Εκεί που σταματάει η λογική αρχίζει η ΡΑΕ

Must Read

Νέα μεθοδολογία για τον υπολογισμό των χρεώσεων για το δίκτυο διανομής ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ) τίθεται σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που προκρίνει τη χρέωση των καταναλωτών με κριτήριο (κατά κύριο λόγο) την ισχύ των εγκαταστάσεών τους και λιγότερο το ύψος της κατανάλωσης.

 

Η νέα μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων – όπως εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας – μπορεί να δημιουργήσει κίνητρο σε καταναλωτές που έχουν υπερδιαστασιολογήσει τις παροχές τους (π.χ. έχουν τριφασικές παροχές ενώ θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους με μονοφασικές), να προχωρήσουν στις απαιτούμενες τροποποιήσεις ώστε να έχουν χαμηλότερες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Μιχαήλ Χριστοδουλίδης

Μέχρι σήμερα, η μόνη διαφορά που υπήρχε από πλευράς κόστους, ήταν η υψηλότερη χρέωση του παγίου και του ποσού της εγγύησης για την τριφασική παροχή σε σχέση με την μονοφασική. Η κατανάλωση ενέργειας πάντως,όπως και να έχει, δεν συσχετίζεται με το είδος της ηλεκτρικής παροχής μιας εγκατάστασης, δηλαδή, αν είναι μονοφασική ή τριφασική.

 

Σύμφωνα με την επιστήμη της ηλεκτρολογίας και τα ευρωπαϊκά πρότυπα εσωτερικών εγκαταστάσεων, όταν μια εγκατεστημένη ηλεκτρολογική ισχύ σε ένα κτήριο, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα φορτία και τους σχετικούς συντελεστές ετεροχρονισμού είναι πάνω από 12KVA, τότε η παροχή προβλέπεται να είναι τριφασική. Ακόμα κι αν η αρχική εγκατάσταση είχε υπερδιαστασιολογηθεί όπως αναφέρει η ΡΑΕ, και θα έπρεπε να ήταν κάτω από 10KVA για παράδειγμα, (δηλαδή θα μπορούσε να λειτουργήσει και με μονοφασική παροχή), σήμερα δεν μπορεί να γίνει αυτό εύκολα για πρακτικούς λόγους, ούτε να γκρεμίσουμε το σπίτι αποξηλώνοντας τις υφιστάμενες καλωδιώσεις, ούτε να πετάξουμε τυχόν τριφασικές συσκευές που έχουμε στο σπίτι μας και πολύ περισσότερο να αλλάξουμε τον ηλεκτρικό πίνακα, με ότι αυτό σημαίνει σε κόστος και μερεμέτια.

 

Η ΡΑΕ πρέπει να μας απαντήσει σε ποια λογική στηρίζεται η μετατροπή μιας τριφασικής παροχής σε μονοφασική, δηλαδή να μας πει πως θα υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας, αφού είτε χρησιμοποιούμαι μια ώρα το μονοφασικό κλιματιστικό, είτε μία ώρα το τριφασικό κλιματιστικό, ίδιας ισχύος και ενεργειακής απόδοσης, η ενεργειακή κατανάλωση δεν αλλάζει επειδήσυνδέεται το ίδιο κλιματιστικό με δύο καλώδια (φάση συν ουδέτερος ) ή με τέσσερα καλώδια (φάση1, φάση2, φάση3 συν ουδέτερος).

 

Επιπλέον οι ανάγκες της σύγχρονης ζωής επιτάσσουν το αντίθετο, δηλαδή μετατροπή από μονοφασικές σε τριφασικές παροχές, λόγω αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος (φορτιστές αυτοκινήτων, περισσότερα κλιματιστικά μηχανήματα, περισσότερες λευκές οικιακές συσκευές, ή ακόμα και περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές) στην καθημερινή διαβίωση ενός νοικοκυριού.

 

Τέλος φρονώ ότι δεν θα προβεί κάποιο νοικοκυριό σε αλλαγή της παροχής του, από τριφασική σε μονοφασική, εάν δεν συμβουλευτεί έναν ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη, διότι το μόνο σίγουρο είναι, ότι όταν θα ανάβει ταυτόχρονα πάνω από τρεις ή τέσσερεις οικιακές συσκευές (πχ ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, κουζίνα, κλιματιστικό, πλυντήριο κλπ) θα πέφτει η γενική ασφάλεια. Εκτός εάν το ζητούμενο είναι αυτό. Δηλαδή να αναγκαστεί το νοικοκυριό να λειτουργεί μία συσκευή ή το πολύ δύο συσκευές ταυτόχρονα για να μην πέφτει η ασφάλεια και έτσι τις ώρες αιχμής να προβαίνει σε αναγκαστική εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό δεν το πιστεύω.

 

Μιχάλης Χριστοδουλίδης

Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ

Ενεργειακός Επιθεωρητής

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This