Κύμα πλειστηριασμών αναμένεται να σαρώσει τη χώρα έως το τέλος του έτους. Περίπου 6.500 πλειστηριασμοί έχουν δημοσιευτεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο τον Σεπτέμβριο διενεργήθηκαν 2.195 πλειστηριασμοί, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 2% σε ετήσια βάση, ενώ οι πλειστηριασμοί που ανεστάλησαν και ακυρώθηκαν διαμορφώθηκαν στους 945 και 57 αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία» βάσει των αριθμών αυτών ο Σεπτέμβριος αποτέλεσε μήνα-ρεκόρ για το 2019, σε σχέση τόσο με τους πλειστηριασμούς που προγραμματίστηκαν όσο και με αυτούς που τελικά διενεργήθηκαν. Ρεκόρ που είναι πολύ πιθανόν να καταρριφθεί τον Οκτώβριο, καθώς έχουν προγραμματιστεί 3.214 πλειστηριασμοί.
Σημειώνεται πως από την αρχή του έτους έως και το τέλος Σεπτεμβρίου οι πλειστηριασμοί που τελικώς διεξήχθησαν έφτασαν τους 11.999, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2018. Παράλληλα, 6.418 πλειστηριασμοί (+143% ετησίως) ανεστάλησαν και 265 (+52) ακυρώθηκαν.
Μετά την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μέσω της οποίας παρέχεται προστασία στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να εξαντλήσουν τα ένδικα μέσα, οδηγώντας σε πλειστηριασμό την περιουσία όσων οφειλετών δεν προχωρούν στη ρύθμιση του δανείου τους.
Οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται πλέον χωρίς όριο, ενώ στα εργαλεία που έχουν αναπτύξει οι τράπεζες προστίθενται και οι πλατφόρμες που έχουν δημιουργήσει οι ίδιες για την αποτελεσματικότερη προώθηση των ακινήτων που είναι υπό ρευστοποίηση. Μέχρι στιγμής πάντως οι οφειλέτες με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια δεν έχουν αγκαλιάσει τον νέο νόμο, με τις αιτήσεις να υπολείπονται κατά πολύ των αναμενόμενων.