Η νέα μορφή της τουρκικής προπαγάνδας στις ΗΠΑ, αφορά πλέον ευθέως το χιτλερικό σχέδιο του παντουρκισμού. Πρόκειται για μία εφιαλτική προοπτική την οποία θα πρέπει να αγωνιστούμε για να ενταφιάσουν άπαξ και δια παντός
Σε περίπτωση ενός ευρύτερου πολέμου για την Ταϊβάν, ένας πιθανός πόλεμος με την «τουρκική συμμαχία» και μια πιθανή απώλεια της Σιντζιάνγκ είναι ένα βασικό σενάριο που πλέον τίθεται σε όλα τα ενδεχόμενα πολεμικά σχέδια της Κίνας.
Η συνεργασία μεταξύ των τουρκικών κρατών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Έχει μάλιστα ενταθεί σε τέτοιο βαθμό που ο Ερντογάν να μιλά ανοιχτά για Παντουρκισμό και για ένα έθνος σε πολλά κράτη.
Το Συμβούλιο Συνεργασίας των Τουρκόφωνων Κρατών, γνωστό και ως Τουρκικό Συμβούλιο, που ιδρύθηκε το 2009, μετατράπηκε σε Οργανισμό Τουρκικών Κρατών το 2021 με στόχο τη δημιουργία «μεγαλύτερης αμοιβαίας υποστήριξης και αλληλεγγύης σύμφωνα με τις ανάγκες των μελών του. Το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν είναι πλήρη μέλη του οργανισμού, ενώ η Ουγγαρία και το Τουρκμενιστάν είναι παρατηρητές (αν και το Τουρκμενιστάν πρόκειται να συμμετάσχει ως πλήρες μέλος στη σύνοδο κορυφής του οργανισμού τον Νοέμβριο του 2022 στη Σαμαρκάνδη.
Λίγο μετά την ανακοίνωση της μετατροπής του Τουρκικού Συμβουλίου σε Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, η Global Times, μια εφημερίδα που εκδίδεται υπό την αιγίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, έγραψε ότι αυτή η αλλαγή σήμαινε πώς «η οργάνωση έχει πολιτικοποιηθεί και αναβαθμίστηκε σε πολιτική ένωση» με τάση προς τον «παντουρκισμό». «Αυτή η οργάνωση μπορεί να πυροδοτήσει την άνοδο του ακραίου εθνικισμού, ο οποίος θα μπορούσε να εντείνει τις εθνοτικές συγκρούσεις και να πλήξει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια». Το άρθρο διέψευσε κατηγορηματικά την τουρκική εθνοτική προελευση των Ουιγούρων που ζουν στη βορειοδυτική Κίνα και ζήτησε την επαγρύπνηση της Κίνας για την αντιμετώπιση του παντουρκισμού και των «αποσχιστικών δυνάμεων που προσπάθησαν να διασπάσουν την Κίνα».
Πως η Ρωσία απέτρεψε το φάντασμα του παντουρκισμού τον 20ό αιώνα
Η ιδέα της ίδρυσης μιας Τουρκικής ένωσης και ακόμη και της Τουρκικής ενοποίησης κέρδισε τεράστια υποστήριξη στις αρχές του εικοστού αιώνα, αλλά λόγω της κυριαρχίας της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου από τη Ρωσική Αυτοκρατορία και στη συνέχεια τη Σοβιετική Ένωση, η δράση των Τούρκων εθνικιστών αναχαιτίστηκε. Στη μεταψυχροπολεμική εποχή, η ιδέα επανεμφανίστηκε και εξέχουσες τουρκικές προσωπικότητες ζητούσαν μια ολοένα ισχυρότερη τουρκική ένωση.
Τον Δεκέμβριο του 2020, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρευρέθηκε στην Παρέλαση της Νίκης του Μπακού και απήγγειλε ένα αμφιλεγόμενο ποίημα που υποστηρίζει την ιδέα της ενοποίησης του Αζερμπαϊτζάν, προκαλώντας σάλο στους Ιρανούς και έξαρση στις διπλωματικές εντάσεις μεταξύ Ιράν και Τουρκίας. Λίγο αργότερα, ο Devlet Bahcheli, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος της Τουρκίας, επανέλαβε το ποίημα και έκανε αρκετές σημαντικές παρατηρήσεις. «Έχω πει στο παρελθόν, και το ξαναλέω: ο Σαχ Ισμαήλ είναι τόσο Τούρκος όσο και ο Γιαβούζ [Σελίμ Α΄]… Ο Τούρκος δεν έχει σουνίτες ή σιίτες, ο Τούρκος είναι Τούρκος και δεν μπορεί να χωρέσει σε καμία άλλη περιγραφή ή διαίρεση… Πρέπει να γίνει γνωστό ότι το στρατηγικό μυαλό του Ötüken δεν μπορεί να αμβλυνθεί, οι ιεροί του στόχοι δεν μπορούν να παραβλεφθούν».
