Έξω από τη ρωσική βάση στο Καμισλί της βορειανατολικής Συρίας διαδήλωσαν σήμερα εκατοντάδες Κούρδοι πολίτες, διαμαρτυρόμενοι για τα πρόσφατα αεροπορικά πλήγματα της Τουρκίας στην περιοχή που ελέγχεται από την ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση.
Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Καμισλί, στην επαρχία της Χασάκα, κατήγγειλαν τα τουρκικά πλήγματα, αλλά και τις απειλές της Άγκυρας ότι θα ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση στην περιοχή, σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι διαδηλωτές κρατούσαν κουρδικές σημαίες και φωτογραφίες του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του ιστορικού ηγέτη του PKK που είναι φυλακισμένος στην Τουρκία, ενώ φώναζαν συνθήματα κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Δεν θα κάμψουν τη βούληση του κουρδικού λαού (…) δεν θα εγκαταλείψουμε τα ιστορικά εδάφη μας», είπε μια διαδηλώτρια, η 49χρονη Σιχάμ Σλεϊμάν. «Είμαστε θύματα εξόντωσης. Για όσο θα πεθαίνουμε ενώ ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί;» διερωτήθηκε η 55χρονη Σαλάχ ελ ντιν Χάμου.
https://twitter.com/JaunNews/status/1596858135930716162
Εδώ και μία εβδομάδα η Άγκυρα διεξάγει μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στο Ιράκ, που κατηγορούνται από τις τουρκικές αρχές ότι ευθύνονται για τη βομβιστική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι. Οι κουρδικές δυνάμεις αρνούνται κάθε εμπλοκή τους στην υπόθεση αυτήν.
Τουλάχιστον 59 ανθρώπινες απώλειες
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, αναφέρει ότι τουλάχιστον 59 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τα τουρκικά πλήγματα που επικεντρώνονται κυρίως στη βορειοανατολική Συρία και πιο συγκεκριμένα 35 Κούρδοι μαχητές, 23 Σύροι στρατιώτες και ένας δημοσιογράφος κουρδικού ειδησεογραφικού πρακτορείου.
Από το 2016 μέχρι το 2019 η Τουρκία διεξήγαγε τρεις επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών και οργανώσεων. Η Άγκυρα επαναλαμβάνει ότι θέλει να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νοτίων συνόρων της Τουρκίας.