Πολλά έχουμε πει και έχουμε γράψει για τον «Ντούτσε», αλλά παραλείπουμε κάτι σημαντικό: ήταν πράκτορας των Άγγλων
- Από τον Παναγιώτη Λιάκο
Αντιγράφουμε από άρθρο του «Guardian»*, που δημοσιεύτηκε στις 13 Οκτωβρίου 2009: «Αρχειοθετημένα έγγραφα αποκάλυψαν ότι ο Μουσολίνι ξεκίνησε την πολιτική του το 1917 με τη βοήθεια ενός εβδομαδιαίου μισθού 100 λιρών από την MI5. Για τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών πρέπει να φαινόταν καλή επένδυση. Ο Μουσολίνι, τότε ένας 34χρονος δημοσιογράφος, δεν ήταν απλώς πρόθυμος να εξασφαλίσει ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να πολεμά στο πλευρό των συμμάχων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο δημοσιεύοντας προπαγάνδα στην εφημερίδα του. Ηταν επίσης πρόθυμος να στείλει τα… αγόρια για να “πείσει” τους διαδηλωτές υπέρ της ειρήνης να μείνουν στα σπίτια τους.
Οι πληρωμές του Μουσολίνι εγκρίθηκαν από τον σερ Σάμιουελ Χόαρ, βουλευτή και στέλεχος της MI5 στη Ρώμη, ο οποίος διοικούσε ένα επιτελείο 100 Βρετανών αξιωματικών πληροφοριών στην Ιταλία εκείνη την εποχή.
Ο ιστορικός του Κέμπριτζ Πίτερ Μάρτλαντ, ο οποίος ανακάλυψε λεπτομέρειες της συμφωνίας με τον μετέπειτα δικτάτορα, είπε: “Ο λιγότερο αξιόπιστος σύμμαχος της Βρετανίας στον πόλεμο εκείνη την εποχή ήταν η Ιταλία μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη σύγκρουση. Ο Μουσολίνι πληρωνόταν 100 λίρες την εβδομάδα από το φθινόπωρο του 1917 για τουλάχιστον έναν χρόνο για να συνεχιστεί η εκστρατεία υπέρ του πολέμου – ποσό που σήμερα ισοδυναμεί με περίπου 6.000 λίρες την εβδομάδαˮ».
Μήπως αναρωτιέστε γιατί οι Αγγλοι πλήρωναν τόσο πολλά χρήματα σε έναν σοσιαλιστή δημοσιογραφίσκο που κουμάνταρε μερικούς μπρατσωμένους γορίλες;
Και σε αυτή την απορία απάντησε ο ιστορικός του Κέμπριτζ Πίτερ Μάρτλαντ: «Το τελευταίο πράγμα που ήθελε η Βρετανία ήταν οι απεργίες υπέρ της ειρήνης που θα σταματούσαν τα εργοστάσια στο Μιλάνο. Ηταν πολλά χρήματα για να πληρώσεις έναν άνδρα που ήταν δημοσιογράφος εκείνη την εποχή, αλλά σε σύγκριση με τα 4.000.000 λίρες που ξόδευε η Βρετανία για τον πόλεμο κάθε μέρα ήταν… ψιλά».
Και μια απορία που απαντάται από μόνη της: όταν γίνεις πράκτορας ξένου κράτους, όπως ο Μουσολίνι, μπορείς να… ξεγίνεις; Δεν σε κρατούν πάντοτε στο χέρι;
Διαβάστε το ολόκληρο εδώ: https://www.theguardian.com/world/2009/oct/13/benito-mussolini-recruited-mi5-italy