Το μεταναστευτικό ζήτημα ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τις πρόσφατες τραγωδίες στη Μεσόγειο να καθιστούν επιτακτική την εύρεση λύσεων, όσων αφορά στην παροχή φιλοξενίας στους ανθρώπους που παίζουν κορώνα – γράμματα τις ζωές τους, προκειμένου να διαφύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες.
«Ήταν αναπόφευκτη η συζήτηση για το μεταναστευτικό, μετά τα τελευταία γεγονότα στη Μεσόγειο. Σήμερα είχαμε απλώς μια ανταλλαγή απόψεων. Είναι βέβαιο ότι πρέπει να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση», δήλωσε σχετικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ. Με αφορμή τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας για την υποδοχή των μεταναστών, η τσεχική προεδρία της Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της Ενωσης, με βασικό θέμα συζήτησης τον τρόπο αντιμετώπισης των αιτούντων άσυλο που διασώζονται στη θάλασσα.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, η Ιταλία δεν επέτρεψε στο πλοίο διάσωσης Οcean Viking με πάνω από 230 μετανάστες να ελλιμενιστεί στις ακτές της. Ως αποτέλεσμα, η Γαλλία κατήγγειλε την απαράδεκτη συμπεριφορά της Ρώμης και αποφάσισε να αναστείλει ένα σχέδιο υποδοχής 3.500 αιτούντων άσυλο από την Ιταλία.
Η Ανίτα Χίπερ, εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, τόνισε σήμερα ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Μεσόγειο υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά τον επείγοντα χαρακτήρα υιοθέτησης του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου. Η ίδια εκπρόσωπος υπενθύμισε, επίσης, ότι «η νομική υποχρέωση για τη διάσωση της ζωής στη θάλασσα είναι σαφής και αδιαμφισβήτητη, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που οδηγούν τους ανθρώπους να βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου».
https://twitter.com/WordingWorld/status/1592183294418116608
Κοινή δήλωση Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 13 Νοεμβρίου, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα προέβησαν σε κοινή δήλωση για την κατάσταση του Μεταναστευτικού στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με την οποία ζητούν επειγόντως να γίνει μια «μια σοβαρή συζήτηση για τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας ότι όλα τα ιδιωτικά σκάφη τηρούν τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις και άλλους ισχύοντες κανόνες και ότι όλα τα κράτη αναλαμβάνουν την ευθύνη σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους».
Στην κοινή δήλωσή τους επισημαίνεται, επίσης, ότι: «μέχρι σήμερα ο μηχανισμός έχει καθυστερήσει να επιτύχει τον δεδηλωμένο στόχο του, να μετριάσει το βάρος στο οποίο είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι ως κράτη-μέλη πρώτης γραμμής, καθώς μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί μόνο ένας μικρός αριθμός μετεγκαταστάσεων».