Συναγερμός έχει σημάνει για ακόμα μία φορά στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την πορεία των ελληνικών ομολόγων και τα spreads, που βρίσκονται σε επίπεδα… κινδύνου.
Εδώ και αρκετές εβδομάδες επικρατεί ανησυχία στις αγορές για την άνοδο των επιτοκίων και του πληθωρισμού. Πρόκειται για εξελίξεις που έχουν επιφέρει σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης, που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, προκαλώντας επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, ενώ δεν αποκλείονται και περιπτώσεις χωρών που θα βιώσουν ύφεση εντός του 2023, όπως εκτιμάται σε Γερμανία και Γαλλία. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αποδόσεις των ομολόγων για μία χώρα αντικατοπτρίζουν το ρίσκο που βλέπουν οι αγορές στην εγχώρια οικονομία. Το ελληνικό 5ετές ομόλογο έχει πλέον απόδοση κοντά στο 3,87%, καθώς εκτοξεύθηκε κατά σχεδόν 23 μονάδες βάσης. Στη δίνη των ισχυρών πιέσεων βρίσκονται και οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου, που κινείται κοντά στο 4,62%, με τα spreads να κινούνται κοντά στις 250 μονάδες βάσης.
Φαίνεται πως τα ελληνικά ομόλογα αντιμετωπίζεται από τους διεθνείς επενδυτές με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα και δυσπιστία, λόγω και το μάλλον υπεραισιόδοξων προβλέψεων του οικονομικού επιτελείου για το 2023. Στην πράξη αμφισβητούν εμπράκτως τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος την επόμενη χρονιά της τάξεως του 0,7% -κάτι που συμμερίζονται η Κομισιόν και το ΔΝΤ-, αλλά και την πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα έχει την υψηλότερη ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη το ερχόμενο έτος, που μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 2%. Αυτοί φαίνεται πως είναι οι λόγοι που οι διεθνείς αγορές αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τη χώρα μας, αμφισβητώντας το κυβερνητικό αφήγημα για θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αποτέλεσμα είναι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να καταγραφούν τη μεγαλύτερη άνοδο από τα αντίστοιχα άλλων χωρών της ευρωζώνης.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων βρίσκονται και πάλι στην «πρέσα» ύστερα από ολιγοήμερη ανάκαμψη που ακολούθησε την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα βασικά επιτόκια κατά 0,75%. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποδόσεις του γερμανικού ομολόγου κινούνται κοντά στο 2,13%, ενώ του γαλλικού 10ετούς ομολόγου ανέβηκαν κατά 5,5 μονάδες βάσης και του ιταλικού κατά 8 μονάδες. Την ίδια ώρα οι αγορές προβληματίζονται για τον τρόπο που κινείται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με φόντο την εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται πώς στόχος της Ευρωτράπεζας είναι η μείωση των πληθωριστικών πιέσεων στην περιοχή του 2%, όταν μόλις χθες η Eurostat ανακοίνωσε πληθωρισμό-ρεκόρ στην ευρωζώνη, πάνω από 12%.