Τουρκία: Χειροπέδες σε δεκάδες δημοσιογράφους – Σε ισχύ ο αμφιλεγόμενος νόμος περί «παραπληροφόρησης»

Αντιμέτωποι με φυλάκιση έως και τρία έτη όποιοι κατηγορούνται για «διασπορά ψευδών ειδήσεων»

Must Read

Στο.. κυνήγι δημοσιογράφων της χώρας που διατυπώνουν μη φιλοκυβερνητικές απόψεις, έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες οι τουρκικές αρχές, με τον νέο αμφιλεγόμενο νόμο, βάσει του οποίου δημοσιογράφοι, αλλά και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να καταδικάζονται σε φυλάκιση έως και τριών ετών για «διασπορά ψευδών ειδήσεων», να τους έχει… λύσει τα χέρια.

«Δέκα από τους συναδέλφους μας συνελήφθησαν στη διάρκεια επιχειρήσεων στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, τη Βαν, το Ντιγιάρμπακιρ, την Ούρφα και τη Μαρντίν», ανακοίνωσε το Συνδικάτο Δημοσιογράφων της Τουρκίας (TGS) μέσω ανάρτησης στο Twitter, χωρίς να διευκρινίσει τις αιτίες των συλλήψεων. Ο νόμος καταγγέλλεται ως «εργαλείο» κατά των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης, εν όψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου 2023.

Σύμφωνα με το συνδικάτο των δημοσιογράφων, οι συλληφθέντες δημοσιογράφοι, τέσσερις από τους οποίους είναι γυναίκες, εργάζονται για τα φιλοκουρδικά πρακτορεία ειδήσεων Mezopotamya και Jinnews, με το πρώτο να επιβεβαιώνει ότι συνελήφθησαν επτά δημοσιογράφοι του. Δεκαέξι Τούρκοι δημοσιογράφοι, εξάλλου, βρίσκονταν στη φυλακή στο τέλος Ιουνίου για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

Ο νόμος που υιοθέτησε η τουρκική Εθνοσυνέλευση στα μέσα Οκτωβρίου, και ο οποίος ποινικοποιεί την «παραπληροφόρηση», καταδικάζεται διεθνώς. Οκτώ μήνες πριν από τις γενικές εκλογές, ο νόμος αυτός τιμωρεί με φυλάκιση μέχρι τριών ετών όποιον κατηγορείται ότι διαδίδει «ψευδείς ή απατηλές πληροφορίες». Οι περισσότερες εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια στην Τουρκία πέρασαν στον έλεγχο κυβερνητικών αξιωματούχων ή επιχειρηματιών συμμάχων τους κατά τη διάρκεια της καταστολής που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Προσφυγή Κιλιτσντάρογλου στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το Γραφείο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών έχουν εκφράσει «ανησυχία» για την έγκριση από την Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας το επίμαχου νόμου, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει ανακοινώσει ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) προσφεύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας για την αναστολή εφαρμογής άρθρου του επίμαχου νόμου, με το επιχείρημα ότι παραβιάζει τα άρθρα το τουρκικού Συντάγματος που εγγυώνται την ελευθερία της έκφρασης.

Το Γραφείο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θεωρεί ότι ο νόμος αυτός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υποκειμενικής ερμηνείας και καταχρήσεων και προέτρεψε την Άγκυρα να εγγυηθεί τον πλήρη σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης. «Ανησυχούμε από την υιοθέτηση σειράς τροπολογιών σε διάφορους νόμους, με τους οποίους υπάρχει κίνδυνος να περιοριστεί σημαντικά η ελευθερία της έκφρασης» στην Τουρκία, δήλωσε σχετικά η Μάρτα Ουρτάδο, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η ελευθερία της έκφρασης και η πρόσβαση στην πληροφορία είναι αναγκαίες για την αποτελεσματική συμμετοχή των ανθρώπων στον δημόσιο βίο και την πολιτική και είναι αναγκαίες σε κάθε δημοκρατία. Καλούμε την Τουρκία να διασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης, την οποία εγγυάται το Διεθνές Δίκαιο», πρόσθεσε η ίδια.

Την ανησυχία του για τον νέο αυτό νόμο της κυβέρνησης Ερντογάν εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, σημειώνοντας ότι «ο νόμος στην Τουρκία αντιμετωπίζεται με ανησυχία, καθώς χαρακτηρίζεται από ασαφή γλώσσα σχετικά με το τι αποτελεί ψευδή ή παραπλανητική πληροφόρηση». Επισήμανε δε πως «η Τουρκία είναι ακόμη χώρα υποψήφια προς ένταξη και παλιό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και γι’ αυτό αναμένεται η εφαρμογή των ύψιστων δημοκρατικών προδιαγραφών και πρακτικών και το ποινικό δίκαιο ποτέ δε θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για να κάνει να σιωπήσουν ή να περιοριστούν οι διαφορετικές απόψεις ή οι φωνές που ασκούν κριτική».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This