Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα υπουργεία, μαζί με αυτό της Εθνικής Αμυνας, για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας. Αυτό συμβαίνει παγκοσμίως και όλες οι κυβερνήσεις κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν ότι τα πιο κρίσιμα υπουργεία δεν θα έχουν υπονομευθεί από εξωτερικούς ή εσωτερικούς εχθρούς.
Αναγκαίος ο πρόλογος γιατί, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας χθες αλλά και από την αρχή που ξέσπασε το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, μοιάζει να είναι σίγουρο το γεγονός ότι ο Νίκος Δένδιας είναι θύμα παρακολούθησης από το κακόβουλο λογισμικό Predator. Στην περίπτωση Δένδια δεν υπάρχει καμία υποσημείωση περί νόμιμης παρακολούθησης ή επισύνδεσης ή όπως αλλιώς θέλουν να το παρουσιάσουν όσοι θέλουν να υποβαθμίσουν το θέμα.
Η παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σημαίνει ότι το υπουργείο έχει υπονομευθεί. Σημαίνει ότι η εθνική ασφάλεια της Ελλάδας τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς όλες οι συνομιλίες, τηλεφωνικές και μη, εν δυνάμει έχουν υποκλαπεί από όσους κινούσαν τα νήματα των παρακολουθήσεων.
Ο διασυρμός της χώρας από την είδηση ότι παρακολουθείται με το Predator ο υπουργός Εξωτερικών είναι απόλυτος. Πώς θα αντιδράσουν όλοι αυτοί οι υπουργοί Εξωτερικών οι οποίοι συνομιλούσαν με τον κ. Δένδια, όταν καταλάβουν ότι μέσω του Ελληνα ΥΠΕΞ έπεσαν και οι ίδιοι θύματα των υποκλοπέων; Εχει σκεφτεί η κυβέρνηση το μέγεθος της ζημιάς την οποία έχουν υποστεί οι διεθνείς σχέσεις της χώρας;
Το μέγεθος του προβλήματος για την Ελλάδα γίνεται αμέσως κατανοητό μόλις καταλάβει κάποιος τι ακριβώς κάνει το λογισμικό Predator. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το «Βήμα», «Στόχος και ο Δένδιας. Είναι ενδεικτικό», αναφέρεται στο ρεπορτάζ, «ότι ανάμεσα στους παρακολουθουμένους ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας -με παγίδευση του τηλεφώνου που προσδιορίζεται πριν από έναν χρόνο- μέσω ύποπτου SMS».
Παρακολούθηση με τη βοήθεια ύποπτου SMS
Ας αναλύσουμε τι ακριβώς παρακολουθεί το παράνομο λογισμικό, που, σύμφωνα με «Documento» και «Βήμα», οι κύριοι Δημητριάδης και Κοντολέων ήταν υπεύθυνοι για την εισαγωγή του και τη χρησιμοποίησή του στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που άνοιγε ο ιδιοκτήτης του τηλεφώνου το ύποπτο SMS, τότε είχε «συνιδιοκτήτη» αυτόν που έκανε την παρακολούθηση. Ολες οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, όλα τα στοιχεία του κινητού, η λειτουργία του κινητού, βρίσκονταν στην κατοχή των υποκλοπέων.
Μπορούσαν, λοιπόν, όσοι παρακολουθούσαν, να γνωρίζουν τι ακριβώς έλεγε στις συναντήσεις του ο Νίκος Δένδιας, ακόμη κι αν το τηλέφωνό του ήταν κλειστό. Αν αυτό δεν ονομάζεται κατασκοπία εις βάρος της χώρας, τότε έχουν χάσει το νόημά τους ακόμη και οι λέξεις κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
Και δεν ήταν μόνο ο Δένδιας υπό παρακολούθηση, αλλά και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Μέχρι στιγμής δεν έχει κουνηθεί φύλλο για το συγκεκριμένο γεγονός και όλοι κάνουν σαν να μη συμβαίνει το παραμικρό.
Ακόμη και ο κ. Δένδιας στην πρώτη του αντίδραση ήταν υποτονικός. Σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» είπε για το θέμα: «Αυτό το οποίο με ανησυχεί και το οποίο απεύχομαι είναι να διαμορφωθεί ένα τοξικό πολιτικό κλίμα σε όλους τους τομείς, το οποίο θα επηρεάσει και τους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία. Είναι αλήθεια ότι μέχρι στιγμής, και παρά τις επιμέρους διαφωνίες, έχουμε καταφέρει, ώστε η πολιτική αντιπαράθεση στους συγκεκριμένους τομείς να μην ξεπερνά τα όρια. Ελπίζω πως εν όψει μιας χρονιάς στην οποία σε κάθε περίπτωση θα διεξαχθούν εκλογές, θα επικρατήσει η στοιχειώδης σύνεση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας έχει διαμηνύσει στο περιβάλλον του ότι δεν είναι διατεθειμένος να αντιδράσει, αν δεν πάρει στα χέρια του απομαγνητοφωνημένες τις συνομιλίες του ή όποιο άλλο αποδεικτικό υλικό.