Το Ötüken ήταν η πρωτεύουσα του Πρώτου Τουρκικού Χαγανάτου και αργότερα έγινε η πρωτεύουσα του Χαγκανάτου των Ουιγούρων. Στην τουρκική μυθολογία, Ötüken είναι το όνομα του ιερού βουνού του αρχαίου τουρκικού λαού από το οποίο προήλθε μια δύναμη που έδινε το θείο δικαίωμα στον αρχηγό να κυβερνά όλες τις τουρκικές φυλές.
Η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των τουρκικών κρατών προπαγανδίζεται εδώ και κάποια χρόνια από το τουρκικό κράτος και παρακράτος, μέσω λόμπι στη Δύση.
Είναι το ίδιο λόμπι που πρακτικά κατέστησε την κυβέρνηση Ομπάμα για την Χίλαρι Κλίντον υποχείριο των τούρκων, με ολέθριες συνέπειες στην περιοχή μας. Συρία και Λιβύη έπεσαν θύματα της τουρκικής θηριωδίας με την απόλυτη στήριξη της τότε αμερικανικής κυβέρνησης. Το ίδιο επιχειρήθηκε να συμβεί και στην Αίγυπτο, η εξέγερση όμως του στρατηγού Αλ Σίσι έβαλε τέλος στο τουρκικό σχέδιο το οποίο είχε στηριχθεί με θέρμη από την Χίλαρι Κλίντον η οποία μάλιστα επισκέφθηκε προσωπικά των Ισλαμοφασίστα Μόρσι για να τον στηρίξει.
Σύμφωνα με την ανανεωμένη τουρκική προπαγάνδα, ο Παντουρκισμός εμφανίζεται ως όπλο της Δύσης για να χτυπηθεί ταυτόχρονα το Ιράν, η Ινδία, η Κίνα αλλά και η Ρωσία. Το αφήγημα ισχυρίζεται ότι ο Παντουρκισμός θα μπορούσε να έχει σημαντικές στρατηγικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρασία. Θα μπορούσε να διευκολύνει το εμπόριο μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης και θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Ειδικά, στον απόηχο του Ρωσο-Ουκρανικού Πολέμου, ο Μεσαίος Διάδρομος ή η Διεθνής Διαδρομή Μεταφορών της Κασπίας (TITR) έχει κερδίσει τεράστια προσοχή ως εναλλακτική διαδρομή για τις αλυσίδες εφοδιασμού της Ευρώπης. Αλλά υπάρχει μια άλλη σημαντική επίπτωση της άνοδος της τουρκικής συνεργασίας, η οποία είναι ο πιθανός ρόλος που θα μπορούσε να διαδραματίσει σε μια ευρύτερη σύγκρουση με την Κίνα.
Η τουρκική προπαγάνδα παρουσιάζει τον παντουρκισμό ως όπλο των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα
Η Κίνα έχει εκφράσει τακτικά την πρόθεσή της να επανενώσει την ηπειρωτική Κίνα με την Ταϊβάν. Στο πρόσφατο συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε αυτή τη θέση και επιβεβαίωσε ότι αν και η Κίνα επιθυμεί μια ειρηνική επανένωση, «δεν θα υποσχεθεί ποτέ να αποκηρύξει τη χρήση βίας» και «θα επιφυλαχθεί της επιλογής να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα».
Ένας από τους κύριους προπαγανδιστές του παντουρκισμού στις ΗΠΑ, είναι ο Amin E. Aghjeh, υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Ο άνθρωπος αυτός αρθρογραφεί συστηματικά υπέρ της χρήσης του παντουρκισμού από την κυβέρνηση Μπάιντεν, ώστε να λειτουργήσει ως απειλή για τα δυτικά σύνορα της Κίνας. Ουδείς λογικός άνθρωπος φυσικά πιστεύει ότι οι Τούρκοι θα τολμούσαν ποτέ να χτυπήσουν την Κίνα. Αντίθετα, με την δύναμη που μπορούν να λάβουν μέσω αυτής της προπαγάνδας, θα είναι πολύ εύκολο να στραφούν κατά της Ελλάδας και των άλλων χωρών της περιοχής.
Μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ευρύτερο πόλεμο στον οποίο εμπλέκονται άλλες χώρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την πλευρά τους, θα εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο παρέμβασης στη σύγκρουση για να αποτρέψουν την εξαγορά της Ταϊβάν. Από το 2021, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει πει πολλές φορές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση που η Κίνα ξεκινήσει εισβολή στο νησί. Άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες ενδέχεται επίσης να συρθούν στη σύγκρουση. Αλλά σε ένα τέτοιο σενάριο, θα παραμείνουν ασφαλή τα δυτικά σύνορα της Κίνας;
Οι προπαγανδιστές όμως του Παντουρκισμού ισχυρίζονται ότι η Τουρκία θα μπορούσε να κινητοποιήσει τους Οϊγουρους μέσα στο έδαφος της Κίνας, προκειμένου να πείσουν τις ΗΠΑ όχι μόνο να δείξουν ανοχή στο χιτλερικό σχέδιο της Τουρκίας, αλλά και να το ενισχύσουν,
Μεταξύ των γειτόνων της Κίνας, κανένα έθνος δεν θα είναι πιθανότατα πιο πρόθυμο από τον τουρκικό κόσμο να καταλάβει ένα σημαντικό κομμάτι της ηπειρωτικής Κίνας σε περίπτωση που ξεσπάσει μια ευρεία σύγκρουση στην περιοχή. Στην περιοχή Xinjiang της Κίνας, ή στο Ανατολικό Τουρκεστάν, όπως το αποκαλούν οι Ουιγούροι – η οποία από άποψη έκτασης είναι μεγαλύτερη από την Καλιφόρνια, το Τέξας, το Ιλινόις και τη Νέα Υόρκη μαζί – ένας μεγάλος πληθυσμός Ουιγούρων ζει σύμφωνα με τους Τουρκικούς ισχυρισμούς που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στις ΗΠΑ, μέσα σε ένα σύστημα «σοβαρής κινεζικής καταστολής που περιλαμβάνει αυθαίρετη κράτηση, μαζική στείρωση και χωρισμό οικογένειας και συστημικό βιασμό, σεξουαλική κακοποίηση και βασανιστήρια». Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κήρυξε τις ενέργειες της κινεζικής κυβέρνησης στο Xinjiang ως γενοκτονία.
Η τουρκική προπαγάνδα πιέζει για στρατιωτική ενίσχυση του παντουρκισμού
«Καθώς η συνεργασία μεταξύ των τουρκικών κρατών μεγαλώνει, η συμμαχία τους πιθανότατα θα περιλαμβάνει αυξημένη συνεργασία σε στρατιωτικές υποθέσεις και μπορεί ακόμη και να προχωρήσει προς το σχηματισμό μιας στρατιωτικής συμμαχίας. Μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε μια πολύ υψηλότερη προβολή της Τουρκικής και του Αζερμπαϊτζάν —που διαθέτουν ισχυρούς και μάχιμους στρατούς— στην Κεντρική Ασία πέρα από τα κινεζικά σύνορα. Μια ισχυρή τουρκική συμμαχία θα μπορούσε επίσης να προωθήσει τη δημιουργία ενός συνεργατικού αλταϊκού τόξου γύρω από την Κίνα που θα περιλαμβάνει τη Μογγολία και ενδεχομένως την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα». Αυτό είναι το βασικό πλέγμα επιχειρημάτων των τούρκων προπαγανδιστών για να αποσπάσουν την «ευλογία» και την ενίσχυση των ΗΠΑ, προκειμένου ο παντουρκισμός να μετατραπεί σε ευρεία στρατιωτική συμμαχία με τις ευλογίες της Δύσης.
Με την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας και την αποφασιστικότητα να καταλάβει την Ταϊβάν, μόνο η αντίληψη ενός αναλογικού ή υψηλότερου κόστους για μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προσφέρει έναν αξιόπιστο αποτρεπτικό παράγοντα. Σε περίπτωση ενός ευρύτερου πολέμου για την Ταϊβάν, ένας πιθανός πόλεμος με την τουρκική συμμαχία και μια πιθανή απώλεια της Σιντζιάνγκ είναι κάτι που θα έκανε κάθε Κινέζο ηγέτη να σκεφτεί δύο φορές το ενδεχόμενο εισβολής στην Ταϊβάν, σύμφωνα με τους Τούρκους χιτλερικούς που πλέον αποδεικνύονται η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα..