Αναπάντητα ερωτήματα για την εξέλιξη του κορωνοϊού, τα εμβόλια και την κατάσταση των νοσοκομείων

Αναπάντητα ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι με την εξέλιξη του ιού, τα εμβόλια και την κατάσταση των νοσοκομείων

Must Read

Λίγες μονάχα ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση του επιδημιολογικού δελτίου του ΕΟΔΥ, που θα ανακοινώνει το αποτύπωμα της πανδημίας του κορωνοϊού για την τελευταία εβδομάδα, τα ερωτήματα γύρω από το τι μέλλει γενέσθαι τον φετινό χειμώνα με την εξέλιξη του ιού, τα εμβόλια, αλλά και την κατάσταση των νοσοκομείων παραμένουν αναπάντητα.

Η κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «αίνιγμα», καθώς οι εισηγήσεις που δίνουν ειδικοί και επιστήμονες είναι αντιφατικές, τα νέα από το μέτωπο των εμβολίων δεν είναι ξεκάθαρα, ενώ η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία μοιάζει να είναι η χειρότερη δυνατή των τελευταίων χρόνων.

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων επιμένει πως έχουμε αφήσει τα δύσκολα πίσω, ωστόσο πολλοί επισημαίνουν την ανάγκη τήρησης ορισμένων βασικών μέτρων αυτοπροστασίας, φοβούμενοι ένα νέο πανδημικό κύμα. Ανάμεσα σε αυτούς που εφιστούν την προσοχή είναι πολλά μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, η οποία μπορεί να έχει καταστεί πρακτικά ανενεργή -το τελευταίο διάστημα-, όμως θεσμικά έχει ακόμα έναν σημαντικό ρόλο.

Οσον αφορά τα εμβόλια τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα, καθώς οι εισηγήσεις της επιτροπής και οι διεθνείς μελέτες είναι τουλάχιστον αντιφατικές. Από τη μια πλευρά, κυβέρνηση και εδικοί εισηγούνται το νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αντιμετωπίζει και τις νέες μεταλλάξεις, ενώ μελέτες από τα πανεπιστήμια της Αμερικής επισημαίνουν τη μειωμένη αποδοτικότητα των συγκεκριμένων σκευασμάτων.

Οσον αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών. Αποτέλεσμα είναι η υπονοσηλεία ασθενών, αλλά και η δραματική αύξηση στις λίστες των τακτικών χειρουργείων στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Και ενώ στην Ελλάδα ο κορωνοϊός αντιμετωπίζεται ως μια πρόκληση που ανήκει στο παρελθόν, στον δυτικό κόσμο συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των υγειονομικών Αρχών αλλά και των επιστημονικών κοινοτήτων, που δεν θέλουν για ακόμα έναν χειμώνα να πιαστούν εξαπίνης.

Μια σημαντική ομάδα επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και Ελληνες, δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό «European Respiratory Review» μελέτη που αξιολογεί ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον τρόπο που περνάει ένα άτομο τον κορονοϊό.

Οπως αναφέρουν, η νοσοκομειακή θνητότητα συσχετίστηκε –με υψηλή και μέτρια βεβαιότητα– με όγκους συμπαγών οργάνων, σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική νόσο, αρρυθμία, ισχαιμική καρδιοπάθεια, ηπατική νόσο και παχυσαρκία.

Χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος (με χαμηλή βεβαιότητα) σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρδιακή ανεπάρκεια.

Η νοσηλεία με Covid σχετίζεται και με λήπτες συμπαγών οργάνων, ατόμων με υπνική άπνοια, διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο και ηπατική νόσο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This