«Για όλα τα κακά φταίνε οι τράπεζες», του απάντησαν οι τραπεζίτες. Δεν θα υπάρξει τροπολογία για τους πλειστηριασμούς
Άγρια κόντρα εξελίσσεται στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τις τράπεζες με αφορμή την αποτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Ο Χρ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε ότι του ζήτησαν να φέρει τροπολογία για τους πλειστηριασμούς, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα καταθέσει καμία τροπολογία, ενώ επιτέθηκε σε διαχειριστές δανείων και τράπεζες λέγοντας ότι απορρίπτουν αιτήματα για ρύθμιση και στέλνοντας το μήνυμα «όλοι λογοδοτούμε».
«Όπως ακούσατε οι τράπεζες έχουν την ευθύνη για όλα τα κακά σε αυτό τον τόπο», του απάντησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλης Ράπανος. «Τα δάνεια που δίνουμε είναι λεφτά των καταθετών, δεν είναι των καπιταλιστών, δεν είναι των μετόχων. Μας κατηγορούσατε ότι δίναμε διακοποδάνεια και σε μεγάλο βαθμό είχατε δίκιο. Θέλετε να ξεκινήσουμε πάλι αυτή την διαδικασία;», ρώτησε.
«Όλοι οι χρηματοδοτικοί φορείς οφείλουν να ευθυγραμμιστούν με την πολιτεία, για την αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους. Μέχρι σήμερα, παρά την πρόοδο, οι χρηματοδοτικοί φορείς υστερούν, σημαντικά», υπογράμμισε ο Χρ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «στο συγκεκριμένο ζήτημα, του εξωδικαστικού μηχανισμού, δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ούτε οι τράπεζες ούτε οι διαχειριστές απαιτήσεων, με ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις».
Αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι τράπεζες και servicers ζήτησαν να υπάρξει τροπολογία για περισσότερους πλειστηριασμούς ο Χρ. Σταϊκούρας είπε: «πράγματι προτάθηκε προς το Υπουργείο Οικονομικών, από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας. Η οδός αυτή δεν γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών».
Οι πιστωτές απορρίπτουν τα αιτήματα των οφειλετών
Ο Χρ. Σταϊκούρας κατηγόρησε τους πιστωτές ότι «εξακολουθούν να απορρίπτουν μεγάλο όγκο αιτημάτων ρύθμισης οφειλών. Μέχρι στιγμής, έχουν απορριφθεί αιτήματα ρύθμισης οφειλών συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, παρά την αύξηση των εγκρίσεων στα αιτήματα ρύθμισης του τελευταίου διμήνου».
Επίσης επεσήμανε ότι «τα ποσοστά εγκρισιμότητας των αιτημάτων ρύθμισης οφειλών εξακολουθούν να διαφέρουν σημαντικά ανά χρηματοδοτικό φορέα. Συγκεκριμένα, εξακολουθούν να κυμαίνονται από 11% μέχρι και 84% επί των συνολικών αιτημάτων ρύθμισης οφειλών, καταδεικνύοντας ότι δεν υφίσταται από την πλευρά των πιστωτών κοινή στρατηγική και προτεραιοποίηση στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους μέσω του μηχανισμού».
Αποκάλυψε ακόμη ότι «οι οφειλέτες συνεχίζουν να απορρίπτουν μεγάλο ποσοστό προτάσεων ρύθμισης οφειλών, συνολικού ύψους 340 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζουν να παρουσιάζουν και καθυστερήσεις στις διαδικασίες ολοκλήρωσης των αιτήσεών τους».
Το χρέος
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργού
-το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος, ως ποσοστό του συνολικού ιδιωτικού χρέους είναι στο 63,6% για το 1ο εξάμηνο του 2022, από 70% που ήταν το 2018.
-το ελληνικό ιδιωτικό χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, διαμορφώνεται στο 125,5% (ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 162,5%). Η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-τα «κόκκινα» δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών είναι στο 10% του συνόλου των δανείων στο τέλος του 1ου εξαμήνου του 2022, από 44% τον Ιούνιο του 2019.
Ο υπουργός ανέφερε ότι το 1ο εξάμηνο του 2022, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που διατηρούνται στις τράπεζες ανέρχονται στα 15 δισ. ευρώ και στις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις στα 87 δισ. ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει ότι το χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων δεν εξαφανίζεται μέσω της μεταφοράς του από τους ισολογισμούς των τραπεζών στις εταιρείες διαχείρισης.
Υλοποιήθηκαν μόλις 1.500 ρυθμίσεις
Όσον αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό ο υπουργός υπογράμμισε ότι
-παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον από τους πολίτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα κρατικά εργαλεία ρύθμισης οφειλών. Μέχρι στιγμής, πάνω από 60.000 οφειλέτες έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα. Από αυτούς, 32.000 οφειλέτες, δηλαδή πάνω από τους μισούς που έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα, έχουν προσκομίσει τα οικονομικά τους στοιχεία, από τα οποία και προκύπτουν συνολικές οφειλές ύψους 19 δισ. ευρώ. Ακόμη 9.000 οφειλέτες, με συνολικές οφειλές 5 δισ. ευρώ, έχουν υποβάλει οριστικά την αίτησή τους για ρύθμιση οφειλών.
-μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 1.498 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, περίπου το 70% πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο, με πολύ ευνοϊκούς όρους για τους οφειλέτες. Από τις 1.498 ρυθμίσεις
-οι 697, συνολικού ύψους 157 εκατ. ευρώ, έχουν διενεργηθεί από τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης.
-οι 801, συνολικού ύψους 93 εκατ. ευρώ, έχουν διενεργηθεί από το Δημόσιο.
-από τους χρηματοδοτικούς φορείς αναμένεται να ολοκληρώσουν άμεσα 1.093 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.
-υπάρχει σημαντική αύξηση στα ποσοστά έγκρισης των προτεινόμενων ρυθμίσεων οφειλών από την πλευρά των χρηματοδοτικών φορέων. Ο μέσος όρος έγκρισης για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο κυμαινόταν κάτω από το 20%, ενώ για τον Αύγουστο πήγε στο 78%, και τον Σεπτέμβριο ανήλθε στο 64%.