμησε ότι ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν τη Δευτέρα σε μια πρωινή επίθεση σε ώρα αιχμής στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάριν Ζαν Πιέρ κατηγόρησε επίσης την Τεχεράνη ότι ψεύδεται όταν λέει ότι τα ιρανικά drones δεν χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι η χώρα του εκτιμά ότι η Ρωσία δυσκολεύεται περισσότερο να παράγει όπλα για τον εαυτό της λόγω των κυρώσεων στον βιομηχανικό της τομέα και έτσι στρέφεται σε εισαγωγές από εταίρους όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. «Τα drones και οι πύραυλοι είναι ένα λογικό επόμενο βήμα», είπε.

Υπό τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις, οι ηγέτες του Ιράν επιθυμούν να ενισχύσουν τους στρατηγικούς δεσμούς με τη Ρωσία ενάντια σε ένα αναδυόμενο αραβο-ισραηλινό μπλοκ του Κόλπου που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ που θα μπορούσε να μετατοπίσει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή πιο μακριά από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο ανώτατος διοικητής των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, Χοσεΐν Σαλαμί, δήλωσε τον περασμένο μήνα πως ορισμένες από τις «μεγάλες δυνάμεις του κόσμου» είναι πρόθυμες να αγοράσουν στρατιωτικό και αμυντικό εξοπλισμό από το Ιράν.

Ο Ραχίμ Σαφαβί, στρατιωτικός σύμβουλος του Ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αναφέρθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης σήμερα ότι είπε ότι 22 χώρες θέλουν να αγοράσουν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ποιες κυρώσεις;

Οι ηγέτες του Ιράν βρίσκονται επίσης υπό πίεση από πανεθνικές διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο υπό κράτηση μιας 22χρονης γυναίκας που συνελήφθη για «ακατάλληλη ενδυμασία».

Αρκετά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν τη Δευτέρα να επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν λόγω της προμήθειας μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία, καθώς το μπλοκ συμφώνησε μια ξεχωριστή σειρά κυρώσεων για την καταστολή των ταραχών από την Τεχεράνη.

«Αυτοί (Ρώσοι) ήθελαν να αγοράσουν εκατοντάδες πυραύλους μας, ακόμη και μεσαίου βεληνεκούς, αλλά τους είπαμε ότι μπορούμε να στείλουμε σύντομα μερικές εκατοντάδες από τους απαιτούμενους πυραύλους εδάφους-εδάφους μικρού βεληνεκούς Zolfaghar και Fateh 110», είπε ένας αξιωματούχος των στελεχών ασφαλείας.

«Δεν μπορώ να σας δώσω τον ακριβή χρόνο, αλλά σύντομα, πολύ σύντομα θα αποσταλούν σε δύο έως τρία φορτία».

Ένας αξιωματούχος της Ανατολικής Ευρώπης που παρακολουθούσε την οπλική δραστηριότητα της Ρωσίας είπε ότι κατανοούσαν ότι αυτή η συμφωνία όπλων συνέβαινε, αν και δεν είχε συγκεκριμένα στοιχεία για να το υποστηρίξει. Ο αξιωματούχος είπε ότι είχε ληφθεί απόφαση από τους Ιρανούς και Ρώσους ηγέτες να προχωρήσουν στη μεταφορά.

Η Μόσχα είχε ζητήσει συγκεκριμένα πυραύλους Fateh 110 και Zolfaghar μικρού βεληνεκούς και η αποστολή θα γίνει το πολύ σε 10 ημέρες, δήλωσε άλλος Ιρανός διπλωμάτης.

Fateh 110

Επιθετικά drones

Το διακύβευμα είναι μεγάλο για το Ιράν, το οποίο διαπραγματεύεται με δυτικά κράτη για να αναβιώσει μια συμφωνία του 2015 που θα χαλάρωσε τις κυρώσεις στην Τεχεράνη σε αντάλλαγμα για περιορισμούς στο πυρηνικό της έργο.

Οι συνομιλίες έχουν φτάσει σε αδιέξοδο και οποιεσδήποτε διαφωνίες μεταξύ της Τεχεράνης και των δυτικών δυνάμεων σχετικά με τις πωλήσεις όπλων στη Ρωσία ή την καταστολή των ταραχών από το Ιράν, θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούν με τις βρετανικές και γαλλικές εκτιμήσεις, ότι η προμήθεια από τον Ιράν μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία, θα παραβίαζε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ενέκρινε τη συμφωνία του 2015, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ.

