Μείζονος εθνικής σημασίας επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην ανατολική Λιβύη, εν μέσω του κλίματος έντασης που η Τουρκία διατηρεί στην περιοχή με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην ανατολική Λιβύη, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Ακίλα Σάλεχ Ισα, καθώς και με άλλους Λίβυους αξιωματούχους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Ιταλία, πληθαίνουν οι φωνές στην αφρικανική χώρα που βλέπουν διέξοδο στην πολυετή κρίση η οποία τη μαστίζει -και που περιλαμβάνει ακόμη και εμφύλιες συγκρούσεις- όχι στην Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν αλλά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γεγονός που ανοίγει προοπτικές ακύρωσης των τουρκικών προσπαθειών στην περιοχή. Δεν πάει άλλωστε πολύς καιρός από τότε που σημαντικοί παράγοντες της αφρικανικής χώρας έκαναν λόγο για αγωγούς ενέργειας από τη Λιβύη προς Ελλάδα και Ιταλία, οι οποίοι, εάν δρομολογηθούν, θα αποτελέσουν την de facto ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Κατά την επίσκεψή του ο Νίκος Δένδιας, σηματοδοτώντας ακριβώς αυτή την προοπτική, θα παραστεί σε εκδήλωση παρουσίασης της συνεισφοράς της Ελλάδας σε πρόγραμμα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (World Food Programme) για την αποκατάσταση του λιμένα της Βεγγάζης, αλλά και θα πραγματοποιήσει δωρεά -εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης- εμβολίων κατά του κορωνοϊού.
Στη Βεγγάζη
Εκτός όμως από τους Λίβυους αξιωματούχους, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση και με το προεδρείο της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης.
Οι συζητήσεις του αναμένεται να εστιάσουν στην ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Λιβύης, στη βάση πάντοτε του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης – Λιβύης και στις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου.
Η επίσκεψη αυτή έρχεται μία μόλις ημέρα μετά τη συνάντηση του κ. Δένδια με τον Ιταλό ομόλογό του Αντόνιο Ταγιάνι στη Ρώμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις των δύο υπουργών μετά το τέλος της συνάντησης υπήρξε σειρά μηνυμάτων προς την Τουρκία, με τον Αντόνιο Ταγιάνι να δηλώνει μεταξύ άλλων πως «η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών του Αιγαίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», αφού ο Νίκος Δένδιας είχε υπογραμμίσει ότι «η Αγκυρα απειλεί μια χώρα με την οποία συνορεύει» και ότι «με τον τρόπο αυτόν αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».