Ιστορία κατάφερε να γράψει η 26χρονη Ρομίνα Πουρμοχταρί, καθώς σήμερα διορίστηκε υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος της Σουηδίας από τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, Ουλφ Κρίστερσον.
Πέραν, ωστόσο, του γεγονότος, ότι, λόγω της ηλικίας της, γίνεται η νεότερη πολιτικός που έχει διοριστεί ποτέ υπουργός στη χώρα, ιδιαίτερη σημασία έχει και το ότι κατάγεται από το Ιράν. Ως εκ τούτου, από την πρώτη στιγμή υποστήριξε με πάθος τις διαδηλώσεις των Ιρανών πολιτών, με αφορμή τη δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί.
Η Πουρμοχταρί, η οποία μεγάλωσε σε ένα προάστιο της Στοκχόλμης, είναι αρχηγός της νεολαίας των Φιλελευθέρων, θέση από την οποία πρόκειται να παραιτηθεί τον Νοέμβριο, ενώ δεν διαθέτει ιδιαίτερη εμπειρία στα κλιματικά ζητήματα. Αποτελεί δε μία από τους πέντε υπουργούς που προέρχονται από το Φιλελεύθερο Κόμμα, σε ένα υπουργικό συμβούλιο το οποίο που αριθμεί 24 μέλη.
Romina Pourmokhtari became Sweden's Minister for the Environment.
She's is the youngest-ever minister of a cabinet in Sweden, ascending her position at the age of 26. She's also ethnically (South) Azerbaijani pic.twitter.com/pNXgivmjlp
— Fuad Alakbarov (@DrAlakbarov) October 18, 2022
Όσον αφορά στα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο Ουλφ Κρίστερσον, ο νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας και ηγέτης των Μετριοπαθών, διόρισε υπουργό Οικονομικών την Ελίζαμπεθ Σβάντεσον και υπουργό Εξωτερικών τον Τομπάιας Μπίλστρομ, αμφότερους στελέχη του κόμματός του, στην κυβέρνηση μειοψηφίας που έχει σχηματίσει. Ο Πολ Τζόνσον, επίσης μέλος των Μετριοπαθών, είναι ο νέος υπουργός Άμυνας.
Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα, το σουηδικό κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Κρίστερσον, έπειτα από πάνω από ένα μήνα συνομιλιών, για να εκπονηθεί μια συμφωνία συνασπισμού και να συμφωνηθεί μια πολιτική πλατφόρμα με το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, που θα υποστηρίξει την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο.
Μείζονες προκλήσεις
Η νέα δεξιά κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μείζονες προκλήσεις, καθώς η οικονομία της χώρας οδεύει προς ύφεση ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό σχεδόν 10%. Την ίδια ώρα, ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία έχει αποσταθεροποιήσει την περιφέρεια της Βαλτικής και η κυβέρνηση χρειάζεται να βρει τα κεφάλαια για να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, καθώς και να περιορίσει την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού και να μειώσει τους φόρους.
Συν τοις άλλοις, υπάρχει και η Τουρκία, η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να εμποδίσει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. «Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία θα μπορούσε να γίνει σημαντικά χειρότερη», δήλωσε ο Κρίστερσον στο κοινοβούλιο, κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματός του.