Όποιος αρχίζει μια επίθεση, έναν πόλεμο, μια σφαγή εναντίον αμάχων, δεν θα άξιζε να διοργανώνει τίποτα… Πόσο μάλλον μια νύχτα χαράς, πόσο μάλλον τη γιορτή της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Κάπως έτσι θα πρέπει να σκέφτηκε ο υπουργός Αθλητισμού της Ιταλίας, που έκανε χθες έκκληση στην UEFA να λάβει θέση για τις βιαιοπραγίες στη Συρία.
Δεν είναι λίγες οι φορές που η πολιτική εμπλέκεται εμμέσως στο ποδόσφαιρο και το ποδόσφαιρο στην πολιτική. Η δύναμη του «βασιλιά των σπορ» είναι τόσο μεγάλη, που μπορεί να περάσει μηνύματα, τα οποία κάνουν το γύρο του κόσμου εν ριπή οφθαλμού!
Ο Βιτσέντσο Σπανταφόρα, θέλοντας να σταλεί μέσω της UEFA ένα μήνυμα στην Τουρκία, έστειλε επιστολή στον πρόεδρό της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ρωτώντας τον εάν είναι πρόσφορο να παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη η διεξαγωγή του τελικού του Champions League στις 30 Μαΐου 2020», έπειτα «από τις σοβαρότατες βιαιοπραγίες κατά του αμάχου κουρδικού πληθυσμού και την επέμβαση της ΕΕ, με την οποία καταδικάζεται η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφει ο υπουργός, «καταδικάζει την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας, που απειλεί την σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής. Οι ειδήσεις των βιαιοπραγιών, των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των εγκλημάτων κατά αμάχων και των δολοφονιών ακτιβιστών, όπως ήταν η Χεβρίν Χαλάφ, έχουν πλήξει βαθιά την διεθνή κοινότητα».
«Θυμάμαι», συνεχίζει ο Σπανταφόρα, «πως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προωθεί εδώ και χρόνια την «Παγκόσμια Ημέρα των σπορ για την εξέλιξη και την ειρήνη», κάθε 6 Απριλίου, αναγνωρίζοντας πως τα αθλήματα έχουν μεγάλη κοινωνική και πολιτιστική αξία».
Για όλους αυτούς τους λόγους, εκ μέρους του υπουργείου Αθλητισμού της ιταλικής κυβέρνησης, σας ζητώ να εκτιμήσετε μήπως είναι άκαιρο να διατηρηθεί από την UEFA η έδρα του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ ως έχει για τις 30 Μαΐου. Ξέρουμε καλά πως το δράμα όσων συμβαίνει στη Συρία δεν θα λυθεί με αυτή την πράξη, αλλά έχουμε επίγνωση της σημασίας (πολιτικής, επικοινωνιακής, οικονομικής, πολιτιστικής) που έχει μια από τις κορυφαίες αθλητικές συναντήσεις σε διεθνές επίπεδο.
Έχοντας επίγνωση των πολυάριθμων συνεπειών και σεβόμενος την αυτονομία του σώματος στο οποίο προεδρεύετε, εύχομαι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στη μέγιστη έκφρασή του να μπορέσει να κάνει την πιο γενναία επιλογή και να αποδείξει για άλλη μια φορά ότι ο αθλητισμός είναι ένα μέσο ειρήνης».
«Πιστεύοντας σε θετική ανταπόκριση», καταλήγει ο υπουργός Αθλητισμού, «στέλνω τους εγκάρδιους χαιρετισμούς μου».
Στο μεταξύ, χθες, ο αντιπρόεδρος της UEFA, Μικέλε Ούβα, δήλωσε: «Όλα εξετάζονται και συζητιούνται εντός της εκτελεστικής επιτροπής, όμως η αφαίρεση ενός τελικού συνιστά σοβαρή πράξη και δεν πιστεύω πως σήμερα είμαστε σε θέση να μιλάμε και να συζητάμε κάτι τέτοιο. Με τον πρόεδρο Τσέφεριν θα αξιολογήσουμε την κατάσταση, αλλά μοιάζει πρόωρο να μιλάμε για κυρώσεις σε αυτό το επίπεδο».
Όσον αφορά στο αν θα υπάρξουν επιπτώσεις για τον στρατιωτικό χαιρετισμό των Τούρκων παικτών στο νικηφόρο παιχνίδι τους με την Αλβανία, ο Ούβα απάντησε: «Οι πολιτικές συγκυρίες δεν είναι και οι καλύτερες και μολονότι υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στην πολιτική και τον αθλητισμό, το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να προσποιείται πως δεν συμβαίνει τίποτε σε σχέση με όλα όσα διαδραματίζονται. Ομοσπονδίες, παίκτες και προπονητές υπόκεινται σε επακριβείς κανονισμούς και η παραβίασή τους επισύρει επιπλέον έρευνες και ίσως και ποινές. Ο αθλητισμός και ιδίως το ποδόσφαιρο έχει μία παγκόσμια προβολή στα μέσα ενημέρωσης και δεν μπορεί να δίνει σαφή μηνύματα πολιτικής φύσης. Ορισμένες χειρονομίες θα πρέπει να καταδικάζονται».
Το είδος των κυρώσεων εξαρτάται «από τις αναφορές των διαιτητών και των παρατηρητών της UEFA, αλλά είναι σαφείς οι φωτογραφίες και τα τηλεοπτικά στιγμιότυπα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Όσο για την χθεσινή αναμέτρηση Γαλλίας-Τουρκίας, ο Ούβα απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός ότι στην προηγούμενη μεταξύ τους αναμέτρηση οι Τούρκοι φίλαθλοι είχαν αποδοκιμάσει τον γαλλικό εθνικό ύμνο, προσθέτοντας απλώς ότι ανέμενε ένα καλό παιχνίδι σε αθλητικά πλαίσια. «Υπάρχει μία ιδιαίτερη προσοχή στο επίπεδο της ασφάλειας, όμως ευελπιστώ πως οι φίλαθλοι θα αποδείξουν πως αγαπούν το ποδόσφαιρο και δεν θα περιορισθούν στο πολιτικό επίπεδο. Κάτι που μας κάνει όλους να τρέμουμε».
Ay-Yıldızlılar, galibiyeti kahraman Mehmetçiklerimizle şehit olan askerlerimiz ve vatandaşlarımıza armağan etti. 🇹🇷 pic.twitter.com/NNZKlnnWga
— Türkiye #BizimÇocuklar 🇹🇷 (@MilliTakimlar) October 11, 2019
Απομένουν επτάμιση μήνες για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ίσως δεν έχει χαθεί ακόμα ο χρόνος για τελικές αποφάσεις, που ίσως παρθούν μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση…