Η ενεργειακή κρίση έχει εκτινάξει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στα ύψη και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά αδυνατούν ή δυσκολεύονται πολύ να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Η απότομη αύξηση του κόστους της ενέργειας σημαίνει ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να βρεθούν τρόποι να γίνει εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος. Ποιες είναι όμως οι πιο ενεργοβόρες συσκευές σε ένα σπίτι και πώς υπολογίζεται η κατανάλωσή τους;
Κάποιες οικιακές συσκευές καταναλώνουν πολύ ηλεκτρικό ρεύμα, άλλες αισθητά λιγότερο. Κατά κανόνα, οι συσκευές με κινούμενα μέρη ή αυτές που εκπέμπουν θερμότητα έχουν πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση από εκείνες που παράγουν φως ή ήχο. Έτσι, αν θέλετε να περιορίσετε τη χρήση κάποιων συσκευών, μην αρχίσετε από το ψηφιακό ρολόι ή την ηλεκτρική ξυριστική μηχανή, δεδομένου ότι χρησιμοποιούν τόσο λίγη ενέργεια ώστε η διαφορά στην κατανάλωση θα είναι αμελητέα.
Οι συσκευές που ευθύνονται κυρίως για τους φουσκωμένους λογαριασμούς είναι τα πλυντήρια ρούχων, τα πλυντήρια πιάτων, τα αιρκοντίσιον και οι θερμοσίφωνες. Υπολογίζοντας την κατανάλωσή τους και το τελικό ετήσιο κόστος λειτουργίας τους θα μπορέσετε να εστιάσετε αποτελεσματικότερα στους ενδεδειγμένους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.
Πώς υπολογίζεται το κόστος λειτουργίας μιας ηλεκτρικής συσκευής
Κάθε συσκευή αναφέρει μια ονομαστική ισχύ, συνήθως σε βατ (W) ή κιλοβάτ (kW) (1000W = 1kW). Αυτή είναι η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Φυσικά, η συνολική κατανάλωση εξαρτάται από τον χρόνο λειτουργίας. Ένα ψυγείο έχει χαμηλή ισχύ, αλλά επειδή χρησιμοποιείται συνεχώς θα καταναλώσει πολύ ηλεκτρικό ρεύμα. Και παρόλο που ένα σίδερο χρησιμοποιείται περιστασιακά, χρησιμοποιεί πολλή ηλεκτρική ενέργεια, έτσι ώστε όσο πιο γρήγορα τελειώσετε το σιδέρωμά σας τόσο το καλύτερο.
Οι πάροχοι χρεώνουν την ηλεκτρική ενέργεια με την κιλοβατώρα (kWh). Μπορείτε να υπολογίσετε πόσο κοστίζει μια συσκευή πολλαπλασιάζοντας την ισχύ της με το χρονικό διάστημα που είναι ενεργοποιημένη και στη συνέχεια με το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Μπορείτε να δείτε και να συγκρίνετε τα τρέχοντα τιμολόγια των παρόχων, που αλλάζουν κάθε μήνα, στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχετε έναν αφυγραντήρα 500W (0,5 kWh) και τον αφήνετε να λειτουργήσει για μια ολόκληρη ημέρα (24 ώρες). Θα χρησιμοποιήσει 12kWh ηλεκτρικής ενέργειας (μισό κιλοβάτ ανά ώρα). Η ηλεκτρική ενέργεια κόστιζε τον περασμένο μήνα 0,15 ανά kWh, οπότε πολλαπλασιάστε 12kWh με 0,15 και θα έχετε ένα γενικό σύνολο 1,8 ευρώ. Αυτό είναι το κόστος λειτουργίας του αφυγραντήρα για μια ημέρα. Στον τελικό λογαριασμό θα προστεθεί βέβαια ΦΠΑ και άλλες χρεώσεις, ανεξάρτητες από την αξία του ρεύματος.
Αν δε θέλετε να κάνετε αυτές τις πράξεις, μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή θα υπολογίσει το κόστος της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για κάθε συσκευή σας ανά ώρα, ημέρα, μήνα ή έτος.
Λάβετε υπόψη ότι μερικές φορές μια συσκευή υψηλότερης ισχύος θα χρησιμοποιήσει συνολικά λιγότερο ρεύμα από μια συσκευή χαμηλότερης ισχύος επειδή είναι καλά σχεδιασμένη και κάνει τη δουλειά της πιο γρήγορα. Ένα ενεργειακά αποδοτικό πλυντήριο πιάτων, για παράδειγμα, μπορεί να έχει ονομαστική ισχύ 2kW – ίδια (ή υψηλότερη) με ένα μη ενεργειακά αποδοτικό πλυντήριο πιάτων. Αλλά ολοκληρώνει τον κύκλο του γρηγορότερα, έτσι χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια συνολικά. Με άλλα λόγια, μην κρίνετε την ενεργειακή απόδοση μιας συσκευής μόνο από την ονομαστική ισχύ της, ειδικά αν ελέγχεται με θερμοστάτη ή λειτουργεί σε ένα χρονομετρημένο κύκλο.
Επίσης, οι συσκευές όπως φούρνοι, ψυγεία και καταψύκτες απενεργοποιούνται όταν φτάσουν στην απαιτούμενη θερμοκρασία, οπότε για κάποιο χρονικό διάστημα δε χρησιμοποιούν πολύ ή καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι, το ημερήσιο κόστος λειτουργίας ενός ψυγείου ή καταψύκτη δεν είναι 24 φορές το ωριαίο κόστος.
Προσοχή στην ενεργειακή σήμανση
Όταν αγοράζετε ένα νέο ψυγείο ή τηλεόραση ή άλλη συσκευή, ο καλύτερος τρόπος για να κρίνετε την ενεργειακή του απόδοση είναι η ενεργειακή ετικέτα της. Η ενεργειακή σήμανση των ηλεκτρικών συσκευών θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να παρέχει στους καταναλωτές, με απλό τρόπο, ακριβείς και συγκρίσιμες πληροφορίες για την κατανάλωση ενέργειας και άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά των προϊόντων. Στόχος είναι η χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και συνεπώς το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας.
Από τον Μάρτιο του 2021 η νέα ενεργειακή ετικέτα κατατάσσει τις συσκευές σε μια κλίμακα από A έως G. Οι συσκευές που ανήκουν στην κλάση Α έχουν τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, ενώ οι συσκευές στην κλάση G τη μεγαλύτερη κατανάλωση. Για να συγκρίνετε μεταξύ συσκευών διαφορετικού μεγέθους, οι ενεργειακές ετικέτες αναφέρουν επίσης την προτεινόμενη χρήση kWh ετησίως για κάθε συσκευή.
Οι συσκευές με καλύτερη ενεργειακή απόδοση μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κόστος αγοράς, αλλά με τις τρέχουσες υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας γρήγορα κάνουν απόσβεση. Επίσης, μπορείτε να βρείτε κατά καιρούς πολύ συμφέρουσες προσφορές, όπως στο Kωτσόβολος Black Friday, για να μειώσετε τον λογαριασμό του ρεύματος με συσκευές προσιτού κόστους.
Κάτι επίσης σημαντικό όταν αγοράζετε μια ποιοτική συσκευή με υψηλή ενεργειακή απόδοση, δεν ανακουφίζετε μόνο το πορτοφόλι σας, συμβάλλετε επίσης στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, καθώς χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας σημαίνει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου.