Εννέα μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρχίζει να διασπά τη Δύση, σύμφωνα με το Politico. Μόνο που αυτή τη φορά το να κατηγορούμε την Ρωσία για τον επερχόμενο διχασμό, δεν φαίνεται να έχει λογική. Το παραμύθι άλλωστε τελειώνει, όταν έρχεται ο πραγματικός λογαριασμός.
Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι εξαγριωμένοι με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και τώρα κατηγορούν τους Αμερικανούς ότι πλουτίζουν από τον πόλεμο, ενώ οι χώρες της ΕΕ υποφέρουν.
«Το γεγονός είναι ότι, αν το δεις νηφάλια, η χώρα που κερδίζει περισσότερο από αυτόν τον πόλεμο είναι οι ΗΠΑ επειδή πουλάνε περισσότερο φυσικό αέριο και σε υψηλότερες τιμές και επειδή πουλάνε περισσότερα όπλα», αποκάλυψε ένας ανώτερος αξιωματούχος στο POLITICO.
Τα εκρηκτικά σχόλια —που υποστηρίζονται δημόσια και ιδιωτικά από αξιωματούχους, διπλωμάτες και υπουργούς — αποτυπώνουν την αυξανόμενη οργή στην Ευρώπη για τις αμερικανικές επιδοτήσεις που απειλούν να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία.
«Βρισκόμαστε πραγματικά σε μια ιστορική συγκυρία», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι το διπλό χτύπημα της διακοπής του εμπορίου από τις επιδοτήσεις των ΗΠΑ και τις υψηλές τιμές ενέργειας κινδυνεύει να στρέψει την κοινή γνώμη τόσο ενάντια στην πολεμική προσπάθεια όσο και στη διατλαντική συμμαχία. «Η Αμερική πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η κοινή γνώμη αλλάζει σε πολλές χώρες της ΕΕ».
Ένας άλλος ανώτατος αξιωματούχος, ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell, κάλεσε την Ουάσιγκτον να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές ανησυχίες. «Οι Αμερικανοί – οι φίλοι μας – παίρνουν αποφάσεις που έχουν οικονομικό αντίκτυπο σε εμάς», είπε σε συνέντευξή του στο POLITICO.
Οι ΗΠΑ απέρριψαν τις καταγγελίες της Ευρώπης, φορτώνοντας τα όλα στον Πούτιν. «Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη προκαλείται από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και τον ενεργειακό πόλεμο του Πούτιν κατά της Ευρώπης», δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Μπάιντεν. Οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη «αυξήθηκαν δραματικά και επέτρεψαν στην Ευρώπη να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία», είπε ο εκπρόσωπος του NSC.
Το μεγαλύτερο σημείο έντασης τις τελευταίες εβδομάδες ήταν οι πράσινες επιδοτήσεις και οι φόροι του Μπάιντεν που οι Βρυξέλλες λένε ότι απομακρύνουν το εμπόριο από την ΕΕ και απειλούν να καταστρέψουν τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Παρά τις επίσημες αντιρρήσεις από την Ευρώπη, η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει σημάδια υποχώρησης.
Ταυτόχρονα, η αναστάτωση που προκλήθηκε από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία οδηγεί τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε ύφεση, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται και μια καταστροφική συμπίεση του ενεργειακού εφοδιασμού να απειλεί με διακοπές ρεύματος και με δελτίο αυτό τον χειμώνα.
Καθώς προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, οι χώρες της ΕΕ στρέφονται στο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ – αλλά η τιμή που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι είναι σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερη από το ίδιο κόστος καυσίμων στην Αμερική. Έπειτα, υπάρχει η πιθανή αύξηση των παραγγελιών για στρατιωτικό κιτ αμερικανικής κατασκευής, καθώς οι ευρωπαϊκοί στρατοί αποδυναμώνονται μετά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.
Η κατάσταση αυτή θεωρείται άδικη και εξοργιστική από κορυφαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και σε άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ δεν είναι «φιλικές» και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας κάλεσε την Ουάσιγκτον να επιδείξει περισσότερη «αλληλεγγύη» και να βοηθήσει στη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Υπουργοί και διπλωμάτες άλλων Ευρωπαϊκών χωρών εξέφρασαν απογοήτευση για τον τρόπο που η κυβέρνηση του Μπάιντεν απλώς αγνοεί τον αντίκτυπο των εσωτερικών οικονομικών πολιτικών της στους Ευρωπαίους συμμάχους.
Όταν οι ηγέτες της ΕΕ συνομίλησαν με τον Μπάιντεν για τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ στη συνάντηση της G20 στο Μπαλί την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος φαινόταν απλώς να αγνοεί το θέμα, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο που μίλησε στο Politico. Άλλοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι η αμερικανική άγνοια σχετικά με τις συνέπειες για την Ευρώπη ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα.
«Οι Ευρωπαίοι είναι εμφανώς απογοητευμένοι για την έλλειψη προηγούμενης ενημέρωσης και διαβούλευσης», δήλωσε ο David Kleimann από το think tank Bruegel.
Οι αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αναγνωρίζουν τους κινδύνους που θα έχει η ολοένα και πιο τοξική ατμόσφαιρα για τη δυτική συμμαχία. Η διαμάχη είναι ακριβώς αυτό που θα επιθυμούσε ο Πούτιν, συμφώνησαν οι διπλωμάτες της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Η Ελλάδα όμως αντιμετωπίζει ένα επιπλέον πρόβλημα που εξελίσσεται σε πρόβλημα εθνικής επιβίωσης. Ο αφοπλισμός των νησιών από τα ρωσικά όπλα που γίνεται μετά από πίεση των ΗΠΑ για να πουλήσουν τα δικά τους, αποδυναμώνει την άμυνα μας την πιο κρίσιμη στιγμή. Η ελληνική κυβέρνηση όμως δεν έχει φροντίσει να το καταστήσει σαφές, απλώς εκτελεί εντολές. Φαίνεται ότι δεν διδασκόμαστε από την ιστορία και θεωρούμε ότι το 1974 ανήκει στο μακρινό παρελθόν.