Τις αφόρητες πιέσεις οι οποίες ασκούνται στους πολίτες εξαιτίας της εκτεταμένης και ολοένα και αυξανόμενης ακρίβειας αποτυπώνει έρευνα για λογαριασμό του Eμπορικού και Bιομηχανικού Eπιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το εξαμηνιαίο Βαρόμετρο του ΕΒΕΘ, το 30% των ερωτηθέντων επιβιώνει με τις αποταμιεύσεις ή δανειζόμενο, ενώ δύο στους τρεις -συγκεκριμένα το 65%- δηλώνει ότι με δυσκολία πληρώνει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και αντιστοίχως το 59% τους λογαριασμούς για τη θέρμανση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι καταναλωτές εξακολουθούν να διακατέχονται από έντονη απαισιοδοξία, καθώς ο συνδυασμός του κύματος ακρίβειας σε προϊόντα και ενέργεια αλλά και της αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί ένα μείγμα έντονης ανασφάλειας. Ετσι, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -47 μονάδες, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο 2022. Παράλληλα, αναμένουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση τιμών το επόμενο διάστημα, ενώ το 40% δηλώνει ότι οι αυξήσεις σε προϊόντα και ενέργεια ήρθαν για να μείνουν και θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.
Ειδικότερα, οι ερωτηθέντες αναφέρουν:
- Πολύ αρνητική είναι η αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών για το διάστημα που προηγήθηκε και βαθιά η απαισιοδοξία για την περαιτέρω εξέλιξή της, καθώς σταθεροποιείται σε πολύ υψηλό επίπεδο το ποσοστό όσων αναμένουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του νοικοκυριού τους (στο 64% σήμερα).
- Η ακρίβεια και η αύξηση των τιμών καταναλωτή είναι πλέον αισθητές από το σύνολο σχεδόν των καταναλωτών, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης. Οι καταναλωτές εκτιμούν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν «Λίγο» (4%), «Αρκετά» (37%) ή «Πολύ» (57%) κατά το τελευταίο 12μηνο (αθροιστικά 98% έχουν διαπιστώσει αύξηση των τιμών καταναλωτή). Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία (82%) των καταναλωτών εκτιμά ότι το επόμενο 12μηνο οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν με μικρότερο (13%), παρόμοιο (34%) ή μεγαλύτερο (35%) ρυθμό σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.
- Καθίζηση σε αρνητικό έδαφος παρουσιάζει και ο δείκτης αξιολόγησης της συγκυρίας για την πραγματοποίηση σημαντικών αγορών (μόλις 7% θεωρούν τη συγκυρία κατάλληλη για σημαντικές αγορές, όπως έπιπλα, ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές κτλ., σε σταθερό επίπεδο σε σχέση με τον Μάρτιο 2022). Εικόνα αντίστοιχης καθίζησης καταγράφεται και στον δείκτη πρόθεσης για την πραγματοποίηση τέτοιων αγορών στο μέλλον.
- Στάσιμη σε χαμηλό επίπεδο παραμένει και η πρόθεση για αποταμίευση (15% σήμερα σε σχέση με 14% τον Μάρτιο 2022), ενώ σταθεροποιείται σε υψηλό επίπεδο το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι «τρώνε από τα έτοιμα» αναλώνοντας τις αποταμιεύσεις τους ή χρεώνονται όλο και περισσότερο (30% από 31%), αυξάνεται ελαφρά στο 54% το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι τα φέρνουν ίσα ίσα με τα εισοδήματά τους (50% το αντίστοιχο ποσοστό για τον Μάρτιο 2022) και μειώνεται περαιτέρω στο 15% το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι αποταμιεύουν χρήματα (18% τον περασμένο Μάρτιο 2022