Ο δυτικός αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος, είπε ότι όπως τα drones, οι μεταφορές πυραύλων θα παραβιάζουν επίσης την απόφαση 2231 του ΟΗΕ.

Αρκετοί ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι είναι εξοργισμένοι για τις «άδικες» σχεδιαζόμενες κυρώσεις στο Ιράν λόγω των αποστολών όπλων στη Ρωσία, δήλωσε ο δεύτερος διπλωμάτης.

Τον Σεπτέμβριο, η Τεχεράνη είχε απορρίψει αίτημα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την προμήθεια των εξελιγμένων ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγάλης εμβέλειας Arash 2, είπαν στο Reuters τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι.

Όταν ρωτήθηκε για τον λόγο της άρνησης, ένας από τους αξιωματούχους ανέφερε πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων «μερικών τεχνικών προβλημάτων».

«Επίσης, οι διοικητές των Φρουρών ανησυχούσαν ότι εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει το drone Arash 2 στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί μπορεί να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία μας».

Ιρανικό drone

Το Κίεβο θα ζητήσει βοήθεια από την αεράμυνα του Ισραήλ

Μια ημέρα αφότου η Μόσχα επιτέθηκε σε χώρους ενέργειας και υποδομών σε όλη την Ουκρανία με drones «καμικάζι», ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι η χώρα του σχεδιάζει να υποβάλει επίσημο αίτημα στο Ισραήλ ζητώντας άμεση βοήθεια αεράμυνας.

Το αίτημα, ωστόσο (αν γίνει), είναι απίθανο να επιφέρει οποιαδήποτε αλλαγή στις πολιτικές του Ισραήλ ως προς την προσέγγισή του στον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Από τις πρώτες μέρες της ρωσικής επίθεσης, ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει από το Ισραήλ να στείλει στο Κίεβο τα συστήματα πυραυλικής άμυνάς του, ειδικά το Iron Dome, σε δημόσιες ομιλίες και σε ιδιωτικές συνομιλίες με αξιωματούχους της Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα απορρίψει τα αιτήματα της Ουκρανίας για αμυντικά όπλα, ειδικά τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αποκρούσουν τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, παρά το γεγονός ότι εξέφρασε τη συμπάθειά του για τα δεινά της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Γιάιρ Λαπίντ και ο Κουλέμπα πρόκειται να μιλήσουν τηλεφωνικά την Πέμπτη, σύμφωνα με αρκετά εβραϊκά μέσα ενημέρωσης.

Ουκρανοί αξιωματούχοι περίμεναν ότι η θέση του Ισραήλ θα αλλάξει σε πολλές περιπτώσεις, μεταξύ άλλων μετά τις αποκαλύψεις των «ρωσικών εγκλημάτων πολέμου» στην Bucha και την Irpin και όταν η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Το Ιράν είναι ο αμοιβαίος εχθρός μας», είπε ο Ουκρανός Πρέσβης στο Ισραήλ Γεβγκένι Κόρνιτσουκ, «αλλά το Ισραήλ παρέχει μόνο πολύ περιορισμένη συνεργασία πληροφοριών».

Διακοπή διπλωματικών σχέσεων Ουκρανίας-Ιράν;

Ο Κουλέμπα είπε επίσης σήμερα, ότι πρότεινε στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, αφότου η Μόσχα επιτέθηκε στην Ουκρανία με αυτό που πιστεύεται ότι είναι το ιρανικής κατασκευής drone Shahed-136.

«Δεδομένου του όγκου των καταστροφών που προκάλεσαν τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην ουκρανική πολιτική υποδομή, τους θανάτους και τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν στον λαό μας, καθώς και… την πιθανή συνέχιση της προμήθειας όπλων από το Ιράν στη Ρωσία, υπέβαλα πρόταση για τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν στον Ουκρανό πρόεδρο», έγραψε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ στο Facebook.

Νωρίτερα σήμερα, ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γκίντεον Σάαρ, δήλωσε στον κρατικό σταθμό Army Radio: «Η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία δεν περιλαμβάνει οπλικά συστήματα και οπλισμό – και δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε αυτή τη θέση».

Ενώ το Ισραήλ έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έχει παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στο Κίεβο, δεν έχει χορηγήσει στρατιωτική υποστήριξη, επικαλούμενο ανησυχία για τη συνεχιζόμενη συνεργασία που έχει με τη Μόσχα για τη Συρία.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This